تصمیمات دو سر باخت در بورس !
افزایش نرخ بهره بانکی یکی از موضوعات بسیار جدی در این روزها است که همانند دورههای قبل کارشناسان هشدار میدهند این موضوع درنهایت میتواند به ضرر اقتصاد کشور تمام شود.

به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- مهشید خیزان: نیما نایینیان، کارشناس بازار سرمایه درخصوص افزایش نرخ بهره بانکی به اقتصاد 100 گفت: نرخ بهره درحال افزایش پیدا کردن است و این افزایش نرخ بهره یعنی سود بدون ریسک در اقتصاد ما افزایش پیدا میکند. این موضوع جزئی از سیاستهای انقباظی است؛ یعنی وقتی که دولتها میخواهند تورم را کنترل کنند، نرخ بهره را افزایش میدهند و با افزایش نرخ بهره باعث میشود که پولها جذب بانکها شده و سرعت گردش حرکت پول در اقتصاد را کم میکنند و پولها را جذب سیستم بانکی میکنند که این موضوع باعث میشود تورم کنترل شود. اما این سیاست با یک مجموعه سیاستهای دیگری نیز باید همراه شود و قبل از آن یکسری ملزمات دیگری هم دارد. مثلا در امریکا بعد از کرونا وقتی پولپاشیهای زیادی توسط دولت انجام شد، شاهد این بودیم که فدرال رزرو نرخ بهره بانکی را افزایش میدهد؛ البته نهایتا 4 تا 4.5 درصد نه 30 درصد!
نایینیان اضافه کرد: عملا نرخ بهره بدون سود ما، شاید حدود 30 درصد باشد؛ هرچند بانکها اجازه ندارند ولی اوراقی مثل اوراق گام که دولت منتشر میکند، تا این اعداد نیز رسیده است. دولت امریکا اما قبل از این موضوع، سیاستهای دیگری را اتخاذ کرد که اصلا مدل اقتصادی امریکا با مدل اقتصادی ایران متفاوت است و نمیتوانیم برای جلوگیری از تورم، همان راه را ادامه دهیم.
وی اضافه کرد: در ایران کسری بودجه دولتی عامل اصلی تورم است. اگر جلوی این کسری بودجه گرفته نشود، هرچقدر هم که سیاستهای انقباظی داشته باشیم، خیلی نمیتواند کمک بکند.
نایینیان در رابطه با تاثیر افزایش نرخ بهره بانکی بر بازار سرمایه گفت: این موضوع قطعا اثر منفی روی بورس خواهد داشت؛ ولی بورس آنقدری عقبافتادگی دارد که شاید تاثیر خیلی زیادی را روی آن نبینیم.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید کرد: بنابراین فکر میکنم که در اقتصاد ما، سیاست غلطی است که اتخاذ میشود و قطعا باعث کاهش تورم نخواهد شد. درواقع چندین بار این موضوعات در کشور انجام شده و هیچ نتیجهای هم نمیگیرد. هنوز هم مشخص نیست چه زمانی قرار است از این شکستها درس بگیریم که بتوانیم آن را جبران کنیم. درنهایت اینکه بهره بانکی باعث میشود که شرکتهای تولیدی ما در مضیقه قرار بگیرند. وقتی نرخ بدون ریسک ما 30 درصد میشود، یک شرکت تولیدی چقدر باید کار کند تا این 30 درصد را بسازد. تولید نابود خواهد شد و نرخ GDP کاهش پیدا خواهد کرد و باز هم تورم افزایش پیدا میکند. این موضوع به عنوان مسکن میتواند مقطعی عمل کند اما در بلندمدت ضربه مهلکی به اقتصاد وارد خواهد کرد.
انتهای پیام/