افزایش بی سابقه شرکت های تولید GPU در چین
بر اساس گزارشی جدید از موسسه Jon Peddie Research، در جهان در مجموع 19 شرکت فعال در ساخت پردازنده گرافیکی قرار دارند.
به گزارش گروه دانش و فناوری اقتصاد ۱۰۰ و به نقل از سخت افزارمگ،میزان استارت آپهای تولید GPU در چین به بیشترین حد خود رسیده و این کشور با یک خواست جمعی در نظر دارد در زمینه تراشههای هوش مصنوعی به قدرت برسد و همچنین استقلال کافی خود را برای تولید تراشههای پیشرفته بدست آورد.
علاوه بر اینها ، صنعت کامپیوتر این کشور و اقتصاد آن با افزایش تقاضا برای محاسبات هوش مصنوعی و پردازش کامپیوتری رده بالا روبرو است و از همین رو تعداد سازندگان این سختافزارها در این رابطه نیز افزایش یافته است. با این وجود وقتی صحبت از کارت گرافیکهای مجزا و اختصاصی به میان میآید، هنوز هم AMD و انویدیا در این بخش پیشتاز هستند و اینتل نیز در تلاش برای رقابت با این دو شرکت عمده در بخش GPU است.
در دهه 80 و 90 که به نوعی اوج شروع همهگیری صنعت کامپیوتر و تراشهسازی بود، دهها شرکت تولیدی کارت گرافیک و پردازنده گرافیکی مجزا فعالیت میکردند، اما با افزایش رقابت در این بخش و پیچیده شدن صنعت کامپیوتر، اکثر این شرکتها از این نوع تجارت خارج شدند. تا سال 2010 تنها AMD و انویدیا که هر دو شرکتِ آمریکایی نیز هستند توانستند GPU های مجزا رده گیمینگ و محاسبات رده بالا (HPC) را ارائه دهند.
این در حالی است که بقیه شرکتهای فعال در بخش تراشهسازی بیشتر بر تولید و طراحی CPU تمرکز کرده بودند. در اواسط دهه گذشته تعداد توسعه دهندگان پردازنده گرافیکی و کامپیوترهای شخصی در چین به سرعت افزایش یافت و بخشی از آن، ناشی از تلاش این کشور با حمایت دولت و نیاز بازار داخلی برای خودکفایی در تکنولوژیهای کامپیوتری بود. حالا هماکنون بر اساس گزارش جدید Jon Peddie Research در مجموع 19 شرکت در جهان در حال توسعه و تولید GPU هستند.
از این میان دو شرکت وجود دارد که پردازندههای گرافیکی را به صورت یکپارچه همراه با SoC، عمدتاً برای گوشیهای هوشمند و نوت بوکها توسعه میدهد و 6 شرکت دیگر از این لیست 19 تایی نیز بر ارائه IP اختصاصی ساخت و توسعه GPU تمرکز کردهاند. در ادامه باید گفت که 11 شرکت دیگر نیز بر توسعه GPU برای PC و سیستمهای گیمینگ تمرکز کردهاند که این شامل دو شرکت برتر AMD و Nvidia نیز میشود. با این حال اگر در واقع شرکتهای مستقر در چین مانند Biren Technology و Tianshu Zhixin را نیز به لیست اضافه کنیم، لیست شرکتهای فعال در بخش GPU بیشتر نیز میشود.
چین پس از ایالات متحده دومین اقتصاد بزرگ جهان است و این کشور خواسته یا ناخواسته هماکنون در حال رقابت با دیگر کشورهای توسعه یافته جهان است. در همین رابطه چین برای جذب مهندسان از سراسر جهان و تلاش برای ایجاد استارت آپهای تکنولوژی و تراشهسازی، کارهای زیادی انجام داده و هر ساله در واقع کسب و کارهایی در چین در بخش طراحی IC به وجود میآیند. این کشور انواع و اقسام IC و تراشههای کوچک و بزرگی که برای عملکردهای تک و چند وظیفهگی در انواع قطعات تجاری مورد استفاده قرار میگیرند را تولید میکند و چین همین حالا هم در زمینه تولید IC و تراشههای رده پایین جایگاه خوبی دارد و به خودکفایی نیز رسیده است.
اما هماکنون چین برای ساخت تراشههای رده بالای هوش مصنوعی و HPC ها هنوز با مشکلاتی روبرو است و برای کمپانیهای چینی بسیار سخت خواهد تا بتوانند به این زودی شرکتهای برتر دیگر در این بخش که اکثرا هم غربی هستند را پشت سر بگذارند. با این حال استارت آپهای چینی در حال تلاش برای رقابت و ساخت تراشههای کامپیوتری باکیفیت و رقابت با محصولات غربی هستند. شاید بتوان گفت از دید چین هماکنون توسعه پردازندههای گرافیکی هوش مصنوعی و HPC ها ممکن است مهمتر از CPU باشد و دلیل آن را نیز میتوان استفاده از این تراشهها در تکنولوژیهای جدیدتر دانست.
از آنجایی که ریزمعماری ساخت GPU میتواند سالها به طول بیانجامد، و علاوه بر این نیاز به بهرهمندی از طراحان با استعداد نیز هست، در تجارت و بازاری که زمان یک عامل مهم و تعیین کننده است بسیاری از شرکتها مجوز استفاده از یک ریزمعماری آماده و اثبات شده در صنعت را از کمپانیهایی مانند آرم خریداری میکنند. برای سالها اپل و اینتل هر دو از استعدادهای مهندسی بسیاری مطلوبی برخوردار بودند، اما این شرکتها برای طراحی GPU های خود نیاز به شرکتهای دیگر داشتند. MediaTek و سایر تامین کنندگان SoC کوچکتر نیز برای ساخت تراشههای خود به آرم متکی هستند.
کوالکام برای مدت طولانی از ATI AMD استفاده میکرد و سامسونگ پس از چندین سال تلاش برای طراحی موتور گرافیکی خود، همچنان از طرحهای AMD استفاده میکند. صنعت تراشه مانند دیگر صنایع پیشرفته در جهان امروزی با دشواریهای خود روبرو است و در چند سال اخیر نیز مسئله امنیت زنجیره تامین در این صنعت مطرح شده است، و همانطور که اشاره شده به دلیل درهمتنیدگی این صنعت و استفادهی شرکتها از طرح، کارخانهها و محصولات یکدیگر، اختلال در کار یک یا دو شرکت بزرگ این صنعت، میتواند منجر به یک اختلال گسترده در بازار کشورها و بازار جهانی شود.
با این حال چین سعی دارد که تا حد امکان در سالهای آینده در این زمینه به استقلال نسبی و یا حتی کامل دست یابد و رقابت کلی در بخش تکنولوژی نیز با سایر جهان یکی دیگر از هدفهای این کشور است. با این حال آمریکا در سالهای گذشته چین را به سرقت IP ها و طرحهای اختصاصی کمپانیهای تکنولوژی غربی و استفاده از آنها در فناوریهای نظامی و غیرنظامی متهم کرده و ایالات متحده در سالهای گذشته با اعمال تحریمهای بیشتر سعی در کنترل دسترسی فناوریهای پیشرفته به این کشور داشته است.
ارسال نظر