سرگیجه بازار طلا از اتفاقات اخیر
طلا و جواهر اقتصاد 100: چرا بازار ایران پیشبینی ناپذیر است؟
باوجود پیشبینی بسیاری از کارشناسان و فعالین بازار، مشاهده میکنیم که کاهش قیمت انس جهانی نهتنها قیمت طلا و سکه را در بازار داخلی کاهشی نکرد، بلکه شاهد افزایش ثانیهای در این بازار هستیم.
قیمت طلا و سکه طی چند ماه اخیر با نوسانات بسیاری روبهرو بود بهطوری که شاهد بودیم طلای ۱۸ عیار در شهریور ماه حتی به گرمی ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان هم رسید هرچند که دوباره عقبنشینی کرد و پس از آن دوباره اوج گرفت و امروز در محدود ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در نوسان است.
روز شنبه پس از مدتها روبهافزایش بودن طلا و بهویژه سکه شاهد بودیم که پس از حمله محدود اسرائیل بهبرخی مراکز ایران و خنثی شدن این حملات توسط ایران، بهیکباره طلا سقوط کرد تا جایی که گفته میشد تنها طی دو روز ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از حباب سکه کاسته شد و حدود ۱۸۰ هزار تومان هم طلای ۱۸ عیار عقبنشینی کرد. در این روز طلا از حدود ۵۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در هفته قبل بهحدود ۵۰ میلیون تومان کاهش یافت و همین اتفاق نور امیدی بود برای مردم، چراکه تصور میکردند با روند کاهشی طلا مواجه هستند بهویژه اینکه بسیاری از کارشناسان و فعالین بازار طلا هم تاکید داشتند روند نزولی در این بازار ادامهدار خواهد بود.
اما از روز یکشنبه هفته جاری و تنها یک روز پس از کاهش قیمت طلا و سکه، مجددا سکه صعودی شد و مردم هم سرگردان و حیران از اتفاقات بازار، نظارهگر بودند؛ فعالین بازار طلا همچنان منتظر بودند تا روز دوشنبه که قیمت انس جهانی اعلام میشود تاثیرش را بر بازار ببیند، چراکه پیش از این اعلام شده بود احتمالا انس برخلاف روزهای گذشته کاهشی شود، بنابراین احتمال ریزش دوباره طلا وسکه هست.
روزدوشنبه با اعلام کاهش قیمت انس، برخلاف انتظارات بازهم شاهد صعودی شدن بازار بودیم تاجایی که شب گذشته سکه به ۵۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید و در لحظه نگاری این گزارش سکه با نرخ ۵۵ میلیون و ۳۹۵ هزار تومان معامله میشود و این برخلاف تمام پیشبینیهایی بود که طی دو روز گذشته توسط متخصصین و کارشناسان رسانهای شده بود. حال سوالی که مطرح میشود این است که چه عامل و یا عواملی سبب شده که اقتصاد و بازار ما پیشبینیناپذیر باشند و باوجود اینکه بارها از پیشبینی کاهش و یا حتی افزایشی شدن بازاری صحبت شده، در ادامه خلاف آن را شاهد باشیم؟
یکی از مهمترین دلایل این اتفاق این است که ما همواره در کوتاه مدت زندگی کردهایم. با اینکه سالهاست در کشور شاهد برنامههای توسعه و چشماندازها هستیم و برای بلند مدت برنامهریزی میکنیم؛ اما در واقعیت همواره در کوتاه مدت زندگی کردهایم.
بهباور بسیاری از اقتصاددانان آنچه که اقتصاد و بازار ما را پیشبینی ناپذیر کرده عدم تبعیت این اقتصاد و بازار از هیچ مکتب فکری و اقتصادی است و همین امر باعث شده که هیچگاه بهدرستی نتوان رفتار بازار را پیشبینی و مبتنی بر آن تصمیمگیری کرد. متاسفانه تصمیمات و سیاستهای اقتصادی هیچ دولتی را نمیتوان در هیچ مکتب اقتصادی یافت کرد و همین سبب شده اوضاع اقتصادی کشور آنچنان نابسامان شود که هیچ اقتصاددانی در کشور توان پیشبینی حتی، برای کوتاه مدت را هم نداشته باشند.
همین پیشبینی ناپذیر بودن، بر رفتار مردم هم تاثیر گذاشته و باعث شده آنان هم برای اینکه کمتر در این اقتصاد نابهسامان آسیب ببینند راه خود را بروند. در بسیار از کشورها مشاهده میکنید که با گران و یا ارزان شدن کالایی مردم از خرید دست میکشند و منتظر میمانند تا نرخها بهنقطه تعادلی برسد؛ اما در ایران تفاوتی ندارد جنسی گران شود و یا ارزان، مردم راه خود را میروند، چراکه سیاستهای ناکارآمد و بعضا ضدونقیض دولت آنان را بیاعتماد کرده است.
در مورد اخیر هم فعالین بازار طلا یکی از دلایل گرانی مجدد طلا را ضمن افزایش نرخ دلار، هجوم مردم برای خرید طلا و بهویژه سکه میدانند. مردم در سالهای اخیر بارها تجربه کردهاند که این بازار باوجود نوسانات بسیار و علیرغم غیرقابل پیشبینی بودن؛ اما همچنان یکی از مطمئنترین بازارها برای حفظ دارایی است بههمین دلیل ترجیح میدهند اندک سرمایه خود در این بازار را بهکار گیرند تا در دوران افزایش تنش، رکود و یا نزولی شدن دیگر بازارهای سرمایه، کمتر آسیب ببینند.
ارسال نظر