اختصاصی اقتصاد 100؛
بازارسرمایه بر مدار ناامیدی / توقف رشد بورس با دخالت های تکراری
روزهایی را سپری می کنیم که سخت ترین روزهای بازارسرمایه است و شاید بدبین ترین افراد نیز چنین وضعیتی را برای آن پیش بینی نمی کرد.

گروه بیمه، بانک و بورس خبرگزاری اقتصاد100؛ مژده ابراهیمی– عوامل بسیاری در شکل گیری وضعیت کنونی بورس دخیل هستند که شاید مهمترین آنها، سلب اعتماد از بازارسرمایه و فعالان این بازار است که هرگاه به وعده های مسئولان دلخوش کرده به نوعی با کم لطفی و بدقولی مواجه شده است و حتی در برخی موارد با دخالت های بی موقع و قیمتگذاریهای دستوری،چرخ های حرکت بازارسرمایه را متوقف کرد؛ بنابراین یکی و اساسی ترین گام موثر در جهت حرکت آن، بازگرداندن اعتماد به بازار و اهالی آن است.
هنریک وسکانیانس – مدیرعامل کارگزاری توازن بازار در گفت و گو با اقتصاد 100 گفت: روزهایی را سپری می کنیم که سخت ترین روزهای بازارسرمایه است و شاید بدبین ترین افراد نیز چنین وضعیتی را برای آن پیش بینی نمی کرد.
وی افزود: پس از رشدهای همه جانبه در شاخص های بورس و حجم و ارزش معاملات و همچنین قیمت سهام بین سال های ۸۸ و نیمه اول سال ۹۹ ( که بعضا توسط برخی کارشناسان و افراد مسئول و غیرمسئول این رشد قیمتی، حباب توصیف شده بود که البته خود، جای نقد و بررسی دارد) هم اکنون با شرایطی روبرو هستیم که پس از سقوط سهمگین قیمت ها و تمامی شاخص های موجود در بورس همچنان رکود و بی رمقی در این بازار ادامه دارد و با هر بهانه ای رنگ و بوی منفی به خود می گیرد؛ این در حالی است که طی دوره سقوط بورس، بازارهای رقیب و قیمت های جهانی رشدهای قابل توجهی را تجربه کرده و تورم شدیدی طی چند سال اخیر ثبت شده است؛ همچنین قیمت دلار که همواره به عنوان یکی از محرک های اساسی رشد بازارسرمایه بوده در رقمی بالاتر از سقف سال ۹۹ قرار گرفته است.
وسکانیانس بیان کرد: علل و عوامل بسیاری در شکل گیری وضعیت کنونی بورس دخیل هستند که شاید مهم ترین آن، سلب اعتماد از بازارسرمایه و فعالان این بازار است که هرگاه به وعده های مسئولان دلخوش کرده به نوعی با کم لطفی و بدقولی مواجه شده است و حتی در برخی موارد با دخالت های بی موقع و قیمت گذاریهای دستوری (به عنوان نمونه می توان به وضع عوارض سنگین صادراتی برای محصولات فلزی در بهترین دوران قیمت های جهانی ای گروه توسط وزارت صمت اشاره کرد)، چرخ های حرکت بازار سرمایه را متوقف کرد؛ بنابراین یکی و اساسی ترین گام موثر در جهت حرکت آن، بازگرداندن اعتماد به بازار و اهالی آن است.
این مدیر خوشنام تصریح کرد: گذشته از این مورد عواملی که می تواند در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بر بازار سرمایه تاثیرگذار باشد به اختصار به شرح ذیل است:
* گزارش های ۶ ماهه اکثر شرکت ها (تعداد اندکی هم سالیانه) می تواند تاثیر بسزایی در تصمیم گیری فعالان داشته باشد، شرایط عملکردی شش ماهه شرکتی می تواند دست فعالان بازار را نسبت به پیش بینی ادامه سال باز کند؛ همچنین واگذاری بلوک خودروسازان که در ماه های اخیر توانسته بود اندکی امید را بین گروهی از فعالان بازار تقویت کند، متاسفانه تکذیب و تایید های مهم و ادامه دار، امیدها را به یاس تبدیل کرده است؛ از آنجایی که قدرت مافیا خودرو از چنان نیرویی برخوردار هستند که تمام تصمیمات سازمان خصوصی سازی و دولت را بی اثر کرده و حصول نتیجه در این مورد، به سختی امکان پذیر است.
مدیرعامل کارگزاری توازن بازار اظهار داشت: نرخ بهره و سیاست های پولی بانک مرکزی نیز از عوامل تاثیرگذار بر روند بازارسرمایه است، همچنین کاهش نرخ بهره بین بانکی پس از یک دوره کوتاه دوباره با سیر افزایشی برگشته است. این موضوع علاوه بر تاثیر بر جریان نقدینگی از لحاظ روانی نیز بر بازارسرمایه موثر واقع شده و به نوعی به عنوان سیگنال بانک مرکزی به سایر بازارها شناخته می شود.
به گفته وی؛ روند مذاکرات هسته ای نیز عامل بسیار تعیین کننده ای است که متاسفانه پس از اقدامات و صحبت های امیدوار کننده اخیر طرفین، مجددا بر مدار ناامیدی و عدم نتیجه گیری برگشته است. همچنین میزان کسری بودجه سال جاری کشور و نحوه تامین آن. در نتیجه از همین حالا پیش بینی می شود که با بیش از ۵۰۰/۰۰۰ میلیارد تومان کسری بودجه مواجه شویم. در صورتی که رویکرد دولت، انتشار اوراق دولتی بابت تامین کسری بودجه باشد، دورنمای آتی بازار را تیره و رشد آن را تا حدودی سخت می کند.
این کارشناس ارشد بازارسرمایه گفت: بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور که تا حدودی برآوردی از نرخ دلار و انبساطی یا انقباضی بودن بودجه و سایر فاکتورهای اقتصادی را ارائه می دهد.
وسکانیانس خاطر نشان کرد: پیش بینی بنده از بازار در ادامه سال باتوجه به موارد ذکر شده اتفاق خاصی نخواهد افتاد و این رکود و کاهش قیمتها (نه به صورت یکسال گذشته) ادامه دار خواهد؛ مگر این که دولتمردان در جهت رفع مشکلات