چگونه خرابی باتری گوشی را تشخیص دهیم
باتری، یکی از مهمترین قطعات دستگاههای هوشمند مانند گوشی موبایل است که مراقبت و نگهداری صحیح از آنها در افزایش طول عمر و بهتر کار کردن گوشی هوشمندتان تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت. طبیعتاً قرار نیست این قطعهی مصرفی تا آخرین روزی که از گوشی موبایل خود استفاده میکنید، همانند روزهای اول شارژدهی داشته باشد. عمر مفید باتری گوشی نهایتاً ۲ تا ۳ سال است که در صورت نگهداری نامناسب زودتر خراب خواهد شد. در این مقاله قصد داریم به نشانهها و علائم خرابی باتری گوشی بپردازیم و در ادامه نیز نکاتی را در مورد تعمیر این قطعات مصرفی بیان خواهیم کرد.

به گزارش گروه دانش و فناوری اقتصاد ۱۰۰ و به نقل از دیجی کالامگ،احتمالاً برای اکثر شما پیش آمده که مجبور شدهاید باتری ماشین خود را عوض کنید و یا حداقل کسانی که در این حوزه به فعالیت میپردازند را میشناسید. باتریها در واقع نیروگاههای شیمیایی هستند و زمانی که به نقطهای برسند که دیگر نتوانند از طریق انجام واکنش شیمیایی خود شارژ تولید کنند، به ظرفی از مواد نیمه سمی و گرانقیمت تبدیل میشوند که هیچ کاری انجام نمیدهند و عملاً بیفایده هستند.
اما این موضوع در مورد باتریهای گوشیهای هوشمند صدق نمیکند و تعویض آنها خیلی هم سخت نیست. باتریهای پرظرفیت امروزی که ضخامت کمتری نیز دارند، همانند کیسههای فویل کوچکی هستند که درون گوشی هوشمند شما قرار گرفتهاند. آنها طوری طراحی شدهاند که تا تعداد سیکل شارژ مشخصی دوام بیاورند و یک سیکل شارژ باتری گوشی را از پایینترین حالت به بالاترین آن میرساند که این موضوع آن طور که درصد شارژ گوشی نشان میدهد، صرفاً به معنی شارژ صفر تا صد نیست.
باتریها به گونهای توسعه یافتهاند که تا ۸۰ درصد از ظرفیت ذکرشدهی آنها قابل استفاده است. با این حال، اما مدارهای گوشیهای هوشمند از آنها مراقبت کرده و برای سادهتر کردن گزارش فرآیند شارژ، آنها را به صورت درصدی از صفر تا صد اعلام میکنند. تعداد سیکلهای شارژی که یک باتری براساس آن دستهبندی میشود، به صورت تقریبی محاسبه شده و عدد گزارش شده بر اساس میانگین است.
بسته به نوع و مدل گوشی هوشمندی که دارید، میتوانید بین ۱۲ تا ۳۶ ساعت بعد از شارژ از آن استفاده کنید. اگر گوشی شما تنها پس از چند ساعت استفاده نیاز به شارژ مجدد دارد، این میتواند نشانهای از خرابی باتری گوشی شما باشد. هرچند این موضوع به تنهایی نشاندهندهی خرابی باتری نیست و ممکن است برای مثال به این معنی باشد که اپلیکیشنهای زیادی در حال فعالیت در پیشزمینه گوشی شما هستند و به سرعت شارژ آن را مصرف میکنند.
خاموش شدن ناگهانی گوشی اتفاق بسیار ناامیدکنندهای است، مخصوصاً اگر در حال صحبت کردن یا انجام کاری مهم در گوشی خود هستید. در این شرایط، اگر خاموش شدن گوشی ناشی از تمام شدن شارژ آن باشد، جای هیچ نگرانی نیست. اما اگر باتری گوشی شما شارژ داشته باشد و به طور ناگهانی خاموش شود، در این صورت باید نگران خراب شدن باتری گوشی خود باشید.
البته در این مورد نیز فرضیههای دیگری وجود دارد. برای مثال ممکن است گوشی شما در اجرای یک اپلیکیشن دچار مشکل شده و خاموش شده باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که باتری شما قدیمی شده باشد که باعث میشود گوشی شما بیش از حد گرم و در نهایت خاموش شود. تشخیص خرابی باتری گوشی نیازمند بررسی دقیقتر است.
ریاستارت شدن ناگهانی گوشی نیز اتفاقی بسیار آزاردهنده است. اگر به طور مرتب این اتفاق بیفتد، مطمئناً نشانهی این است که باتری شما آسیب دیده یا اینکه خیلی قدیمی شده و باید آن را تعویض کنید. اکثر باتریهای گوشیهای هوشمند پس از دو سال استفاده عمر مفید آنها به پایان میرسد. بنابراین اگر گوشی شما بیش از دو سال سن دارد و به طور ناگهانی ریاستارت میشود، وقت آن فرا رسیده که باتری آن را عوض کنید.
