الان خانه بخریم یا صبر کنیم؟
اقتصاد100- «با افزایش نوسانات ارز و طلا، بازار مسکن همچنان در رکود است و تغییری در قیمتها مشاهده نمیشود؛ آیا زمان خرید خانه فرارسیده یا باید منتظر ماند؟»
![الان خانه بخریم یا صبر کنیم؟](https://cdn.eghtesad100.ir/thumbnail/ZMSDaYb3xbR9/vKATQCJZ1E5lg_QRKQ8Zy6Wfsdzl44BrS9x7IAwvKa2JqaqwDOvBRgzMiMbfjjWneBVG919gLpNirnVe6MnqekM1bEhLBZdTTZNRdyMHzAm-fq57Z-c2XEGoIv2ljWpI7G9wORDCCYNc7EfoEiO9Ax6X4W13_tcU/%D9%85%D8%B3%DA%A9%D9%86-1739613415-1.jpg)
با توجه به نوسانات اخیر نرخ ارز، پرسشی که مطرح میشود این است: آیا باید اکنون خانه بخریم یا بهتر است صبر کنیم؟ ارزیابیهای انجام شده نشان میدهد به دلیل کمبود مشتری و رکود در معاملات، قیمتها در بازار مسکن تاثیر چندانی از تغییرات قیمتی در بازار ارز و طلا نپذیرفته است. با این حال، طبق گفتههای عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک، تعاونیهای مسکن معتبر میتوانند راهحل مناسبی برای افرادی با سرمایههای محدود باشند تا در سال جدید صاحب خانه شوند.
رکود معاملات و تاثیر آن بر بازار مسکن
رکود معاملاتی که از اواسط سال گذشته آغاز شد، ظرفیت بازار مسکن را به شدت کاهش داده است. به گفته واسطههای ملکی، افزایش قیمت ارز و طلا در هفتههای اخیر و رسیدن قیمت دلار به حدود ۸۹ هزار تومان در بازار آزاد، تاثیری بر این بازار نداشته است. در حقیقت، بسیاری از فعالان اقتصادی به جای سرمایهگذاری در مسکن، بازارهای موازی مانند خودرو، طلا و ارز را ترجیح میدهند. افزایش قیمت مسکن در سالهای گذشته یکی از عوامل اصلی کاهش قدرت خرید و افزایش رکود در معاملات محسوب میشود.
تغییرات قیمتی در بازار مسکن
مطالعات نشان میدهد که در بازار مسکن طی هفتههای اخیر که ارز و طلا با نوسان افزایشی مواجه بودند، تغییر معناداری به لحاظ قیمت وجود نداشته است. حتی سازندگان و فروشندگان به منظور تامین نقدینگی، برخی واحدهای خود را کمتر از عرف قیمت منطقه عرضه میکنند.
وضعیت میانمدت بازار مسکن
مقایسه وضعیت بازار مسکن در تهران نسبت به سال گذشته نیز نشان میدهد قیمتها حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته؛ در حالی که تورم عمومی حدود ۳۲ درصد و تورم برخی کالاها تا ۵۰ درصد رشد داشتهاند. در خصوص وضعیت فعلی بازار ملک، با برخی فعالان به اظهار نظر پرداختهایم.
بررسی وضعیت توسط مشاوران املاک
آرش، یکی از مشاوران املاک منطقه تهرانپارس میگوید: افزایش نرخ ارز تاثیری بر قیمت آپارتمانها نداشته است؛ چرا که در این بازار افراد پول لازم زیادی وجود دارند. واحدهای زیر قیمت بعضاً مشتری دارند، اما برای آن دسته که واحدهای خود را با نرخهای متداول یا بالاتر عرضه کردهاند، مشتری پیدا نمیشود.
او افزود: تعداد کمی فروشنده و خریدار در تهرانپارس وجود دارد که واحدها را میان خود تبادل میکنند. فرد اول، آپارتمان را زیر قیمت خریداری میکند با این هدف که با قیمتی بالاتر بفروشد، اما پس از مدتی واحد را با همان قیمت یا حتی کمتر به خریدار بعدی واگذار میکند. با وجود نزدیکی شب عید، بازار همچنان کممشتری است و بعید به نظر میرسد تا پایان سال تغییری عمده رخ دهد.
کسادی بازار مسکن و عوامل آن
نبود پتانسیل سرمایهگذاری و پایین بودن قدرت خرید، از عوامل مهم کسادی بازار مسکن هستند. به دلیل رکود از اواسط سال گذشته، نرخ تورم در این بازار به حدود نصف تورم عمومی رسیده است. طبق آمار اخیر مرکز آمار ایران، تورم عمومی در دیماه امسال ۳۲ درصد بوده، در حالی که میزان رشد قیمت مسکن در تهران براساس آمار مرداد سال جاری حدود ۱۷ درصد بوده است. تعداد معاملات نیز تنها به ۳۵۵۹ فقره رسیده، در حالی که در سالهای رونق، ماهانه بین ۱۵ تا ۲۰ هزار معامله در پایتخت انجام میشد.
چشمانداز بازار مسکن
سعید لطفی، عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک نیز اظهار داشت: به دلیل افزایش دلار، رکود در بازار مسکن حاکم است. در شرایط نوسان ارزی، افراد به ندرت در بازار مسکن سرمایهگذاری میکنند و به سراغ طلا، ارز و حتی خودرو میروند.
او همچنین درباره قیمتها افزود: به دلیل کمبود تقاضا، قیمتها به همان شکل سابق باقی ماندهاند. با این حال، افزایش هزینههای مصالح ساختمانی میتواند بر بازار مسکن اثر بگذارد. تورمی که برای سال آینده اعلام میشود ممکن است تغییراتی در بازار ملک ایجاد کند.
منبع: ایسنا