درخواست جدی مجلسیها از بانک مرکزی/ تخلفات گزارش نمیشود؟
نماینده مجلس گفت: معتقدیم بانک مرکزی باید سیاست گذاری کند همان طور که سیاست گذار است همچنین بانک مرکزی باید تخلفات را به ما گزارش دهد.
به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- امروز میز اقتصاد به بررسی کاهش نرخ تورم و رشد نقدینگی با حضور جعفر مهدی زاده مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی، میثم خسروی کارشناس اقتصادی و مهدی طغیانی نماینده مجلس پرداخت.
سوال: چرا با این که گفته می شود عدد تورم کاهش یافته ولی در زندگی مردم دیده نمی شود ؟
خسروی: خیلی از مردم وقتی از تورم صحبت می کنند قیمت هایی که جلو چشمشان می آید قیمت های مسکن و طلا است. تورم رشد قیمت دارایی ها را لحاظ نمی کند. در این شاخص صرفا کالای مصرفی در نظر گرفته شود.
این شاخص در دهک های مختلف جامعه متفاوت است. برای مثال تورم کل چهل و چهار درصد است و برای دهک یک تا ده ،حدود ۱۰ درصد متفاوت است. در شهرستان ها بیشتر می توان دهک های مختلف را دید. شدت تورم نسبت به قبل کمتر شده است. ۳۰۶ کالا برای سبد کالا در نظر گرفته میشود یک خانوار چقدر خوراکی در سبد مصرفی آنها جا دارد. در دو مقطع قیمت این ها گرفته می شود و شتاب آن را می سنجند.
سوال: بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی و تورم چه اقداماتی را انجام داده است؟
مهدی زاده: برنامه های بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی عدد ۳۰ در صد است. ما سعی میکنیم که هر هفته در راستای اهداف این درصد ها را پیش ببریم. ما رقم تورمی خاصی را اعلام نمیکنیم و هدفمان را به صورت ذهنی پیگیری میکنیم چون سطح تورم بالا است و ما برنامه مان این است که ابتدا تورم را کنترل کنیم. ما سعی میکنیم هر اشکالی که پیش بیاید اصلاح کنیم. کاهش تورم از میانه سال گذشته شروع شده بود و روندی کاهنده داشت ما انتظار داشتیم که این روند همینطور کاهش پیدا میکرد اما یارانه ها باعث شد این تورم و قیمت ها دوباره افزایش داشته باشد.
سوال: شما چطور تسهیلات تکلیفی را امسال مدیریت خواهید کرد؟
طغیانی : بانک ها معمولا سپرده ها را جمع آوری میکردند و به شکل تسهیلات به کارکنان خودشان میدادند مجلس این ها را سازمان دهی کرد. ما در مورد بقیه موارد در چارچوب خودمان تصمیم گیری کرده ایم. ما معتقدیم بانک مرکزی باید سیاست گذاری کند همانطور که سیاست گذار هست. بانک مرکزی باید تخلفات را به ما گزارش دهد و مجلس بتواند اختیارات خود را به کار بگیرد،ما باید بازخورد داشته باشیم تا بتوانیم نظارت کنیم. ما تقاضا داریم که بانک مرکزی شفاف باشد. ما درباره ارز هم آماده هر نوع همکاری با بانک مرکزی برای کنترل تورم به شرط همکاری بانک مرکزی با مجلس هستیم .
سوال: شما فکر می کنید بانک مرکزی باید چه دستور کاری انجام دهد؟
خسروی: در هفت ماه اخیر نقدینگی حدود هفت درصد رشد داشته است و عامل اصلی رشد پایه پولی اضافه برداشت بانک ها و بدهکار تر شدن آنها به بانک مرکزی است. خالص دارایی های خارجی ارز های نفتی دولت است. پکیج تورم باید شامل کسری بودجه هم باشد. رشد نقدینگی ما هم وارد یه کانال دیگری شده است و بانک مرکزی باید از تمام توانایی اش استفاده کند تاکنون از تمام توانش استفاده نکرده است.
سوال: شما در حوزه کنترل بانک ها چه اقداماتی می کنید ؟
مهدی زاده: یکی از رویکرد های ما از سال گذشته مسئله کنترل رشد تراز نامه بانک ها است و رشد نقدینگی هم در این موضوع نهفته بوده است. بعضی از بانک ها انحراف داشته اند و تعداد دقیق آنها را نمیدانم در بعضی از بانک ها بیشتر و در بعضی کمتر بوده است. شفافیت بانک ها فایده ای ندارد. ما از همکاران حوزه نظارت این موضوع را پیگیری خواهم کرد نمی شود همه چیز علنی و شفاف شود. مشخص ترین برنامه ما کنترل رشد نقدینگی و پایه پولی است و امیدواریم بتوانیم بخش تورم را کنترل کنیم. هدف گذاری که شده جمع بندی این بوده است که در حوزه های دیگر هم رسیدگی شود.
سوال : نظر شما در این خصوص چیست؟
طغیانی: سیاست گذار ما بانک مرکزی است و ما با بانک مرکزی همراه خواهیم بود. ما چارچوب تورم و تعیین آن را جمع بندی می کنیم و در پیشگاه مردم و مجلس اعلام خواهیم کرد.
انتهای پیام/
ارسال نظر