سازمان بهداشت جهانی: شیرینکنندههای مصنوعی باعث کاهش وزن و کاهش خطر دیابت نمیشوند
اقتصاد ۱۰۰ - به گفته WHO، مصرف این دسته از مواد 76 درصد باعث افزایش احتمالی چاقی و 23 درصد باعث ابتلا به دیابت نوع 2 میشود.
به گزارش گروه دانش و فناوری، سازمان بهداشت جهانی (WHO) رسماً اعلام کرد که از شیرینکنندههای بدون قند مانند نوشابههای رژیمی نمیتوان برای کنترل وزن یا کاهش خطر بیماریهایی مانند دیابت یا بیماریهای قلبی استفاده کرد.
«تدروس ادهانوم قبریسوس»، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت در توییت جدید خود نوشت:
«دستورالعمل جدید WHO استفاده از شیرینکنندههای بدون قند برای کنترل وزن بدن یا کاهش خطر بیماریهای غیرواگیردار را رد میکند. این توصیه برای همه به جز افراد مبتلا به دیابت زمینهای صحت دارد.»
شیرینکنندههای مصنوعی ترکیبات طبیعی یا سنتز شدهای هستند که طعم شیرینی مانند شکر دارند اما فاقد انرژی هستند یا انرژی ناچیزی دارند. از این دسته مواد، بهعنوان راهی برای جایگزینی شکر در محصولات غذایی استفاده میشود که اعتقاد بر این است میتواند منجر به کاهش وزن شود.
ارتباط شیرینکنندههای مصنوعی با کاهش وزن و خطرات دیابت
WHO توصیه خود را براساس یک بررسی سیستماتیک ارائه کرده که در آنها روی چاقی بدن، بیماریهای غیر واگیر و مرگ توجه شده است.
برای چاقی بدن، کارآزماییهای تصادفی و کنترلشده WHO نشان داد افرادی که شیرینکنندههای مصنوعی بیشتری مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که میزان کمتری (یا هیچگونه) از این مواد را استفاده نکردهاند، وزن کمتری دارند (بهطور متوسط 0.71 کیلوگرم). اما در مطالعه همگروهی این سازمان مشخص شد که مصرف بیشتر شیرین کنندههای مصنوعی با BMI یا شاخص توده بدنی بالاتر (0.14 کیلوگرم) و 76 درصد افزایش احتمالی چاقی مرتبط است.
علاوه بر این، تحققات WHO نشان داد که مصرف بیشتر نوشیدنیهای شیرین مصنوعی، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 23 درصد افزایش میدهد. همچنین اگر این دسته از مواد بهعنوان یک کالای روی میز (که به غذا و نوشیدنیها اضافه میشود) استفاده شوند، خطر ابتلا به دیابت 34 درصد افزایش پیدا میکند.
در ادامه گزارش اشاره شده که شیرینکنندههای مصنوعی هیچ یک از شاخصهای بالینی مورد استفاده برای نظارت بر دیابت افراد مبتلا مانند سطح قند خون یا انسولین را بهبود نمیبخشند یا بدتر نمیکنند.
بهطور کلی، در حالی که کارآزماییهای انجام شده، کاهش وزن نسبی افرادی که از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده میکردند را نشان داده، اما به گفته متخصصان، این گروه در معرض خطر افزایش چاقی و خطرات سلامتی ضعیفتر هستند.
ارسال نظر