ترشح انسولین توسط سلولهای معده ؛ راهکار جدید درمان دیابت!
اقتصاد ۱۰۰ - دانشمندان در جدیدترین یافتههای خود دریافتند که ترشح انسولین توسط سلولهای معده میتواند بهعنوان یکیاز راههای جدید درمان دیابت شناخته شود.
به گزارش گروه دانش و فناوری، براساس آزمایشات اخیری که دانشمندان دانشگاه ویل کرنل مدیسن در ایالات متحده انجام دادند، مشخص شد که آنان با تغییر کاربری در سلولهای معده و ترشح انسولین توسط سلولهای معده میتوانند دیابت را درمان کنند. درواقع آنان با این تغییر کاربری باعث آزاد شدن انسولین در بدن میشوند. یقیناً با این روش علمی کاربردی میتوان میلیونها بیمار مبتلا به دیابت را از شر این بیماری نجات داد.
ترشح انسولین توسط سلولهای معده دیابت را درمان میکند
بهگزارش ساینسآلرت، آزمایش اخیر را محققانی از دانشگاه ویل کرنل مدیسن در ایالات متحده انجام دادند. این آزمایش نشان میدهد که پیوند سلولهای ترشحکننده انسولین در معده (GINS) دیابت را در موشها معکوس میکند.
سلولهای بتای لوزالمعده معمولاً وظیفه آزادسازی هورمون انسولین را در پاسخ به سطح قندخون زیاد برعهده دارند. این بافتها در افراد مبتلا به دیابت آسیب میبینند یا از بین میروند و تواناییشان در انتقال گلوکز به سلولها برای سوختوساز بهخطر میافتد.
سلولهای GINS از نوع بتا نیستند؛ اما میتوانند عملکرد آنها را تقلید کنند. در روده، سلولهای بنیادی بسیاری وجود دارند که به بسیاری از انواع دیگر سلولهای روده میتوانند تبدیل و بهسرعت تکثیر شوند. این امیدواری وجود دارد که افراد مبتلا به دیابت بتوانند سلولهای بنیادی روده خود را به سلولهای GINS تبدیل کنند و خطر پسزدن را به حداقل برسانند.
جو ژو، دانشیار پزشکی ترمیمی از دانشگاه ویل کرنل نیویورک میگوید:
معده سلولهای ترشحکننده هورمون خود را میسازد و این سلولها در مرحله رشد رویانی درکنار سلولهای پانکراس قرار دارند؛ بنابراین، تعجبآور نیست که سلولهای بنیادی معده بتوانند بهراحتی به سلولهای ترشحکننده انسولین بتامانند تبدیل شوند.
دانشمندان از سالها پیش در تلاش برای انجام کاری شبیه به دستاورد اخیر بودند؛ اما هرگز موفقیتی کسب نکردند. تیم پژوهشی در تحقیق خود سه پروتئین خاص را در سلولهایی که بیان ژن را کنترل میکنند، بهترتیب خاصی فعال کردند تا به سلولهای GINS تبدیل شوند.
این فرایند بازبرنامهریزی بسیار کارآمد بود و وقتی سلولها در خوشههای کوچکی به نام ریزاندامها رشد کردند، دربرابر گلوکز حساسیت نشان دادند. این سلولها سپس توانستند اثراتی طولانیمدت روی دیابت موشها بگذارند.
بهگفته محققان، تولید سلولهای GINS از سلولهای معده فرایند پیچیدهای نیست. این اتفاق، تنها به چند روز زمان نیاز دارد و براساس آزمایشهای آنها، ریزاندامهای جدید ماهها پس از پیوند هم دوام میآورند.
محققان در بخشی از گزارش خود مینویسند: «ریزاندامهای ترشحکننده انسولین معده (GINS) ۱۰ روز پس از شکلگیری، دربرابر گلوکز از خود واکنش نشان دادند. این ریزاندامها طی ۶ ماهی که آنها را ردیابی کردیم، انسولین انسانی ترشح میکردند و توانستند پس از پیوند پایدار باشند و دیابت موشها را معکوس کنند.»
هورمون انسولین در تنظیم گلوکز خون بسیار مهم است و بدون وجود سطوح کافی این هورمون در بدن، درمعرض خطرات بسیاری قرار میگیریم. میلیونها نفر در سراسر جهان درگیر دیابت هستند و بیشتر آنها از تزریق انسولین برای کمک به کنترل سطح گلوکز استفاده میکنند.
رویکرد جدید هنوز در مراحل اولیه خود بهسر میبرد؛ اما این روش به بدن کمک میکند تا سطح انسولین را طبیعیتر مدیریت کند. محققان به چندین تفاوت بین بافت معده انسان و موش اشاره میکنند که باید در مطالعات آینده به آنها توجه شود. علاوهبراین، آنها میگویند که سلولهای GINS باید دربرابر حمله سیستم ایمنی، کمتر آسیبپذیر باشند.
بااینحال، نتایج اولیه امیدوارکننده است. رویکرد جدید میتواند بهسایر روشهای کاربردی دانشمندان برای مقابله با دیابت (مانند اصلاح رژیم غذایی و تغییر روش رساندن انسولین به بدن) اضافه شود.
ژو مطالعه اخیر را آزمونی برای اثبات ایده میداند که پایهای محکم برای ابداع روشی درمانی مبتنیبر سلولهای خود بیماران برای دیابت نوع یک و نوع ۲ شدید فراهم میکند
انتهای پیام
ارسال نظر