قوانین جدید بازنشستگی/ شرایط سنی و سابقه خدمت تغییر کرد!

اقتصاد 100- افزایش سن بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه با هدف کاهش بحران صندوق‌های بازنشستگی تصویب شد؛ شرایط جدید شامل ۶۲ سال سن یا ۳۵ سال سابقه خدمت بوده و مشاغل سخت و زیان‌آور هنوز تعیین تکلیف نشده‌اند.

قوانین جدید بازنشستگی/ شرایط سنی و سابقه خدمت تغییر کرد!

آیین‌نامه تغییر سن بازنشستگی برای سال ۱۴۰۴ ابلاغ شد. بر اساس این آیین‌نامه، برای بازنشستگی یا باید سن شما به ۶۲ سال برسد یا ۳۵ سال سابقه کار داشته باشید. با وجود این، طبق اظهارات یک کارشناس، حدود ۵۰ درصد مشاغل کشور که جزو مشاغل سخت و زیان‌آور هستند، همچنان بلاتکلیف‌اند و تعیین تکلیف در این حوزه نشده است. این گروه در دو حوزه وزارت کار برای دریافت سنوات ارفاقی و تأمین اجتماعی برای دریافت مستمری بازنشستگی با مشکلات متعددی روبه‌رو شده‌اند.

افزایش سن بازنشستگی؛ دلیل و هدف

در حالی که متوسط سن بازنشستگی در ایران ۵۱ سال است، سن امید به زندگی در کشور از سال ۱۳۳۰ تا اکنون از ۴۶ سال به ۷۶ سال افزایش یافته است. اما متوسط سن بازنشستگی از ۵۷ سال به ۵۱ سال کاهش پیدا کرده است. این کاهش، در کنار مشکلات مالی و ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی، موجب شده که سن بازنشستگی تغییراتی داشته باشد و افزایش یابد.

قوانین جدید بازنشستگی

بر اساس آیین‌نامه جدید:

سابقه کار سال افزوده به سنوات اجباری
۲۸ سال یا بیشتر بدون سنوات اجباری اضافی
۲۵ تا ۲۸ سال ۲ ماه به ازای هر سال تا ۳۰ سال
۲۰ تا ۲۵ سال ۳ ماه به ازای هر سال تا ۳۰ سال
۱۵ تا ۲۰ سال ۴ ماه به ازای هر سال تا ۳۰ سال
کمتر از ۱۵ سال تا ۳۵ سال خدمت بازنشسته خواهند شد

ابهامات در قوانین جدید

حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار، اظهار داشت که آیین‌نامه اجرایی جدید هنوز به طور کامل برای مجریان این قانون شفاف نشده است. او بیان کرد که مشکلات صندوق‌های بازنشستگی و عدم برنامه‌ریزی بلندمدت، موجب بازنگری در این قوانین شده است. همچنین بسیاری از افرادی که در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال دارند، همچنان بلاتکلیف‌اند.

استثنائات قانون جدید

افرادی که ۳۵ سال سابقه کار دارند، نیازی به رسیدن به سن ۶۲ سالگی برای بازنشستگی ندارند و تنها یکی از دو عامل ۶۲ ساله بودن یا ۳۵ سال سابقه برای بازنشستگی کافی است. با این حال، مشاغل سخت و زیان‌آور همچنان شامل تغییرات بازنشستگی فعلی نشده‌اند.

وضعیت مشاغل سخت و زیان‌آور

مشاغل سخت و زیان‌آور به دو گروه تقسیم می‌شوند:

گروه توضیحات
گروه الف مشاغلی که ذاتاً سخت و زیان‌آور نیستند، اما به دلیل شرایط کاری مشمول سنوات ارفاقی می‌شوند.
گروه ب مشاغلی که ذاتاً سخت و زیان‌آور هستند، مانند خبرنگاران، کارکنان مواد رادیواکتیو و شغل‌هایی با ریسک بالا.

چالش‌های مشاغل سخت و زیان‌آور

به گفته حاج اسماعیلی، افراد شاغل در این مشاغل همچنان با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند، از جمله تعیین عنوان شغلی، میزان سنوات ارفاقی، و هماهنگی میان تأمین اجتماعی و وزارت کار. او امیدوار است که آیین‌نامه جدید بتواند به گونه‌ای تدوین شود که مشاغل سخت و زیان‌آور نیز به صورت کامل تحت پوشش قرار گیرند.

وبگردی
    ارسال نظر