بازار ارز در مه/ فروش آنلاین هم چاره ساز نشد
با وجود اینکه رئیس جمهور دستور نظارت و رسیدگی دقیق برای ایجاد ثبات در بازار ارز را به بانک مرکزی داده بود و مقامات این بانک هم بسیار امیدوار بودند بتوانند بازار را کنترل کنند، تنها کمتر از ۲۴ساعت پس از دستور رئیسی ؛ دلار از ۳۵۸۰۰تومان به ۳۶۶۰۰تومان صعود کرد

به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- بعد از خیز عجیب و بلند دلار در پایان هفته گذشته، با آغاز هفته جاری فروش آنلاین ارز در صرافیها نیز شروع شد و صرافی های عضو بازار متشکل معاملات ارزی، باید متقاضیانی که از طریق سامانه برخط بازار غیرمتشکل معاملات ارزی معرفی شده اند را در اولویت فروش ارز قرار داده و متعهد به ارائه خدمت در زمان مقرر باشند.
در همین راستا بانک مرکزی تمامی صرافیهای عضو بازار متشکل ارزی را همچنین موظف کرد تا سایر مراجعان حضوری را جهت خرید ارز، به سامانه مذکور راهنمایی کنند.
هدف بانک مرکزی با راه اندازی این سامانه بنا برگفته مقامات آن تسهیل فرآیند خرید ارز اشخاص حقیقی و صرفه جویی در وقت متقاضیان، است و متقاضیان خرید ارز پس از ورود به سامانه، اطلاعات هویتی و درخواست خرید خود را ثبت می کنند. البته شروع فروش اینترنتی هم بدون مشکل نبود و همزمان با راه اندازی سامانه برخط بازار متشکل ارزی، برخی صرافها فروش ارز به مراجعان حضوری را متوقف کرده بودند که همین امر باعث نوساناتی در قیمت شد. به عبارت ساده تر برخی از صرافیها به تقاضای مشتریان حضوری برای خرید ارز جواب نمیدادند و همین امر هم موجب ایجاد نوساناتی در بازار شد.
با این حال به عقیده برخی کارشناسان در که در دسته موافقان این طرح قرار میگیرند این اقدام بانک مرکزی به شفافیت در حوزه نرخ ارز صرافی ها کمک می کند و گامی مهم در در این راستا به شمار می رود که با ایجاد مکانیزم عرضه و تقاضا و امکان مقایسه قیمت ها برای مردم شرایط خرید ارز برای متقاضیان واقعی و کشف قیمت مناسب را بهتر از قبل خواهد کرد. به باور این افراد اقدام اخیر بانک مرکزی باعث می شود تا دیگر پدیده ای به نام حباب قیمت ارز وجود نداشته باشد و قیمت ارز در بازار یک قیمت واقعی خواهد بود. علاوه بر این، آنها اقدام اخیر بانک مرکزی را مانع بزرگ در برابر دلال بازی ها در بازار ارز را میدانند.
از دیگر مواردی که موافقان این طرح مطرح میکنند این است که این بار از سختگیریهای قبلی و مرسوم در فروش ارز مسافرتی خبری نیست. پیش از این متقاضیان دریافت ارز مسافرتی برای اثبات واجد شرایط بودن باید مدارکی مثل پاسپورت و ویزا ارائه میکردند. در مقطعی حتی کار به ارائه کپی بلیت هواپیما مهر شده از سوی آژانس هواپیمایی کشیده شد.هر ایرانی بالای ۱۸ سال بهعنوان متقاضی دریافت ارز شناخته میشود و با قرار گرفتن در سرفصل خدماتی سایر، میتواند بدون سختگیریهای مرسوم، سالی یکبار تا سقف دو هزار یورو (یا معادل دلاری آن) اسکناس دریافت کند.
با همه اینها طرح مورد بحث تبعاتی هم به همراه داشته است. یکی از انها دلالی برخی با استفاده از کارت های ملی افراد است. مشاهدات میدانی حاکی از آن است از زمان اغاز این طرح برخی افراد، با استفاده از کارت ملی دیگران اقدام به خرید ارز سهمیه ای با قیمت پایین میکنند و و سپس با قیمت بالاتر ان به فروش میرساند. البته سریعا معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه از مردم خواست با توجه به مشاهده مواردی از سوءاستفاده دلالان از کارت ملی افراد برای خرید ارز با هدف سودجویی و تبعات این اقدام غیرقانونی برای دارنده کارت، دقت لازم را داشته باشند.
اما نکته قابل توجه در این اجرای این طرح، ادامه روند افزایش نرخ دلار بعد از گذشت چند روز از آغاز فروش آنلاین ارز بود. با وجود اینکه رئیس جمهور دستور نظارت و رسیدگی دقیق برای ایجاد ثبات در بازار ارز را به بانک مرکزی داده بود و مقامات این بانک هم بسیار امیدوار بودند بتوانند بازار را کنترل کنند، تنها کمتر از ۲۴ساعت پس از دستور رئیسی ؛ دلار از ۳۵۸۰۰تومان به ۳۶۶۰۰تومان صعود کرد. بنابراین حالا نگرانی ها دو چندان شده است و آینده بازار ارز را در هاله ای از ابهام فرو برده است.
انتهای پیام/