دمای مناسب برای کارت گرافیک چقدر است
گر به تازگی یک کارت گرافیک خریدهاید یا مدتهاست از قطعهی موردنظر استفاده میکنید، احتمالا این سوال برای شما ایجاد شده که محدودهی دمای مناسب برای کارت گرافیک چقدر است؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم تا نگرانی کمتری در این زمینه داشته باشید.
به گزارش گروه دانش و فناوری اقتصاد ۱۰۰ و به نقل از دیجی کالامگ،سازندگان کارت گرافیکها برای آنها حداکثر دمای مشخصی را تعیین میکنند. این یعنی تا زمانی که دمای قطعهی موردنظر زیر دمای مشخص شده باشد، میتواند عملکرد وعده داده شده را ارائه کند. اما اگر دمای آن از حد تعیین شده بیشتر بشود، به طور خودکار تلاش میکند که دما را پایین بیاورد. اما اگر افزایش دما همچنان ادامه داشته باشد، برای جلوگیری از آسیب دائمی به قطعات مختلف، کامپیوتر خاموش میشود.
با وجود اینکه در برخی منابع حداکثر دمای مشخصی برای کارت گرافیکها مطرح میشود، اما این اعداد بر اساس میانگینهای موجود است و در واقعیت هرکدام از کارت گرافیکها از حداکثر دمای متفاوتی پشتیبانی میکنند. بنابراین اگر دمای کارت گرافیک شما در محدودهی تعیین شده از طرف شرکت سازنده قرار دارد، پس لازم نیست نگران این موضوع باشید و میتوانید مثلا از کارت گرافیک خود برای گیمینگ و دیگر کارها با خیال راحت استفاده کنید و لذت ببرید.
طبیعتا زمانی که کارت گرافیک بسیار داغ میشود، عملکرد آن به مشکل میخورد. اگر به مشخصات کارت گرافیکها دقت کرده باشید، با دو عدد برای سرعت آنها روبرو میشوید: سرعت پایه و سرعت در حالت بوست (Boost). سرعت پایه حداقل فرکانسی است که کارت گرافیک در محدودهی دمایی طبیعی میتواند ارائه کند و شرکتهای سازنده ارائهی چنین سرعتی را برای ساعات متمادی و طولانی تضمین میکنند.
از سوی دیگر اگر انرژی کافی و خنککنندهی مناسبی در دسترس باشد، کارت گرافیک میتواند سرعت حالت بوست را هم به ارمغان بیاورد. این سرعت ممکن است به طور قابل توجهی بیشتر از حالت پایه باشد. گلوگاه حرارتی (Throttling) از پدیدههایی است که ارتباط مستقیمی با دما دارد. بسیاری از کاربران بر این باور هستند که وقتی یک کارت گرافیک سرعت حالت بوست را ارائه نمیکند، دچار گلوگاه حرارتی شده است. اما در حقیقت اگر با این پدیده روبرو شوید، سرعت کارت گرافیک به زیر سرعت پایه میرسد تا دمای آن کاهش پیدا کند. به عبارت دیگر، حین استفاده از کارت گرافیک با این سناریوها روبرو میشوید:
- اگر کارت گرافیک زمانی که در محدودهی دمایی مناسبی قرار دارد به حداکثر سرعت بوست دست پیدا کند، پس با وضعیت ایدهآلی روبرو هستید.
- اگر کارت گرافیک زمانی که در محدودهی دمایی مناسبی قرار دارد به هر سطحی از سرعت بوست دست پیدا کند، همچنان با وضعیت نرمال مواجه هستید ولی احتمالا با ارائهی انرژی بیشتر و بهرهگیری از سیستمخنککنندهی بهتر میتوانید از توان بیشتری بهره ببرید.
- اگر هم در شرایط مختلف سرعت کارت گرافیک به زیر سرعت پایه میرسد، بهتر است به فکر بهبود سیستم خنککننده باشید.
بنابراین به زبان ساده دمای کارت گرافیک تنها زمانی اهمیت قابل توجهی دارد که عملکرد این قطعه را تحت تاثیر قرار دهد.
