مسدودسازی ناگهانی پیامرسانهای محبوب در روسیه ؛ تقلید از ایران در روش حکمرانی سایبری!
اقتصاد ۱۰۰ - مسدودسازی ناگهانی پیامرسانهای محبوب در روسیه کاربران این پیامرسانها را در شوک فرو برده است.
به گزارش گروه دانش و فناوری و به نقل از تکراتو، روسکومندزور، نهاد ناظر بر حوزه رسانه دولت روسیه از فیلترینگ 9 پیامرسان محبوب در روسیه خبر داد. لیست مسدودسازی پیامرسانها در کشور روسیه،شامل 9 پیامرسان مطرح میشود که البته عموم آنها پیش از این در ایران فیلتر شده بودند. البته در این میان نام ویچت، سوپراپلیکیشن چینی نیز دیده میشود که در حال حاضر در ایران رفع فیلتر شده است.
روسیه پیشاز این نیز بهدلایلی دو شبکه اجتماعی پرکاربر اینستاگرام و فیسبوک را مسدود کرده بود و حالا این اپلیکیشنها را نیز در لیست سیاه قرار داده است. آنطور که پیداست مسدودسازی این پیامرسانها بر اساس قوانین نظارتی جدید بر فضای مجازی در کشور روسیه است.
مسدودسازی ناگهانی پیامرسانهای محبوب در روسیه
دولت روسیه تعداد زیادی از اپلیکیشنهای پیامرسان غربی را به لیست سایتهای ممنوعه خود اضافه کرده است و در این بین نام اپلیکیشنهایی محبوبی همچون واتساپ، دیسکورد، اسکایپ بیزنس، تیمز مایکروسافت و تلگرام به چشم میخورد. کاربران روسی از این پس به اپلیکیشنهای اروپایی وایبر و تریما (Threema) و ویچت چین نیز دسترسی نخواهند داشت.
براساس یادداشتی که در یکی از کتابخانههای مضامین هک همچون Source codes و malware منتشر شده است، دولت فدرال روسیه تمامی اپلیکیشنهای پیامرسان و شبکه اجتماعی غربی را مسدود کرده است.
لیست کامل اپلیکیشنهای ممنوع شده جدید عبارت است از:
- وایبر
- دیسکورد
- ویچت
- اسنپچت
- تلگرام
- تریما
- واتساپ
- تیمز مایکروسافت
- اسکایپ بیزنس
مسدود شدن این اپلیکیشنها حاصل قانون تازهای است که دولت روسیه به تازگی در حوزه اطلاعات، تکنولوژی اطلاعات و محافظت از اطلاعات به تصویب رسانده و این قانون رسما از ۲ مارس اجرایی شده است. این قانون بخشی از سرویس فدرال نظارت بر ارتباطات، تکنولوژی اطلاعات و رسانه جمعی یا همان روسکومندزور (Roskomnadzor) است.
ماده ۸-۱۰ این قانون جدید برای تمام آژانسها و سازمانهای دولتی لازمالاجرا است و بسیاری از سازمانهای روسی را از بکارگیری اپلیکیشنهای پیامرسان خارجی منع میکند. روسکومندزور در بیانیهای اعلام کرد:
این قانون جدید استفاده از پیامرسانهای خارجی (سیستمهای اطلاعات و برنامههای کامپیوتری متعلق به افراد خارجی که برای تبادل پیام بین کاربران طراحی شده یا در این راستا استفاده میشوند و در آنها فرستنده گیرندههای پیام را مشخص میکند و ترتیبی از اطلاعات عمومی کاربران در اینترنت ارائه نمیدهد) را برای چند سازمان روسی ممنوع میکند.
جالب اینکه اپلیکیشنهای زوم و پیامرسان رمزنگاری شده سیگنال به این لیست اضافه نشدهاند، اما ممکن است در آینده این دو نیز به این لیست اضافه شوند. هدف از این ممنوعیتها جلوگیری از درز اطلاعات حساس مقامات دولتی، به ویژه به همتایان اوکراینی است اما نباید احتمال سرکوب دولت روسیه علیه خدمات تکنولوژی خارجی را نیز نادیده گرفت.
جالب اینکه تلگرام پاول دوروف، میلیاردر روسی، هم از این ممنوعیتها در امان نبوده است. تلگرام یکی از اپلیکیشنهای محبوب اوکراین و کشورهای غربی است و احتمالا همین موضوع باعث قرار گرفتن نام این اپلیکیشن در لیست سیاه دولت روسیه شده است. مالکان اپلیکیشن و وبسایتها میتوانند طی یک ماه آینده به تصمیم دولت روسیه اعتراض کنند اما حق رد هرگونه اعتراضی برای دولت محفوظ است.
دولت روسیه در سال ۲۰۱۸ نیز رسما تلگرام، ۵۰ ویپیان و ابزارهای پنهان سازی هویت آنلاین را ممنوع کرد و پیش از این هم دسترسی مردم این کشور به پلتفرمهای زیادی از جمله اینستاگرام و فیسبوک را قطع کرده است. دولت روسیه همچنین برای جلوگیری از استفاده ابزارهای دور زدن محدودیتهای اینترنتی از جمله مرورگر تور و ویپیان هم اقدامات گستردهای را در دستور کار قرار داده است.
انتهای پیام
ارسال نظر