راهکاری خلاقانه برای کاهش آلودگی هوا: ساخت چوب مصنوعی که کربن را جذب میکند
اقتصاد ۱۰۰ - چوب مصنوعی میتواند در کنار جذب دیاکسیدکربن، تولید گازهای گلخانهای را هم با کاهش استفاده از فولاد و سیمان، بکاهد.
به گزارش گروه دانش و فناوری به نقل از دیجیاتو، با توجه به تمرکز جهان روی تغییرات اقلیمی، بسیاری از دانشمندان سعی دارند تا راهکارهای خلاقانهای برای رفع این مشکل مطرح کنند. توسعه مصالح ساختمانی پایدار که امکان کاهش آلایندگی دیاکسیدکربن را فراهم سازند، یکی از همین راهکارها محسوب میشود و چوب های مصنوعی مهندسی شده هم در میان آنها قرار میگیرند.
چوب مصنوعی چیست و چه مزیتی دارد؟
پژوهشگران بهتازگی توانستهاند نوعی چوب مهندسی شده، طراحی کنند که در کنار نشان دادن مقاومت بیشتر در مقایسه با چوب طبیعی، میتواند گاز دیاکسیدکربن موجود در هوا را هم جذب کند. این گاز به عنوان یکی از اصلیترین آلایندههای تاثیرگذار در تغییرات اقلیمی شناخته میشود و تولید آن با صنایع ساخت مصالح ساختمانی مثل فولاد و سیمان ارتباط مستقیم دارد. یکی از روشهای مستقیم برای مقابله با این پدیده، به دام انداختن دیاکسیدکربن آزاد شده در هوا است که میتواند فرایند گرمایش زمین را کند کند.
محققان آمریکایی در دانشگاه رایس ایالت تگزاس، توانستهاند با دستکاری خواص طبیعی چوب، توانایی آن در جذب دیاکسیدکربن را بهبود ببخشند. فرایند ساخت این چوب مصنوعی با افزودن ریزذرات فوق متخلخل به چوب طبیعی همراه است. در طی فرایند مذکور، ماده لیگنین که یکی از مواد تشکیلدهنده اصلی چوب در کنار سلولز و همیسلولز محسوب میشود، از آن خارج میگردد و سپس با مواد فلزی ارگانیک جایگزین خواهد شد. لیگنین به عنوان عامل اصلی تشکیل رنگ چوب هم شناخته میشود؛ در نتیجه حذف آن موجب پدید آمدن یک نوع چوب بیرنگ شده است.
ریزذرات فوق متخلخل توانایی بالایی در قرارگیری بین کانالهای سلولزی چوب دارند و میتوانند به راحتی با آنها اتصال برقرار نمایند. البته این ذرات معایب مختص به خود را هم دارند که یکی از مهمترین آنها، آسیبپذیری در مقابل رطوبت است. البته در طی پژوهش مورد بحث، از نوع خاصی از آنها استفاده شده است که عملکرد بهتر در کنار تطبیقپذیری بالاتر را در شرایط مختلف از خود نشان دادهاند.
چوب مهندسی شده توانسته است در آزمونهای استحکام کششی هم مقاومت بیشتری در مقایسه با چوب طبیعی از خود نشان دهد و در صورت مواجه شدن با شرایط نامساعد محیطی مثل خمیدگی هم عملکرد مطلوبتری خواهد داشت. شایان ذکر است که تولید مصالح ساختمانی و ساختوساز عامل تولید بیش از ۴۰ درصد گازهای گلخانهای توسط بشر محسوب میشود؛ در نتیجه چنین راهکارهایی میتواند مسیر را برای توسعه سازگارتر با محیط زیست فراهم کند.
ارسال نظر