چرا عراق پاسوز ایران شد؟ /پشت پردهای که باید بدانید!
اقتصاد 100- تشدید تحریمهای آمریکا علیه ایران، عراق را به دلیل وابستگی به گاز ایران برای تامین برق، در آستانه بحران جدی انرژی قرار داده است؛ به ویژه با نزدیک شدن به تابستان و افزایش تقاضای برق که احتمال تمدید نشدن معافیتهای تحریمی، این چالش را دوچندان میکند.

به نظر میرسد تشدید فشار اقتصادی بر ایران که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، آن را دنبال کرده است، نه تنها بر ایران، بلکه بر وضعیت عراق نیز، بهویژه از لحاظ تأمین انرژی برق، تأثیرگذار بوده است. عراق از نظر تأمین انرژی با چالشهای متعددی مواجه است و اقتصاد آن ارتباط نزدیکی با ایران دارد.
وابستگی عراق به گاز ایران
یکی از عوامل مهم در کمبود برق عراق، وابستگی به گاز وارداتی از ایران است که نیروگاههای عراق را تغذیه میکند. این وابستگی در شرایطی بحرانیتر میشود که ترامپ با تمدید معافیتهای تحریمی بغداد برای خرید گاز از ایران موافقت نکرده است. در صورت عدم تمدید معافیتها، عراق با مشکل جدی در تأمین برق بویژه در تابستانهای داغ این کشور مواجه خواهد شد.
خشکاندن منابع مالی ایران
عصام الفیلی، استاد علوم سیاسی دانشگاه المستنصریه، تأکید کرده است که آمریکا بهدنبال خشکاندن منابع مالی ایران است؛ منابعی که به تقویت حضور ایران در منطقه کمک میکند. به گفته او، بسیاری از بانکهای عراقی بهصورت غیرمستقیم ایران را با دلار تأمین میکنند. این مساله منجر به تحریم این بانکها توسط آمریکا شده است.
اتصال شبکه برق به کشورهای دیگر
با اعمال فشار از سوی آمریکا، عراق به فکر اتصال شبکه برق خود به کشورهای حوزه خلیج فارس و اردن افتاده است. این اقدام میتواند وابستگی عراق به ایران را کاهش دهد. در همین راستا، دولت آمریکا بر اقتصاد ایران و تأمین منابع انرژی عراق فشار آورده است تا شرایط سیاسی و اقتصادی ایران بحرانیتر شود.
بحران انرژی در عراق
به گفته کوفند شیروانی، پژوهشگر حوزه انرژی، در صورت توقف واردات گاز از ایران، عراق حدود 8 هزار مگاوات برق را از دست خواهد داد. این کاهش میتواند شرایط اقتصادی عراق را بهویژه در تابستان با فشار بیشتری مواجه کند. عراق از دولت آمریکا درخواست کرده بود که معافیتهای تحریمی خود را تمدید کند اما این درخواست فعلاً مورد تأیید قرار نگرفته است.
تولید برق عراق | 27 هزار مگاوات |
تقاضای برق عراق | 45 هزار مگاوات |
واردات گاز از ایران | 50 میلیون متر مکعب در روز |
هزینه سالانه واردات گاز | 5 تا 6 میلیارد دلار |
برآورد کاهش تولید برق | 10 هزار مگاوات به 8 هزار مگاوات |
تابستان سخت برای عراق
با توجه به نیاز عراق به 45 هزار مگاوات برق و تولید فقط 27 هزار مگاوات، کمبود 18 هزار مگاوات برق میتواند باعث شود تابستان آینده برای مناطق مرکزی و جنوبی عراق بسیار دشوار باشد. دولت عراق تلاش دارد پروژههای جداسازی گاز مشعل از نفت را سرعت ببخشد و واردات گاز از عربستان سعودی را در اولویت قرار دهد.
محمود داغر، کارشناس مسائل مالی، انتشار فهرست بانکهای عراقی متهم به ارسال دلار به ایران را بخشی از تلاش واشنگتن برای جلوگیری از تعاملات مالی بین عراق و ایران دانسته است. او اشاره کرده که اگر این اخبار صحت داشته باشد، تعداد بانکهای عراقی تحریمشده به 35 بانک خواهد رسید. این اقدام میتواند دسترسی بانکها به بازار ارز را مختل و تبادلات مالی را محدود کند.