افزایش قیمت 30 تا 40 درصدی برنج در ایران / سفره مردم کوچک تر از قبل شد !
اقتصاد 100- رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل از افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت برنج طی یک ماه اخیر به دلیل عدم تعادل عرضه و تقاضا خبر داد.
سید علی طاهریاطاقسرا، رئیس اتحادیه برنجفروشان شهر بابل، در گفتوگو با ایلنا از افزایش چشمگیر قیمت برنج ایرانی و خارجی خبر داد. وی اعلام کرد که طی یک ماه گذشته، قیمت انواع برنج ایرانی ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته و این روند صعودی همچنان ادامه دارد. به گفته او، قیمت هر کیلوگرم برنج طارم که در ابتدای فصل ۷۰ هزار تومان درب کارخانه بود، اکنون به حدود ۱۱۰ هزار تومان رسیده است. سایر انواع برنج ایرانی نیز شاهد افزایش قیمت بودهاند؛ بهطور مثال برنج فجر به ۹۰ هزار تومان، شیرودی به ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان، و ندا به حدود ۸۰ هزار تومان در هر کیلوگرم رسیدهاند.
طاهری همچنین از افزایش قیمت برنجهای خارجی خبر داد. او گفت: قیمت عمدهفروشی برنج خارجی نوع اعلا از ۵۰ هزار تومان به بیش از ۷۰ هزار تومان رسیده و انواع ارزانتر نیز از حدود ۳۰ هزار تومان به ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است. این تغییرات عمدتاً ناشی از خبر تغییر در محل تخصیص ارز واردات برنج بوده که بازار را دچار نوسان کرده است.
وی تاکید کرد که عامل اصلی این افزایش قیمت، برهم خوردن تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار برنج است. به گفته او، افزایش تقاضا نه به دلیل مصرف بیشتر، بلکه به دلیل رفتار محتاطانه عرضهکنندگان در فروش برنج رخ داده است. این عرضهکنندگان ترجیح میدهند تا قیمتها تثبیت شود و محصول خود را با قیمت بالاتری عرضه کنند. علاوه بر این، الزام شرکتهای بزرگ به خرید برنج ایرانی در قبال واردات برنج، موجب افزایش تقاضا و فشار بر بازار داخلی شده است.
رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل خاطرنشان کرد که این افزایش قیمت، سودی برای کشاورزان ندارد زیرا اغلب کشاورزان محصول خود را بلافاصله پس از برداشت فروختهاند. در واقع، سود این نوسانات قیمتی نصیب دلالان شده است. وی همچنین به وضعیت مناسب بارندگی در شمال کشور اشاره کرد و اظهار داشت که برای سال آینده مشکلی در تأمین آب موردنیاز برای کشت برنج وجود نخواهد داشت.
در سال ۱۴۰۳، حدود دو میلیون تن برنج در کشور تولید شد. اما نابسامانی فعلی بازار برنج، پیامدهایی خواهد داشت که بهزودی در سفره مردم سراسر کشور احساس خواهد شد.