افزایش چشمگیر اجاره‌بهای آپارتمان‌های تهران به ۳۴ میلیون تومان

اقتصاد100-هزینه اجاره‌نشینی در تهران به میانگین ۳۴ میلیون تومان در ماه رسید؛ معضلی که با بلعیدن کل حداقل دستمزد یک زوج، فشار بیشتری بر مستاجران وارد می‌کند.

افزایش چشمگیر اجاره‌بهای آپارتمان‌های تهران به ۳۴ میلیون تومان

وضعیت بازار اجاره مسکن تهران

بر اساس داده‌های منتشر شده توسط شاخص اجاره مسکن «دنیای اقتصاد»، میانگین اجاره‌بهای مسکونی در تهران در اسفند سال ۱۴۰۳ به رقم ۱۶ میلیون تومان در ماه و ۶۰۰ میلیون تومان پول‌پیش رسید. با تبدیل کامل پول پیش به اجاره ماهانه، مشخص شد که مبلغ اجاره ماهانه در پایتخت حدود ۳۴ میلیون تومان برآورد شده است. البته این رقم براساس میانگین کل مناطق ۲۲ گانه تهران ارائه شده و در مناطق پایین‌تر شهر، به‌ویژه نواحی ۹ تا ۲۰، عددی کمتر از این محاسبه می‌شود.

شاخص ارائه‌شده نشان می‌دهد که در مناطق پایین‌تر شهر تهران میانگین اجاره ماهانه برابر با ۸.۲ میلیون تومان است و مبلغ پول‌پیش در این نواحی به حدود ۵۲۱ میلیون تومان می‌رسد. پس از تبدیل پول‌پیش به اجاره، مشخص می‌شود که مستاجران در این مناطق ماهانه حدود ۲۵ میلیون تومان پرداخت می‌کنند. این مقدار عملاً تمام حداقل دستمزد یک زوج را شامل می‌شود و فشار اقتصادی بالایی را به خانواده‌ها تحمیل می‌کند.

شاخص اجاره مسکن «دنیای اقتصاد» به عنوان معیاری برای تحلیل و پایش اجاره‌بهای پیشنهادی موجران در مناطق مختلف تهران شناخته می‌شود. این شاخص از سال ۱۴۰۳ برای سنجش وضعیت بازار اجاره پایتخت توسط گروه مسکن این روزنامه ایجاد شده است.

تورم اجاره در تهران نسبت به کل کشور

بررسی روند تغییرات اجاره‌بهای پیشنهادی در تهران نشان می‌دهد که میزان تورم اجاره طی سال ۱۴۰۳ حدود ۳۶ درصد بوده است، در حالی که تورم اجاره کل کشور برابر با ۴۰ درصد اعلام شده است. به این ترتیب، افزایش اجاره‌بها در تهران کمتر از کل کشور است. این رشد ۳۶ درصدی با نرخ تعیین‌شده دولتی که حداکثر افزایش را ۲۵ درصد مشخص کرده بود، تناسب ندارد.

در سال گذشته، تعیین اجاره‌بها بیشتر به توافق بین موجر و مستاجر و شرایط اقتصادی وابسته بود و نرخ دستوری در معاملات اجاره تاثیری ناچیز داشت. یکی از دلایل کاهش رشد اجاره‌بهای تهران نسبت به کشور، شروع دیرتر جهش اجاره در شهرهای دیگر نسبت به تهران بوده است؛ زیرا جهش قابل‌توجه اجاره در پایتخت از سال ۱۳۹۸ آغاز شد، در حالی که رشد مشابه در کل کشور از پایان سال ۱۳۹۹ مشاهده شد.

همچنین، به دلیل بالا بودن متوسط اجاره‌بها در تهران نسبت به سایر نقاط کشور (بر اساس آمار، سه برابر میانگین کشوری)، افزایش سریع اجاره‌بها در پایتخت محدود شده است.

رشد بیشتر اجاره در مناطق پایین‌تر شهر

مطالعات انجام‌شده و گزارش واسطه‌های ملکی نشان می‌دهد که سرعت افزایش اجاره‌بها در مناطق پایین‌تر تهران (در مقایسه با مناطق متوسط و شمالی شهر) بیشتر بوده است. علت این تفاوت، تاثیر مستقیم تورم اقتصادی و شرایط معیشتی عمومی بر تصمیمات موجران در مناطق پایین‌تر شهر است.

برای بسیاری از موجران در این مناطق، اجاره‌بهای دریافتی منبع اصلی درآمد محسوب می‌شود، از این رو، هرگونه تغییرات اقتصادی تاثیر ملموسی بر تعیین مبلغ اجاره‌بها در این نواحی دارد.

77+copy

وبگردی
    ارسال نظر