تلسکوپ 300 فوتی گرین بنک سقوط کرد
۱۵ نوامبر ۱۹۸۸، تلسکوپ رادیویی گرین بنک در ویرجینیای غربی، بهطور ناگهانی روی زمین سقوط کرد و نابود شد.
به گزارش گروه دانش و فناوری اقتصاد ۱۰۰ و به نقل از دیجیاتو، گرین بنک یک تلسکوپ رادیویی است که در سال ۱۹۵۶ تأسیس شد. این تلسکوپ ۳۰۰ فوتی، بزرگترین رادیو تلسکوپ قابل هدایت از نظر جهت زاویه دید در جهان است و میتواند ۸۵ درصد آسمان قابل مشاهده را رصد کند.
گرین بنک متعلق به رصدخانه ملی رادیو اخترشناسی ایالات متحده است که در ویرجینیای غربی آن قرار دارد. این منطقه یکی از خلوتترین مناطق مسکونی دنیا بهشمار میرود و فاقد امواج الکترومغناطیسی است تا اختلالی در کار تلسکوپ ایجاد نکند.
تصویری که در سال ۱۹۶۱ ثبت شد، تلسکوپ را در حال ساخت نشان میدهد.
کار این تلسکوپ رادیویی یافتن امواج الکترومغناطیسی کهکشانهای دور است و نخستین مشاهداتش را از سال ۱۹۵۸ آغاز کرد.
اهمیت تلسکوپهای رادیویی جایی مشخص میشود که دریافتیم کهکشانهای جهان اولیه که کاملاً غبارپوشیدهاند و هیچ نوری از خود ساطع نمیکنند، هنوز در تصاویر رادیویی درخشان هستند. حلقههای گاز و گردوغبار که ستارههای جوان را احاطه کردهاند، جزئیاتی در مورد شکلگیری سیارات ارائه میدهند. رصدخانههای رادیویی احتمالاً تنها جایی هستند که میتوانند به این سؤال پاسخ دهند: «آیا ما تنها هستیم؟»
پس تعجببرانگیز نیست که وقتی گرین بنک در سال ۱۹۸۸ فرو ریخت، دوباره تأسیس شد. این تلسکوپ از سال ۲۰۰۱ عملیات علمی منظمی را آغاز کرد. کشفیات گرین بنک آن را به یکی از جدیدترین امکانات نجومی بنیاد ملی علوم ایالات متحده تبدیل کرد.
ستارهشناسان در سال ۲۰۰۲ سه تپاختر میلیثانیهای جدید در خوشه کروی مسیه ۶۲ کشف کردند.
چندین اکتشاف دیگر نیز در سال ۲۰۰۶ اعلام شد؛ از جمله میدان مغناطیسی بزرگ به شکل سیمپیچ در ابر مولکول شکارچی و ابرحباب افیوچوس که در فاصله ۲۳ هزار سال نوری از ما قرار دارد.
در سال ۲۰۱۹ نیز پرجرمترین ستاره نوترونی که تاکنون رصد شده است، شناسایی شد.
گرین بنک با رصد محیط میانستارهای موفق به کشف ۲۸ مولکول مبهم جدید شد.
واقعه سال ۱۹۸۸
سقوط و تخریب گرین بنک ناگهانی و بدون هیچ هشداری رخ داد. ساعت ۲۱:۴۶ بهوقت محلی، در یک شب صاف و حتی بدون باد.
صبح روز بعد که کارکنان رصدخانه سر کار حاضر شدند، با انبوهی از خرابهها روبهرو شدند. هنگامی که مدیر رصدخانه با تماسی مواجه شد که به او اطلاع سقوط رصدخانه را میداد، شاید به فکرش هم خطور نمیکرد مشکل بزرگی رخ بدهد. او گمان میکرد مشکل یک نقص الکترونیکی باشد، اما تلسکوپ گرین بنک بهمعنای واقعی فروریخته بود.
تلسکوپ به داخل ساختمانی که محل کنترلش در آنجا قرار داشت، سقوط کرد، اما کسی آسیب ندید.
علت این واقعه از بین رفتن ناگهانی صفحه ضخیمی بود که عضو کلیدی برای یکپارچه نگهداشتن ساختار تلسکوپ محسوب میشد. محققان دریافتند این صفحه که پرتوهای بزرگ و فلزی تلسکوپ را کنار هم نگه میداشت، برای ۲۶ سال استفاده ساخته نشده بود.
تصویری از تلسکوپ پس از سقوط
سهسال طول کشید تا تصمیم گرفتند تلسکوپ را دوباره بازسازی کنند. گرین بنک جدید بزرگتر و حساستر طراحی شد و هنوز کارآمد است.
ارسال نظر