اگر گوشی موبایل شما تنها زمانی که به شارژ متصل باشد، به خوبی کار میکند و به محض قطع کردن جریان برق دچار مشکل میشود، این یکی دیگر از علائم خرابی باتری موبایل به شمار میرود. در این صورت، تنها کاری که میتوانید انجام دهید خرید باتری یا گوشی جدید است. باید اشاره کنیم که استفاده از گوشی در هنگام شارژ شدن، دشمن اصلی باتری است و با این کار باتری گوشی زودتر از روند نرمال آن خراب خواهد شد.
اگر گوشی هوشمند شما هنگام شارژ شدن یا در حال استفاده بسیار داغ میکند، مطمئناً به این دلیل است که باتری آن آسیب دیده و نمیتواند انرژی را در خود ذخیره کند. باتریهای آسیب دیده گرمای بیشتری نسبت به باتریهای سالم تولید میکنند و همین موضوع موجب داغ شدن گوشی شما میشود. بنابراین اگر گوشی موبایل شما همیشه داغ است باید این مشکل را سریعتر حل کنید، زیرا باتریهایی که بیش از حد گرم میشوند احتمال انفجار آنها وجود دارد و این موضوع به هیچ عنوان شوخیبردار نیست.
در گذشته، تعمیر خرابی باتری دستگاههای مختلف نظیر گوشی سامسونگ، شیائومی و غیره بسیار آسان بود. برای این کار میتوانستید خودتان باتری جدیدی برای گوشی خود تهیه کرده و آن را به راحتی عوض کنید. اما اکنون قضیه فرق کرده و به راحتی نمیتوانید باتری گوشی خود را عوض کنید. به بیانی دیگر، تعویض باتری گوشی در اکثر مدلها به خودی خود کار سختی نیست اما نحوه باز کردن دو نیمه گوشی میتواند کمی مشکل باشد. ممکن است پیچهای مخفی، گیرههای پلاستیکی بین آن وجود داشته باشد و به گونهای طراحی شده باشند که هرگز نباید آنها بدون رعایت یک سری نکات تخصصی باز کرد. بنابراین بهتر است که این کار را به دست افراد متخصص بسپارید تا گوشی شما آسیب نبیند.
تعویض باتری گوشیهای هوشمند امروزی نیاز به تخصص و تجربه دارد، چراکه قطعات گوشی هوشمند شما به روش خاصی از هم جدا میشود، فقط یک باتری خاص برای جایگزینی آن مناسب است و قطعات به همان شکلی که از هم جدا شدهاند به هم برمیگردند. این کار برای افراد متخصص بسیار ساده است. همچنین باید به این نکته نیز توجه کنید که تعمیرکاران گوشی ممکن است نتوانند برخی گوشیهای هوشمند را برای تعویض باتری باز کنند. به بیانی دقیقتر، ریسک انجام چنین کاری بالاست و احتمال دارد باز کردن گوشی برای تعویض باتری موجب خرابی دیگر قطعات شود.
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، در برخی مواقع امکان تعمیر باتری گوشی هوشمند وجود ندارد. یعنی نوع و میزان خرابی باتری به حدی است که عملا نمیتوان برای آن کاری کرد و راهی جز استفاده از یک باتری جدید در دسترس نیست. باد کردن باتری گوشی نیز دقیقاً یکی از همین شرایط است که فوراً باید باتری را تعویض کرد؛ چراکه تداوم خرابی باتری در این شرایط هم موجب آسیبدیدگی سایر قطعات خواهد شد و هم خطر انفجار گوشی را به دنبال دارد.
عوامل زیادی هستند که میتوانند موجب متورم شدن باتری گوشی هوشمند شما شوند که از جملهی این موارد میتوان به شارژ کردن بیش از حد باتری، آسیب فیزیکی به گوشی، قرار گرفتن در معرض دمای بالا و تمام شدن عمر مفید باتری اشاره کرد. اگر نقصی در باتریهای لیتیوم-یونی وجود داشته باشد، فرآیند شارژ شدن مقدار کمی گاز در محفظهی بستهی باتری ایجاد میکند. با گذشت زمان، حجم این گاز افزایش یافته و باعث انبساط باتری خواهد شد.
هنگامی که باتری گوشی برآمده میشود، دیگر به درستی کار نمیکند و راهی به جز تعویض آن ندارید. به هیچ عنوان باتری بادکرده را درون فریزر قرار ندهید، این کار کمکی به درست شدن باتری نمیکند و میتواند خانه شما را در معرض خطر انفجار قرار دهد. وقتی متوجه باتری باد کرده گوشی خود شدید، آن را سریعاً خاموش کرده و به هیچ عنوان روشن و یا شارژ نکنید. امنترین راه این است که گوشی خود را به مراکز معتبر تعمیر گوشی ببرید. این افراد ابزارهایی برای جدا کردن و تعویض ایمن باتری گوشی شما در اختیار دارند.
وقتی همیشه باتری گوشی هوشمند خود را تا ۱۰۰ درصد شارژ میکنید، ولتاژ بالای آن میتواند فشار زیادی به باتری وارد کند. شارژ کامل باتری به آن آسیبی نمیرساند، اما میتوانید تنها با شارژ کردن باتری گوشی تا ۸۰ درصد، طول عمر آن را افزایش دهید.