یک اقتصاددان در گفتوگو با اقتصاد100 مطرح کرد
دولت، دست از ادعاهای بی اساس بردارد
در حالی که شاخصهای مختلف سنجش اوضاع اقتصاد کلان کشور، همچنان رو به افول است، مسئولان دولتی از گفتاردرمانی در حوزه اقتصاد دست برنمیدارند.
به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- مجتبی اسکندری: با گذشت بیش از یک سال از زمان روی کار آمدن دولت فعلی، بهبودی در فضای کلان اقتصاد مشاهده نمیشود اما اعضای کابینه در هر فرصتی که دست میدهد، از دستاوردهای پرشمار دولت خبر میدهند و تورم را رو به کاهش و رشد اقتصادی را رو به افزایش میدانند. این در شرایطی است که واقعیتهای آماری و درونی اقتصاد ایران، بر چنین دستاوردهایی صحه نمیگذارند. در حالی که شاخصهای مختلف سنجش اوضاع اقتصاد کلان کشور، همچنان رو به افول است، مسئولان دولتی از گفتاردرمانی در حوزه اقتصاد دست برنمیدارند.
نقدینگی ترمز بریده است
محمود جامساز، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با اقتصاد100، ضمن ابراز نگرانی شدید از تداوم رویههای کنونی در سیاستگذاری کشور، اظهار داشت: ادعاهای دولتمردان درباره کاهش بدهیهای دولت، کاهش نرخ تورم و یا کاهش کسری بودجه، با واقعیت جور در نمیآیند. مثلا آیا نقدینگی ما کاهش یافته است؟ آمار که پاسخ منفی میدهد و میگوید که به حدود 6 هزار هزار میلیارد تومان رسیده است. چگونه دولتمردان از کاهش نرخ تورم سخن به میان میآورند در حالی که حجم کل نقدینگی در کشور، به بالاترین سطوح ممکن رسیده است و هرماه دارد رکورد تازهای از خودش برجای میگذارد؟
سیر صعودی بدهیهای دولت
وی افزود: درباره حجم بدهی دولت هم چنین ادعاهایی با واقعیات و منطق تطابق ندارند. مثلا نرخ بدهیهای دولت از حدود 1170 هزار میلیارد تومان، به حدود 1400 هزار میلیارد تومان رسیده است. در شرایطی که نقدینگی همچنان با قدرت به جلو میتازد و بدهیهای دولت افزایش داشته است، چگونه دولت دم از افزایش نرخ رشد اقتصادی میزند؟ تازه همه این موارد را صرفنظر از فشار مالیاتی شدید این روزها باید ارزیابی کنیم که آن هم جداگونه و در جای خودش باید محل بحث واقع شود تا ببینیم که چه اثرات مخربی بر نرخ رشد اقتصادی کشور برجای میگذارد.
دولت شفاف عمل کند
این اقتصاددان در ادامه یادآور شد: نرخ تورم مواد غذایی از 72 درصد عبور کرده است و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در حدود 49 درصد است! من واقعا نمیدانم دولتمردان چرا بجای تمرکز بر حل مشکلات بغرنج اقتصاد نیمه جان ایران، اصرار به گفتاردرمانی دارد؟ به قول قدما، با حلوا حلوا کردن، دهان شیرین نمیشود! باید یک انضباط پولی و مالی و یک رویکرد مشخصی از هیئت دولت به مردم مخابره شود که ملت بدانند، اقتصاد کشور در چه مسیری حرکت میکند. وقتی کسری بودجه، نرخ تورم، حجم نقدینگی، حجم سرمایهگذاری و حجم بدهیهای دولت تا به این اندازه آشکار است، دیگر چه نیازی به اظهارات خلاف واقع است؟
راهکارهای واقعی بدهید
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان ساخت: ما نمیتوانیم از افزایش نرخ رشد اقتصادی سخنی به میان بیاوریم در شرایطی که نه نرخ بیکاری کاهش پیدا کرده، نه نرخ سرمایهگذاری و صادرات افزایش پیدا کرده است. دولت حتی در فروش اوراق بدهی هم نتوانسته اعتماد عموم را جلب کند و کسری شدید بودجه، در ادامه این مسیر قابل انتظار است. ما با این واقعیات مستقیم از اقتصاد ایران سروکار داریم و نمیتوانیم آن را کتمان کنیم. دولت باید برای معضلات واقعی اقتصاد ایران، راهکارهای واقعی اتخاذ کند و نه این که صرفا بکوشد تا با اظهارنظرهای به ظاهر دلگرم کننده، بر روی مشکلاتی تا به این حد ملموس، سرپوش بگذارد.
انتهای پیام/
ارسال نظر