دلایل شکست اکران آنلاین

باتوجه به صحبت کارگردانان و منتقدان این پرسش پیش میآید که چرا اکران آنلاین در ایران با شکست مواجه میشود؟ یکی از دلایل شکست اکران آنلاین در کشور ما، بدون شک نداشتن قانون برای جلوگیری از کپی غیرمجاز است. موضوعی که بارها و بارها، دلسوزان عرصه سینما و نمایش خانگی درباره آن هشدار دادهاند اما به نظر میرسد وجود این قانون گرچه سود بسیاری را به دنبال خواهد داشت، اما از سوی دیگر ضرری برای منافع دیگرانی میشود که اتفاقا دست بالایی در نهادهای فرهنگی دارند و همین موضوع پیوستن به کنوانسیون «برن» را برای کشور ما عملا غیرممکن کرده است.
برای همین است که حداکثر سه ساعت بعد از آغاز نمایش آنلاین یک فیلم، کپی آن در سایتها، کانالهای تلگرامی و البته شبکههای ماهوارهای دست به دست میشود و تهیهکننده باید به یغما رفتن سرمایهاش را با چشمان خود شاهد باشد. این موضوع و ضرری که به سرمایهگذاران بخش خصوصی وارد میکند، موضوعی است که باعث شده بسیاری از فیلمهای مستقل سینمای ایران هیچ علاقهای برای ورود به عرصه نمایش آنلاین نداشته باشند.
کمی دقیقتر به ماجرا نگاه کنیم، یکی از دلایل شکست اکران آنلاین، این است که خود سازندگان آثار نیزچندان مایل نیستند که آثارشان به سرقت برود، لذا ترجیح میدهند فیلمشان کلا اکران نشود.
حامد سلیمانزاده، منتقد سینمایی درباره عدم وجود شرایط مناسب برای اکران آنلاین گفت: «یکی از مشکلات ما مخصوصا در مواجهه با اکران آنلاین این است که بستر امنی برای حفظ آثار نداریم و اینگونه سینمای ایران هیچ وقت نمیتواند در بستر مجازی به حیات خود ادامه دهد. اگر کسی به سمت اکران آنلاین برود، فقط یک نعش از اثرش باقی میماند. مشکل هم آنجاست که هیچگاه از قانون کپی رایت حمایت نشده و نخواهد شد.»