بورس به هوش آمد/ روند مثبت بورس ادامه‌دار خواهد بود؟

شاخص کل بورس در اولین فرصت یک میلیون و 600 هزار واحدی را خواهد دید و برای پس گرفتن فرصت‌های از دست رفته از سال 1399 به بعد برخواهد آمد.

بورس به هوش آمد/ روند مثبت بورس ادامه‌دار خواهد بود؟

به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- مهشید خیزان: علی زینلی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با اقتصاد 100 در تشریح وضعیت فعلی بازار و متغیرهای فعلی گفت تقریبا از سه هفته گذشته شرایط بازار خیلی بد بود، بیش واکنشی شدیدی در سهام اتفاق می‌افتاد. شاخص‌های ارزشی سهام به وضوح می‌گفتند که سهام بسیار ارزنده هستند، ما حتی سهامی هم داشتیم که با P/E زیر 3 معامله می‌شدند در زمانی که محرک و درایور اصلی بازار که دلار بود، انتظار کاهشی اصلا برای آن نبود؛ به این دلیل که هم تورم بالایی در سال 1401 داشتیم هم نقدینگی خیلی زیادی در کشور با سرعت بالایی پخش می‌شود.

وی ادامه داد: از آن زمانی که در اوج بدبینی بودیم و خروج پول مستمر در بازار داشتیم، سه عامل باعث تغییر بازار شد؛ یکی بحث نرخ ارز بود که شروع به افزایش کرد. موضوع دیگر بحث افزایش قیمت‌های جهانی بود که به نقاط خیلی خوبی رسیدند.

کارشناس بازار سرمایه بیان کرد موضوع سوم هم بحث حمایت‌هایی بود که برخی اعتقاد دارند که بازار دستوری است و دستکاری می‌شود که به این موضوع اعتقادی ندارم. حتی در بازارهای پیشرفته زمانی که بازار دچار یک چالش احساسی سنگین می‌شود، از جنس ارزش سهام نیست از جنس ترسی است که درواقع روی معاملات غلبه می‌کند.

زینلی افزود: به وفور دیده‌ایم که بانک‌های مرکزی با تزریق منابع جلو می‌آیند و بازار را می‌گیرند و یک مقدار به سرمایه‌گذاران فرصت می‌دهند که بیشتر فکر کنند و به هر قیمتی حاضر به فروش نشوند؛ ولی متاسفانه به دلیل ریسک‌های سیستماتیکی که وجود داشت، خیلی از افراد در اوج بدبینی و در نقاطی فروختند که بعد از آن به طور متوسط حداقل سهام 30 درصد رشد داشته است. شاخص یک میلیون و 240 هزار واحدی به بالای یک میلیون و 400 هزار واحد رسید. همه این موارد وضعیت قبلی ما را نشان می‌دهد.

 

رشد بازار موقتی است؟

وی همچنین با بیان اینکه درخصوص این موضوع که آیا این رشد موقتی است یا خیر نیز باید به این موضوع نگاه کرد که درایورهایی که محرک بازار هستند، موقت هستند یا دائمی، اظهار کرد: مهم‌ترین آن نرخ ارز است که با توجه به شرایط اقتصادی به خصوص بحث تورم که داریم، روند ارز صعودی خواهد بود و بازار سرمایه را همچنان به جلو حرکت خواهد داد و این می‌تواند فرآیند دائمی باشد. ما حتی سال آینده هم تورم داریم، پس بنابراین این روند بورس موقتی نیست و اینکه تا چه میزان طول بکشد بستگی به رشد بازار دارد.

زینلی گفت: نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که ما در حدود 10 روز پیش، دلار در بازه 33 هزار تومان معامله می‌شد و در سامانه مبادلات ارز حدود 31500 تومان معامله می‌شد و نرخی که در سکه معامله شد عدد بالایی بود و حتی تفاوت نرخ فروش صادراتی با داخلی شرکت‌ها هم یک عامل مهم در شناسایی این موضوع است که ارز پایین نگه داشته یا خیر، در برخی شرکت‌ها تفاوت بین نرخ فروش صادرات با داخلی 20 درصد بود که نشان می‌داد این نرخ ارز، نرخی است که درست تسعیر نشده و باید رشد می‌کرد و بالا می‌آمد. همه این اتفاقات در این 10 روز رخ داد.

 

کاهش گپ دلار نیما با دلار آزاد

کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: قطعا دلار یکی از عوامل اصلی در حرکت اخیر بازار بوده و و همچنان بورس ما به دلیل قیمت‌گذاری دستوری و بحث سامانه نیمایی و تفاوت قابل ملاحظه‌ای که با دلار آزاد دارد، قطعا نمی‌تواند با آن شدت تاثیر خود را بگذارد. اگر قرار بود دلاری که شرکت‌ها با آن محصولات خود را می‌فروشند با دلار آزاد بود، قطعا رشد بازار بالاتر و سریع‌تر بود. بنابراین دلار نیمایی درحال رشد بوده و تاثیرگذار نیز خواهد بود.

زینلی با اشاره به اینکه این گپی که بین دلار آزاد و نیمایی به وجود آمده بی سابقه بوده و این شکاف قطعا کمتر خواهد شد که این موضوع هم باز به نفع بورس می‌شود، تصریح کرد:  همسویی دلار و بورس قطعا به دلیل حضور مهم و تاثیرگذار در حدود 70 درصد شرکت‌ها انجام شده ولی نکته مهمی که در این تمام این موارد باید در نظر گرفت، بحث نقدینگی و پول است.

وی اظهار کرد: ورود جریان پول به بازار باید ادامه‌دار باشد، در هفته جاری ارقام خوبی را در معاملات داشتیم، مهم‌ترین عاملی که بازار را زنده و پویا نگه می‌دارد، منفی بودن بعد از چند روز مثبت بوذن خیلی ملاک نیست بلکه در روز منفی ارزش معاملات خوب باشد، خریدار وجود داشته باشد.

نکته مهم دیگر اینکه برخی می‌گویند در بازار پول نیست که اعتقادی به آن ندارم. حتی اطراف بازار سرمایه هم پول زیادی وجود دارد، در یکی از معاملات اخیر یکی از هلدینگ‌ها، صورت وضعیت شرکت‌ها را مشاهده کنیم، نقدینگی حدود 30 هزار میلیارد تومانی در صورت مالی‌هایشان دارند که تبدیل به اوراق شده است. از این شرکت‌ها در بازار زیاد وجود دارد. بازار بیشتر منتظر این بود که جهت خود را بداند. فکر می‌کنم با بحث‌های سیاسی که وجود دارد، بازار تکلیف خود درخصوص برجام را دانسته و دیگر نمی‌تواند کنار بنشیند. در شرایط فعلی ما نگه داشتن زیال در حساب سرمایه‌گذاران مثل یک بمب ساعتی می‌ماند و این منطقی نیست و افراد باید سریع تصمیم بگیرند که می‌خواهند در کدام بازارها وارد شوند.

نکته دیگری که وجود دارد اینکه نزدیک به ارائه بودجه 1402 هستیم که بحث‌هایی راجع به نرخ سوخت، نرخ تسعیر ارز و بقیه مواردی که وجود دارد که روی بازار تصمیم خواهد گذاشت. به عقیده بنده روند کلی بازار اگر با ورود نقدینگی همراه شود، قطعا شاخث عددهای بالاتری را هم خواهد دید. در اولین فرصت یک میلیون و 600 هزار واحدی را خواهد دید و برای پس گرفتن فرصت‌های از دست رفته از سال 1399 به بعد برخواهد آمد.

انتهای پیام/

وبگردی
    ارسال نظر