اختلال در سیگنال دهی بانک مرکزی به بازار ارز/ سیاستهایی که عامل اصلی رانت میشوند
بروز اختلال در سیگنال دهی بانک مرکزی به بازار ارز موضوعی است که در باره آن کارشناسان معتقدند فروش ارز مسافرتی با نرخ کمتر از بازار آزاد سیاست نامناسب بانک مرکزی است که موجب رانت شده است و این وظیفه بالاترین مقام پولی و مالی است که جذابیت رانت در این بازار را از بین ببرد.
به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- مدتهاست که با نوسان نرخ ارز دلالان و سودجویان برای بهرهمندی از این نوسان سراغ ارز خدماتی یا همان ارز مسافرتی میروند. سقف فروش ارز مسافرتی برای کشورهای با ویزا از 2 هزار یورو به 500 یورو و برای مسافران کشورهای بدون ویزا 300 یورو (یا عادل آن به سایر ارزها) باقی ماند. البته بانک مرکزی به صرافان اجازه داد تا همچنان 2 هزار یورو را با نرخ دلار توافقی (نرخی بالاتر از صرافی ملی و کمتر از بازار آزاد که مورد توافق طرفین است) به مسافران کشورهای با ویزا و 500 یورو به کشورهای بدون ویزا ارز بفروشد.
تفاوت قیمت بازار توافقی با بازار ازاد معمولا دو تا سه هزار تومان است و این تفاوت رانتی برای افراد سودجو شده است و افرادی که توان مالی دارند با کارت ملی ارز تهیه میکنند و با چند برابر افزایش قیمت در بازار آزاد میفروشند و دلالان و سودجویان همیشه حاضر نیز با اجازه کارت ملی با مبالغ ناچیز 100 تا 300 هزار تومان از سهمیه افراد به نفع خود استفاده میکنند.
بانک مرکزی در تازهترین اقدام سامانه برخط خرید و فروش ارز را راهاندازی کرد و دراقدامی دیگر اعلام شد که خرید و فروش ارز فعالیت اقتصادی است و مشمول مالیات خواهد بود و یارانه فرد حذف میشود.
تفاوت قیمت دلار توافقی موجب رانت است
مجید شاکری کارشناس اقتصادی درباره اقدامات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز و رانت ارز مسافرتی به خبرنگار اقتصاد 100، گفت: من تصور میکنم رشد قیمت در بازار ارز از حواله به نقد است نه از نقد به حواله و این تحت تاثیر تعطیلات میلادی و افزایش تقاضا برای ارز و یا تغییر انتظارات در حوزههای مختلف است بنابراین راهحل بانک مرکزی باید در این بعد باشد.
وی ادامه داد: با حضور صالح آبادی در بانک مرکزی تفاوت بین نرخ بازار آزاد و نرخهای دولتی فاصله افتاد و صف معاملات تشکیل شد و دست این بانک از بازار نقد کوتاه شد که این اقدام اشتباهی بود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به رانت بازار توافقی گفت: با معرفی ارز توافقی توسط بانک مرکزی دو اشکال وجود دارد نخست اینکه تفاوت قیمت قابل توجه بود و خود انگیزه سفته بازی را تحریک کرد و صف طولانی تشکیل شد و هر فرد 2 تا 3 میلیون سود خالص به دست آورد.
وی ادامه داد: اشکال دیگر این بود که دلار توافقی سیگنال دهی بانک مرکزی را هم دچار اختلال کرد چرا که دخالت بانک مرکزی تنها میتواند در بازار سرمایه مداخله کند و ورود به بازار ارز کار اشتباهی است.
شاکری اقدام اشتباه بانک مرکزی در کنترل بازار ارز گفت: بانک مرکزی برای حذف صف خرید دلار، سامانه برخط فروش ارز را راهاندازی کرد و صفها را از سطح شهر به پشت سیستمهای رایانهای سوق دهد.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی باید نرخ فروش ارز مسافرتی را به بازار آزاد پیوند دهد و نقش رهبر را ایفا کند و اجازه ندهد سودجویان از این شرایط بهرهمند شوند.
رانت بازار ارز دلیلی بر جذابیت آن برای افراد
«سید کمال سید علی» در گفتوگو با خبرنگار اظهارداشت: زمانی که اختلاف قیمت فروش هر اسکناس ارز صرافیها با کارت ملی حدود 2 تا 3 هزار تومان است برای دو هزار یورو رانت 6 میلیون تومانی خواهیم داشت که باید بانک مرکزی در این زمینه تصمیمات لازم اتخاذ کند.
وی توصیه کرد: اگر بانک مرکزی میخواهد ارز مسافرتی بفروشد باید این ارز را به گیتهای فرودگاهی و خروجی کشور منتقل کند تا به دست متقاضی اصلی برسد.
این کارشناس اقتصادی اظهارداشت: با توجه به فاصله قیمتی نرخ ارز با اسامی توافقی، نیمایی، آزاد و غیره در واقع فراخوان سرمایه به این سمت است که باید اصلاح شود.
وی بیان کرد: تقاضایی که در بازار برای ارز مسافرتی وجود دارد واقعی نیست و این ارز به دست افرادی میرسد که به دنبال سودهای کلان بدون هیچ فعالیتی هستتند.
سید علی گفت: رانت ارز فقط مربوط به ارز مسافرتی نیست، در ارز نیمایی نیز وضع به همین منوال است و دریافت کنندگان این ارز، با هفت تا هشت هزار تومان بیشتر از نرخ خریداری شده ارز را در بازار فروخته و التهاب به وجود میآوردند.
وی افزود: بازار سکه و ارز همیشه جذابیت بیشتری برای افراد داشتهو سیاستهای بانک مرکزی نیز در این زمینه تاثیری نداشته و راهکار آن این است که قیمت واقعی ارز به بازار آزاد نزدیک شود.
انتهای پیام/
ارسال نظر