آخرین مصوبات مجلس شورای اسلامی درباره شورای فقهی بانک مرکزی
مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز ساز و کار تشکیل دبیرخانه شورای فقهی بانک مرکزی را تعیین کرد و در ادامه تایید صلاحی اعضای این شورا به شورای نگهبان سپرد.
به گزارش گروه بانک، بورس و بیمه اقتصاد 100، طرح بانکداری اسلامی که با حاشیههای بسیاری همراه بود هم اکنون مراحل نهایی تصویب را در مجلس می گذراند و امروز (20 مهرماه) دو بند از ماده 18 این طرح امروز در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
در ماده 18 بانکداری اسلامی برای حصول اطمینان از اجرای صحیح عملیات بانکی بدون ربا و جهت نظارت بر عملکرد نظام بانکی و اظهار نظر نسبت به رویهها و ابزارهای رایج، شیوههای عملیاتی، دستورالعملها بخشنامهها، چارچوب قراردادها و نحوه اجرای آنها از جهت انطباق با موازین فقه اسلامی، شورای فقهی در بانک مرکزی تشکیل میشود.
شورای فقهی از پنج فقیه، رئیس کل، معاونان تنظیم گری و نظارت و حقوقی رئیس کل، یک نفر اقتصاددان، یک نفقر حقوقدان، یک نفر از مدیران عامل بانکهای کشور تشکیل شده است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی،در اصلاحیه این طرح در مورد تشکیل شورای فقهی بانک مرکزی آمده است: حکم اعضای حقیقی شورای فقهی برای مدت پنج سال توسط رئیس کل بانک مرکزی صادر میشود و انتخاب مجدد آنها بلامانع است.
طبق بند «ب»:فقهای عضو شورای فقهی به پیشنهاد مشترک مدیر حوزههای علمیه کشور و رئیس کل به شورای نگهبان معرفی و با تأیید اکثریت فقهای آن شورا انتخاب میشوند.
براساس بند «ت»: رئیس و نایب رئیس شورای فقهی از میان فقهای عضو شورا، با رأی اکثریتِ اعضاء برای مدت دو سال انتخاب میشوند.
علاوه بر این بر اساس «ث»: جلسات شورای فقهی با حضور رئیس یا نایب رئیس شورا و حداقل دو نفر دیگر از فقهای عضو شورا رسمیت مییابد. مصوبات فقهیِ شورا با رأی موافق سه نفر از فقهای عضو شورا معتبر است و اعضای غیرفقیه در موضوعات فقهی حق رأی ندارند.
همچنین طبق بند «ج» : یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اولویت آشنایی با اقتصاد و بانکداری اسلامی به پیشنهاد کمیسیون اقتصادی و انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی در جلسات شورای فقهی شرکت میکند.
همچنین در ادامه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، سازوکار دبیرخانه شورای فقهی را در طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران تعیین کردند.
بر اساس بند د ماده (۱۸)، شورای فقهی دارای دبیرخانهای است که دبیر آن از بین افراد آشنا با بانکداری اسلامی به پیشنهاد رئیس شورای فقهی و پس از تأیید اکثریت اعضای شورا، با حکم رئیسکل برای مدت دو سال منصوب میشود و انتخاب مجدد وی بلامانع است. ساختار دبیرخانه و شرح وظایف آن به تصویب مجمع عمومی میرسد و توسط رئیسکل ابلاغ میشود. دبیرخانه شورای فقهی میتواند کمیتههای تخصصی فقهی و کارشناسی تشکیل دهد.
طبق بند (ذ) ماده ۱۸ نیز دستورالعمل نحوه اداره جلسات شورای فقهی، نحوه تشکیل و اداره کمیته های تخصصی فقهی و کارشناسی و چگونگی نظارت فقهی شورا بر «اشخاص تحت نظارت» توسط دبیر شورا پیشنهاد و پس از تصویب در شورای فقهی، توسط رئیس شورا ابلاغ میشود.
ارسال نظر