آیا نگران افزایش بیش از حد دمای کارت گرافیک حین گیمینگ هستید؟ واقعیت این است که انجام برخی کارها در مقایسه با اجرای بازیها، فشار بسیار بیشتری به کارت گرافیک وارد میکند. برخلاف رندر گرفتن که از حداکثر توان کارت گرافیک برای مدت طولانی استفاده میکند، بازیها چنین فشاری را وارد نمیکنند.
به همین خاطر ممکن است در لحظاتی از بازی تمام توان کارت گرافیک مورد استفاده قرار بگیرد و در لحظاتی دیگر کارت گرافیک متحمل فشار زیادی نشود. به همین خاطر ممکن است کارت گرافیک حین تست بنچمارک بسیار داغ شود ولی ساعتها اجرای بازی چنین مشکلی را ایجاد نکند. بنابراین در مورد گیمینگ هم باید بگوییم که سرعت کارت گرافیک حین اجرای بازیهای مختلف مطابق با انتظارات شما است، لازم نیست نگران دمای کارت گرافیک باشید.
معمولا شرکتها دمای مناسب برای کارت گرافیکهایی که کار خاصی انجام نمیدهند، مشخص نمیکنند. اما معمولا در این شرایط، کارت گرافیک موردنظر چند درجه گرمتر از دمای محیط است. همچنین برخی از این قطعات زمانی که چندان مورد استفاده قرار نمیگیرند، فن را خاموش میکنند و در این شرایط ممکن است دمای آنها افزایش پیدا کند. به لطف این موضوع، در این شرایط صدای کامپیوتر کاهش پیدا میکند و بنابراین مثلا برای تماشای فیلم با تجربهی بهتری روبرو میشوید.
اگرچه در این مطلب بارها اعلام کردیم که حرارت کارت گرافیک فقط زمانی اهمیت دارد که روی عملکرد این قطعه تاثیر بگذارد، اما نگرانی کاربران معمولا مربوط به کاهش عمر کارت گرافیک در صورت داغ شدن بیش از حد آن است. اما رابطهی بین طول عمر کارت گرافیک و دمای آن چندان ساده و سرراست نیست. به طور کلی هرچقدر حرارت بیشتر باشد، عمر پردازندهها کاهش پیدا میکند. اما فقط به دلیل اینکه حرارت پردازنده بیشتر از حد انتظار قرار دارد، این موضوع لزوما به معنای کاهش قابل توجه عمر آن نیست.
اگرچه در زمینهی میانگین طول عمر کارت گرافیکها نمیتوانیم با قاطعیت صحبت کنیم زیرا این موضوع به متغیرهای زیادی بستگی دارد؛ اما در کل برای استفادههای معمولی کارت گرافیکها میانگین عمر ۱۵ سال را ارائه میکنند و در صورت سختگیری در مورد حرارت و گرما، حدود ۱۰ سال به میانگین عمر آنها افزوده میشود. بنابراین به طور کلی کمتر کاربری با مشکل عمر پایین کارت گرافیک روبرو میشود.
اگر کارت گرافیک شما با مشکل گلوگاه حرارتی مواجه میشود و نمیتواند به حداکثر سرعت دست پیدا کند یا به دلیل گرمای بیش از حد خاموش میشود، باید به فکر خنک کردن آن باشید. برای انجام این کار میتوانیم توصیههای زیر را مطرح کنیم:
- از سالم بودن فنهای کارت گرافیک مطمئن شوید.
- بعد از اطمینان بابت سالم بودن فنهای کیس، بررسی کنید تا جریان هوا درون کیس به خوبی برقرار باشد.
- سرعت فن کارت گرافیک و کیس را خنک کردن بهتر تنظیم کنید.
- از سیستم خنککنندهی بهتری برای کارت گرافیک استفاده کنید.
- در صورت عدم نیاز به حداکثر سرعت کارت گرافیک، آن را آندرکلاک کنید تا انرژی کمتری مصرف کند و در نتیجه حرارت تولیدی آن کاهش یابد.
- از اورکلاک کردن کارت گرافیک خودداری کنید.
اگر با وجود بهرهگیری از این توصیهها همچنان کارت گرافیک بسیار داغ میشود، بهتر است آن را به تعمیرکاران حرفهای یا متخصصان گارانتی موردنظر نشان دهید تا مشکل اصلی پیدا شود.
ارسال نظر