کاهش تعرفه واردات ماشینآلات، منجر به نوسازی خطوط تولید میشود؟
بحرانی شدن فرسودگی خطوط تولید/ افزایش قیمتتمام شده تولیدات
اقتصاد 100: مسئولان وزارت صمت از کاهش تعرفه واردات ماشین آلات به یک درصد خبر دادهاند. در حال حاضر به دلیل شرایط تحریم، تولید با چالش نوسازی تجهیزات و انتقال تکنولوژی رو به روست. در این شرایط آیا کاهش تعرفه واردات ماشینآلات اجرایی میشود و این کاهش سه درصدی میتواند نوسازی خطوط تولید را در پی داشته باشد؟
به گزارش خبرنگار گروه کسب و کار؛ در قانون بودجه سال 1401 معافیتی گمرکی واردات ماشینآلات موردنیاز صنایع، معادن و بخش کشاورزی لغو و تعرفه ماشین آلات ۴ درصد شد. این موضوع از همان ابتدا هشدار فعالان اقتصادی و صنعتگران مبنی بر افت کم و کیف تولید را به همراه داشت. به تازگی محمدمهدی برادران، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تعیین تکلیف تعرفه واردات ماشینآلات صنعتی و معدن در مجلس خبر داده و گفته تفاهم دولت و مجلس این است که اگر معافیت را برنگردانیم تعرفه را به یک درصد برسانیم.
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه یکی از عوامل اصلی افت تولید و توسعه صنعت، فرسودگی تجهیزات و عدم واردات فناوریهای نو است، گفت: با این روند علاوه بر کمبود و گرانی کالا در داخل، کالای تولید شده شرایط راهیابی به بازارهای صادراتی را نیز ندارند.
وی افرود: مجموع این عوامل مانع از ورد ارز به کشور میشود و نهایتا در این چرخه معیوب، شاهد رشد نرخ ارز، عدم تامین نقدینگی مورد نیاز بنگاهها و عدم اعطای تسهیلات مورد نیاز برای نوسازی صنایع و ضربه به تولید خواهیم بود.
بغزیان ادامه داد: عدم انتقال تکنولوژی و واردات ماشین آلات برای تولید باکیفیت و تعطیلی بسیاری از خطوط تولید کارخانجات، نهایتا منجر به رشد قیمت تمام شده شده است.
وی در پایان گفت: تحریم، سیاستهای غلط اقتصادی و سیاستهای اشتباه در حوزه روابط خارجی نهایتا تولید و مردم را متحمل هزینه و ضرر بیشتر خواهد کرد.
طی سالهای اخیر تحریم و محدودیتهای ناشی از آن منجر به توقف واردات ماشینآلات تولید شده و نوسازی تجهیزات و انتقال تکنولوژی در بسیاری از صنایع صورت نگرفته است. در این شرایط صنایع مختلف با افت کمی و کیفی تولید، نه تنها پاسخگوی نیاز داخل نبودند بلکه به دلیل عقب ماندن از تکنولوژی روز، اندک بازارهای صادراتی موجود را از دست دادهاند. این وضعیت همچنین منجر به افزایش قیمت تمام شده کالا و گرانی در بازار مصرف شده است.
به عنوان نمونه بیش از ۱۵هزار دستگاه ماشینآلات معدنی با عمر بیش از ۲۰سال در ناوگان صنایع معدنی وجود دارد که نیازمند نوسازی و جایگزینی است. یا در حالی که ظرفیت اسمی تولید سیمان تقریبا 90میلیون تن است، فرسودگی تجهیزات تولید و دیگر مشکلات باعث شده کارخانجات در این صنعت، با ظرفیت پایینتری فعالیت کنند.
براساس آخرین آمارها تولید سیمان در سال 1400 نسبت به سال 1399 با کاهش حدود 6 میلیون تنی به حدود 63میلیون تن رسید. فرسودگی خطوط تولید و تکنولوژی قدیمی در صنایع دیگری همچون لوازم خانگی، صنایع غذایی و ...نیز موجب افت کم و کیف تولید شده است.
ارسال نظر