محبوبیت تلگرام و پلتفرمهای خارجی حتی با فیلترینگ
اقتصاد ۱۰۰ -یک گزارش تحلیلی رفتار کاربران ایرانی در پلتفرمها و شبکههای خارجی در سال 1401 را مورد بررسی قرار داده است .
به گزارش گروه دانش و فناوری، علیرغم وجود فیلترینگ گسترده در استفاده از شبکههای خارجی، کاربران ایرانی همچنان از این شبکهها استفاده میکنند و تلگرام به محبوبترین پلتفرم آنها تبدیل شده است.
همانطور که میدانید، طیف گستردهای از پلتفرمهای خارجی نظیر «اینستاگرام» و «واتسآپ» در ایران فیلتر شدند اما با وجود فیلترینگ، همچنان نزد مردم از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. گفتنی است فعالیت ایرانیها در امر تولید محتوا در پلتفرم «توییتر» دچار افزایش قابلتوجهی شده است.
بر اساس این گزارش در سال 1401، شبکهها و سکوهای خارجی همچنان نزد کاربران ایرانی از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. این محبوبیت در حالی افزایش یافته که در شهریور 1401، فعالیت اکثر پلتفرمهای خارجی دچار اختلال و سپس محدود شدند. طبق آمار
حدود 58 الی 61 میلیون کاربر ایرانی از پلتفرم «تلگرام» استفاده میکنند. پلتفرم «اینستاگرام» در جایگاه دوم جدول قرار دارد و حدود 42 الی 46 میلیون کاربر ایرانی در آن فعال هستند. «توییتر» با 3.5 الی 4 میلیون کاربر ایرانی، در رتبه سوم قرار دارد. نکته قابلتوجه دیگر کاهش میزان کاربران ایرانی در پلتفرم «واتسآپ» است. چراکه پس از فیلترشدن «واتسآپ» در شهریور 1401، مردم دوباره به استفاده از پلتفرم «تلگرام» روی آوردند.
براساس این گزارش، کاربران ایرانی در پلتفرم «تلگرام» به صورت میانگین 22 پست در ثانیه منتشر میکنند. هر پست تلگرامی کاربران ایرانی به صورت میانگین هزار و دویست بازدید دارد. حدود 10 درصد از پستهای تلگرام بازنشر میشوند و تنها 36 درصد از کانالهای عمومی فعالیت مستقری در پلتفرم مذکور دارند. از سوی دیگر، کاربران ایرانی در پلتفرم «اینستاگرام» 14 پست در ثانیه منتشر میکنند. کاربران ایرانی به طور میانگین در هر ثانیه حدود 25 هزار مرتبه پستهای پلتفرم «اینستاگرام» را تماشا میکنند و حدود یک درصد از کاربران پس از مشاهدهی یک پست در اینستاگرام، آن را لایک میکنند.
پلتفرم «توییتر» علیرغم تکقطبی بودن، کاربران ایرانی به صورت میانگین در هر ثانیه 233 توییت منتشر میکنند. همچنین یک کاربر ایرانی بهعنوان فعالترین کاربر توییتر، روزانه بیش از 600 توییت منتشر میکند. بررسی و تحلیل کل محتوای توییتر فارسی نشان میدهد که تنها 5 درصد از محتواهای ارسالی توسط کاربران، توییت دست اول هستند و 95 درصد سایر محتواها، محتواهای بازنشر یا ریتوییت بودهاند.
هشتگها در فضای مجازی با وجود تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه دستخوش تغییر میشوند و اتفاقات سال 1401 منجر شد فهرست هشتگهای فارسی کاربران ایرانی تغییرات بلندبالایی نیز داشته باشد. گفتنی است در پلتفرام «تلگرام»، هشتگهای پراستفاده کانالها اعم از بورسی، رمزارز، نرخ دلار و غیره هستند. حضور هشتگ #تریلی در فهرست هشتگهای پرکاربرد کاربران ایرانی در پلتفرم «تلگرام» نکته قابلتوجه این گزارش بوده است.
به نقل از خبرگزاری ایسنا، 94 درصد از 100 هشتگ پرکاربرد کاربران ایرانی در توییتر، هشتگهای مربوط به اعتراضات سراسری 1401 هستند. همچین این خبرگزاری اعلام کرده در پلتفرم «اینستاگرام»، هشتگهای #بلوچستان و #زاهدان به علت تحولات سیاسی و اجتماعی 1401 جز پرکاربردترین هشتگهای استفاده شده توسط کاربران ایرانی بوده است. پس از هشتگهای اعتراضی، گروه خوانندگی BTS جز پرکاربردترین هشتگهای «اینستاگرام» بوده است.
کلیدواژههای طلا و قیمت طلا بهدلیل افزایش قیمت در سال گذشته، به طور متعدد توسط کاربران ایرانی در گوگل استفاده شدهاند. کلیدواژههایی نظیر دیوار، دیجیکالا و نینیسایت هم از نظر کاربران ایرانی به عنوان منابع اصلی و حوزههای تخصصی به شمار رفته است. کلیدواژه ایرانخودرو هم به علت قرعهکشی خودرو و همچنین کلیدواژه شاد هم به دلیل اهمیت آن برای دانشآموزان ایرانی در این فهرست دیده میشوند.
در ادامهی این گزارش فهرستی از 8 خبرگزاری فعال و رسمی کشور را منتشر کرده که کار اصلیشان تولید و انتشار خبر است. بر همین مبنا، سایتهای خبرخوان و سایتهایی که صرفا به بازنشر اخبار میپردازند از لیست مذکور حذف شدهاند. فعالترین سامانههای خبری در ایران بدینترتیب است؛ خبرگزاری صدا و سیما، خبرگزاری ایسنا، خبرگزاری مهر، خبرگزاری فارس، خبرگزاری باشگاه خبرنگاران، خبرگزاری ایرنا، خبرگزاری تسنیم و خبرآنلاین.
انتهای پیام
ارسال نظر