کارگران ساعتی و پارهوقت چقدر عیدی دریافت خواهند کرد؟
اقتصاد ۱۰۰- با نزدیک شدن به پایان سال، کارگران فصلی، ساعتی، کارمزد و پارهوقت چشم به دریافت عیدی و پاداش خود دارند تا نیازهای خانوادههایشان را تأمین کنند. با این حال، برخی کارفرمایان به دلیل مشکلات مالی، پرداخت این مبلغ را به تأخیر میاندازند که میتواند باعث دلسردی کارگران شود. کارشناسان معتقدند پرداخت به موقع عیدی میتواند به بهبود روابط کارگر و کارفرما و رونق تولید کمک کند.
با نزدیک شدن به پایان سال، کارگران فصلی، ساعتی، کارمزد و پارهوقت منتظر دریافت عیدی و پاداش خود هستند تا بتوانند نیازهای خانوادههایشان را تأمین کنند. در این میان، برخی از کارفرمایان با درک شرایط اقتصادی، تلاش میکنند این مبلغ را هرچه زودتر به کارگران خود پرداخت کنند تا مشکلات مالی آنها قبل از پایان سال کمتر شود.
با این که پرداخت عیدی و پاداش آخر سال همواره به عنوان یکی از راههای تأمین رفاه و آرامش کارگران در نظر گرفته شده، متأسفانه برخی از کارفرمایان به دلایل مختلف، از جمله کمبود نقدینگی، پرداخت این مبلغ را به تأخیر میاندازند. در مواردی، این تأخیر به حدی میرسد که پرداخت عیدی به سال بعد موکول میشود، موضوعی که میتواند باعث دلسردی و کاهش انگیزه کارگران شود.
کارشناسان حوزه کار معتقدند که کاهش قدرت خرید کارگران میتواند تأثیرات منفی بر تولید داخلی و وضعیت اجتماعی و اقتصادی کشور داشته باشد. بنابراین، پرداخت به موقع حقوق و مطالبات قانونی کارگران نه تنها باعث افزایش انگیزه و رضایت کارگران میشود، بلکه میتواند به بهبود روابط کارگر و کارفرما و رونق تولید نیز کمک کند.
بر اساس قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران مصوب ۱۳۷۰، کارفرمایان موظفند به هر یک از کارگران خود معادل ۶۰ روز آخرین مزد به عنوان عیدی پرداخت کنند. البته این مبلغ نباید از معادل ۹۰ روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند. همچنین کارگران با سابقه کمتر از یک سال، نیز مستحق دریافت عیدی هستند که بر اساس روزهای کاریشان محاسبه میشود.
در حالی که میزان عیدی کارگران به طور معمول به مدت زمان کارکرد و نوع قرارداد بستگی دارد، در برخی موارد، کارگران با شرایط خاصی همچون کار ساعتی یا پارهوقت، مشمول شرایط متفاوتی برای دریافت عیدی میشوند.
برای کارگران ساعتی، که حقوق ثابت ندارند، عیدی و پاداش بر اساس میانگین سه ماه آخر حقوقشان محاسبه میشود. کارگران پارهوقت نیز مطابق با ساعات کاری که انجام دادهاند، عیدی دریافت میکنند. همچنین، کارگران فصلی و کارمزد نیز عیدیشان بر اساس روزهای کاری محاسبه میشود.
کارگران اخراجی یا مستعفی نیز به نسبت مدت زمان کار خود مستحق دریافت عیدی هستند. به طور مشابه، کارگران در دوره آزمایشی نیز مشمول دریافت عیدی خواهند بود.
در نهایت، طبق قانون، مرخصی استعلاجی کارگران که به تأسیس تأمین اجتماعی تایید شده باشد، به عنوان سابقه کاری محسوب میشود و مشمول پرداخت عیدی میشود.
در مورد زمانبندی پرداخت عیدی، اگرچه قانون اجازه پرداخت ماهانه عیدی را میدهد، اما پرداخت این مبلغ در پایان سال به عنوان عیدی رسمی شناخته میشود.
بر اساس مصوبه شورای عالی کار، حداقل عیدی کارگران برابر با دو ماه پایه حقوق و حداکثر آن سه ماه پایه حقوق خواهد بود. برای سال ۱۴۰۳، با توجه به افزایش ۳۵ درصدی حداقل دستمزد، حداقل عیدی کارگران معادل ۱۴ میلیون و ۳۳۲ هزار تومان و حداکثر آن ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد بود.