راز گرانی حبوبات فاش شد + جزئیات
اقتصاد100- راز افزایش قیمت حبوبات در سال جاری با حذف ارز ترجیحی و تغییر به ارز نیمایی و بازار توافقی فاش شد؛ کاهش تولید داخلی به دلیل کمبود بارش و وابستگی واردات ۲۰ درصدی نیز از عوامل تاثیرگذار بر گرانی حبوبات هستند.
![راز گرانی حبوبات فاش شد + جزئیات](https://cdn.eghtesad100.ir/thumbnail/1KLnNeN4uawH/ZZl0FwJfkk9eJqMiY4swA1Ga-DXmFMejUZXP0yasuj8Snff72Ztkurh39QTw7pBVm41VAeIgtVg,/1739276560-1.jpg)
داوود لپهچی، رئیس انجمن حبوبات ایران، با ارائه توضیحاتی درباره وضعیت فعلی قیمت حبوبات در کشور اظهار داشت: قیمت این محصولات در کشور بر اساس عواملی نظیر میزان بارندگی، تولید داخلی، نرخهای جهانی و ارز اختصاصیافته به واردات تعیین میشود. در سال جاری، ابتدا ارز ترجیحی از واردات حبوبات حذف و به ارز نیما تغییر یافت که این اقدام منجر به افزایش قیمت حبوبات شد. از حدود یک ماه گذشته نیز ارز نیمایی جای خود را به ارز بازار توافقی داد که قیمت بیشتری دارد و این تغییر نیز مجدداً باعث افزایش قیمت حبوبات شده است. البته این گرانی بیشتر بر عدس و نخود باب لپه که وارداتی هستند، تاثیر گذاشته است. با این حال، تنها ۲۰ درصد حبوبات کشور از مسیر واردات تامین میشود و مابقی از تولیدات داخلی است.
نقش تولید داخلی و کاهش بارشها در گرانی حبوبات
رئیس انجمن حبوبات همچنین افزود: کاهش تولید داخلی به دلیل کمبود بارندگی در استان فارس، که مرکز تولید لوبیا چیتی در کشور است، یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت حبوبات بوده است. در سال گذشته، حدود ۶۵۰ هزار تن حبوبات در کشور تولید شد؛ اما در سال جاری شرایط جوی نامساعد بر تولید این محصولات تاثیر منفی گذاشته است.
صادرات حبوبات داخلی در هالهای از ابهام
لپهچی درباره صادرات حبوبات نیز توضیح داد: از میان محصولات تولید داخل، تنها صادرات نخود آبگوشتی یا همان نخود رسمی ممکن است. اما به دلیل کاهش تولید ناشی از سال آبی نامناسب، صادرات این محصول تا پایان سال جاری ممنوع اعلام شده است. در عین حال، ایران پتانسیل صادرات لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را نیز دارد، اما وضعیت تولید فعلی امکان صادرات را محدود کرده است.
مصرف سرانه پایینتر از میانگین جهانی
وی در مورد مصرف داخلی حبوبات بیان کرد: سرانه مصرف حبوبات در ایران بین ۸ تا ۱۰ کیلوگرم است، در حالی که میانگین جهانی این رقم بین ۱۴ تا ۱۶ کیلوگرم است. برای رسیدن به استاندارد جهانی، مصرف سرانه در ایران باید به حدود ۱۳ کیلوگرم برسد. بنابراین، جامعه ایرانی در مقایسه با جامعه جهانی، مقدار کمتری حبوبات مصرف میکند.
نیاز وارداتی ۲۰۰ هزار تنی
وی همچنین افزود: میزان مصرف حبوبات در کشور، سالانه بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن است که از این میزان، حدود ۲۰۰ هزار تن از طریق واردات تامین میشود. به عنوان مثال، عدس از کانادا و روسیه و نخود از هند و آفریقا وارد کشور میشود.
امید به تعدیل قیمتها در آستانه نوروز و رمضان
لپهچی در پایان خاطرنشان کرد: با نزدیک شدن به ماه رمضان و نوروز، اگر وزارت کشاورزی مجوز ثبت سفارش ۱۰ هزار تن حبوبات را صادر کند، امکان کاهش نسبی قیمتها در این دوره وجود دارد. به علاوه، از آنجا که حبوبات یکی از کالاهای اساسی به شمار میروند، تمام حبوباتی که به گمرکات وارد میشوند، به طور کامل ترخیص خواهند شد. تسویه ارزی این محصولات نیز معمولاً حدود دو ماه به طول میانجامد.