قیمت رسمی و منطقی موز اعلام شد + اطلاعات جدید
اقتصاد 100- رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی از نبود آمار دقیق و تصمیمگیریهای غیرکارشناسی در تنظیم بازار میوهها گلایه کرد و اعلام کرد که مازاد سیب درختی به دلیل مدیریت نامناسب به چالشی جدی تبدیل شده است.

مشکلات نبود آمار دقیق در بازار میوه
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی اظهار کرد: نابهسامانیهای اخیر ناشی از نبود آمار دقیق در حوزه محصولات کشاورزی است که این مسئله به کمبود محصولات منجر شده است.
گزارش تولید و صادرات میوههای درختی
وی افزود: مسئولان وزارت جهاد اعلام کردهاند که تولید سیب درختی بین ۴ تا ۴.۵ میلیون تن است، با وجود اینکه طی ۱۰ ماه گذشته ۶۰۰ هزار تن صادرات داشتهایم که این میزان برابر با ۱۵ درصد از تولید کل است و تا پایان سال به ۲۰ درصد میرسد.
با توجه به اعلام مسئولان، ۷۵۰ هزار تن سیب در سردخانهها موجود است و حداکثر مصرف تا پایان فروردین ۲۵۰ هزار تن خواهد بود، بنابراین ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تن مازاد خواهد بود.
تصمیمگیریهای نادرست در تنظیم بازار
نورانی بیان داشت که مسئولان وزارت جهاد و صمت در اتاقهای بسته تصمیمگیری میکنند و در صورت بروز مشکلات با بخش خصوصی مشورت میکنند. به عنوان مثال، در سفر وزیر صمت به اوراسیا تعرفه ۸۷ قلم کالا صفر شد. این در حالی است که اوراسیا یکی از بازارهای ماست و چنین تصمیماتی تاثیرات منفی بر صادرات دارند.
تنظیم بازار سیب و اثرات آن
وی با اشاره به اینکه تصمیمگیری در خصوص بازار سیب درختی باید در ماههای مهر و آبان انجام شود، گفت: محدودیتهای صادراتی وجهه مناسبی برای کشوری که به دنبال توسعه صادرات و ارزآوری است، نیست.
در سال گذشته برخی باغداران آذربایجانی بخشی از محصولات خود را پس از عید دور ریختند؛ چرا که پس از عید سیب دیگر کیفیت صادراتی ندارد و با ورود میوههای نوبرانه، تقاضا کاهش مییابد.
بحث واردات موز در ازای صادرات سیب
نورانی در واکنش به عرضه موز با قیمت ۱۷۵ هزار تومان در بازار، اشاره کرد که دولت باید در بازار دخالت کند. این امر بر عهده وزارت جهاد است و نباید در شرایط حاضر که کمبود داریم، همانند گذشته عمل کرده و صادرات سیب را در ازای واردات موز انجام دهند.
محصول تولید (میلیون تن) صادرات (هزار تن)سیب درختی | ۴ تا ۴.۵ | ۶۰۰ |
مشکلات و قیمتهای ناعادلانه موز
نورانی همچنین بیان کرد که مشکلاتی مانند فروش مجوز واردات نیز بر بازار تاثیر منفی گذاشته و قیمت موز افزایش یافته است. قیمت هر کیلو موز اکودارو و فلیپین برای مصرفکننده باید یک دلار باشد و عرضه با نرخهای بالاتر مصداق گرانفروشی است.