ورزش و اقتصاد ؛ با حفظ سلامت جسمانی پولدار شوید !
اقتصاد 100- شورهای توسعه یافته همواره بر اهمیت ورزش در زمینههای اقتصادی توجه کرده اند.
کشورهای توسعه یافته همواره بر اهمیت ورزش در زمینههای اقتصادی توجه کرده و آن را به عنوان عاملی اقتصادی و سودآور مورد توجه قرار دادهاند. همین امر باعث شده تا درآمدهای حاصل از حوزههای ورزشی در این کشورها به شکل چشمگیری زیاد باشد. ورزش که یک صنعت پردرآمد و سودآور در تمام دنیا بشمار میرود، میتواند از جوانب بسیاری بر اقتصاد یک کشور تاثیر بگذارد. اما در این مطلب میخواهیم رابطه میان ورزش و کارآفرینی اقتصادی را مورد بررسی قرار دهیم. ند و آن را
این درحالیست که تفکر سنتی بر این باور است که ورزش یک حوزه مصرفی بدون هیچ درآمدزایی است و نمیتواند جنبه مثبت اقتصادی داشته باشد. در اینجا میخواهیم با بیان شفاف رابطه ورزش و اقتصاد در حوزه کارآفرینی، این تفکر نادرست را با حقیقت این رابطه جایگزین کنیم. ورزش مسلما حوزهای پرخرج و مصرفی است اما این حوزه میتواند سودآوری کافی برای جایگزینی این خرج و مخارج زیربنایی را داشته باشد یا خیر؟
*سرمایهگذاری در ورزش
با سرمایهگذاری در حوزههای مختلف ورزشی، فرصتهای درآمدزایی بیشماری به وجود میآید؛ از جمله این فرصتها میتوان به ایجاد اشتغال در صنایع مستقیم و غیر مستقیم، درآمدزایی از طریق برگزاری رویدادهای ورزشی، جذب گردشگر ورزشی و پوشش تلوزیونی مسابقات و بسیاری از فرصتهای دیگر اشاره کرد. اما برای داشتن صنعت ورزشی پویا و سودآور نیاز است تا بستر لازم برای ورزش و حوزههای مختلف آن بررسی شود. از آنجایی که ورزش به شکلی مستقیم و غیر مستقیم میتواند بر حوزه پر اهمیتی چون آموزش و پرورش تاثیر بگذارد، بهتر است سرمایهگذاری در ورزش را از این حوزه آغاز کرد.
*کارآفرینی در ورزش
مبحث کارآفرینی در ورزش تمام فعالیتهایی که در این حوزه انجام میشود را در بر میگیرد. همانطور که اشاره کردیم، کارآفرینی در حوزههای ورزشی تنها به این حوزه ختم نمیشود و میتواند تاثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر جنبههای دیگر اقتصاد نیز داشته باشد. کارآفرینی در برگزاری یک مسابقه ورزشی را میتوان در سه زمانِ قبل، در حین و پس از مسابقات ورزشی مورد بررسی قرار داد. در هر سه زمان، میتوان به شکلی مستقیم و غیر مستقیم درآمدزایی و کارآفرینی کرد.
*اشتغالزایی مستقیم در ورزش
برخی از کارآفرینیها در حوزههای مختلف ورزشی به شکلی مستقیم و مرتبط با این حوزه انجام میشوند. برای مثال، به عنوان بزرگترین کارآفرین ورزشی میتوان به وزارت ورزش و جوانان اشاره کرد. در وهله بعد، فدراسیونهای ورزشی، سازمان لیگهای ورزشی و باشگاههای ورزشی، از دیگر کارآفرینان مستقیمی هستند که به شکلی تنگاتنگ به سرمایهگذاری و درآمدزایی ورزشی میپردازند.
*اشتغالزایی غیرمستقیم در ورزش
شاید گمان کنید که درآمد حاصله از ورزش صرفا محدود به اشتغال مستقیم میشود، این درحالیست که حتی سادهترین حوزههای ورزشی نیز میتوانند به شکلی غیر مستقیم اشتغالزایی کنند. برای مثال، اینطور بنظر میآید که در برگزاری یک مسابقه فوتبال ساده، درآمد حاصله به کسب و کارهای مستقیم محدود میشود اما حقیقت امر اینجاست که حتی از تولیدیهای دوخت لباسهای ورزشی و پرچم و فروشنده آنها گرفته تا اغذیهفروشهای داخل ورزشگاه، کادر تصویربرداری، صدابرداری و گزارش بازی، عکاسان و خبرنگاران، مامورین انتظامات، خدمات و بسیاری دیگر از این مشاغل کوچک همگی جزو مشاغل غیرمستقیم بشمار میروند که توسط نهادهای بزرگتر ورزشی ایجاد شدهاند.
*کشف استعداد در زمینههای بینالمللی
یکی دیگر از عوامل سودآوری صنعت ورزش، در کنار موفقیتهای ملی و جهانی، پرورش ورزشکاران و سرمایهگذاری بر روی آنها از سنین بسیار کم است. سرمایهگذاری بلندمدت بر روی ورزشکاران، همانند تولید نیروی کار مناسب برای گرداندن چرخه اقتصاد ورزشی عمل میکند. هرچه کیفیت آموزش و پرورش این ورزشکاران بهتر باشد، درآمدزایی و البته کسب افتخارات ملی نیز بیشتر خواهد بود. در کنار ورزشکاران، تربیت مربی و داوران بینالمللی نیز میتواند همین اثر را بر اقتصاد ورزشی کشورمان داشته باشد.
*شکوفایی اقتصادی با اهرم ورزش
امروزه این نکته که کشورهایی با ورزش بهتر، درآمد بیشتری دارند کاملا شناخته شده است. همانطور که میزبانی جام جهانی موجب جذب گردشگر، نوسازی فضاهای ورزشی، ارئه خدمات مناسب اقامتی، تفریحی و گردشگری برای مسافران میشود، نه تنها میزان درآمدزایی یک کشور افزایش پیدا میکند، بلکه ارزش پول ملی نیز در همین راستا افزایش مییابد. علاوهبراین، برگزاری چنین رویدادهای ورزشی بزرگی موجب میشود تا سرمایهگذاریهای خارجی در داخل کشور افزایش پیدا کند.
*در چند خط بخوانید
صنعت ورزش به عنوان صنعتی سودآور، یکی از مهمترین حوزههای اقتصادی بشمار میرود. اما این صنعت بسیار مهم را نمیتوان از حوزههای دیگر جدا کرد. در واقع، ورزش میتواند موتور حرکتی برای صنایعی چون گردشگری، آموزش و پرورش و حتی کارآفرینی و رونق اقتصادی قلمداد شود. با سرمایهگذاری مناسب بر روی این حوزه میتوان از کوچکترین ابعاد تا بزرگترین آنها، سودآوری کرد و اقتصاد کشور را رونق بخشید.
ارسال نظر