قطارهای مسافری حذف شدند؟ / ایران چند لکوموتیو زمین گیر دارد؟
معاون ناوگان راه آهن اظهار داشت: عمده مطالبات شرکتهای بخش خصوصی مالک لکوموتیو بر اساس توافقات صورت گرفته با شرکت های مذکور در بازه زمانی 6 ماهه پرداخت شده است و با تاکید مدیرعامل محترم شرکت راه آهن ج.ا.ا ظرف روزهای آتی بخش دیگری از مطالبات این شرکت ها پرداخت خواهد شد و به تبع آن آمار لکوموتیوهای آماده به کار بخش خصوصی هم بهبود خواهد یافت. بنابراین ادعای مطالبات ده ماهه شرکت های مالک لکوموتیو از راه آهن واقعیت ندارد.

عضو هیئت مدیره شرکت راه آهن افزود: عمده مطالبات شرکتهای بخش خصوصی مالک لکوموتیو بر اساس توافقات صورت گرفته با شرکت های مذکور در بازه زمانی 6 ماهه پرداخت شده است و با تاکید مدیرعامل محترم شرکت راه آهن ج.ا.ا ظرف روزهای آتی بخش دیگری از مطالبات این شرکت ها پرداخت خواهد شد و به تبع آن آمار لکوموتیوهای آماده به کار بخش خصوصی هم بهبود خواهد یافت. بنابراین ادعای مطالبات ده ماهه شرکت های مالک لکوموتیو از راه آهن واقعیت ندارد.
ضیاییمهر در خصوص موضوع مطرح شده مبنی بر بدهی 3 هزار میلیارد تومانی در بخش تعمیرات و نگهداری لکوموتیوهای مسافری به شرکت مپنا، ضمن رد صریح ادعای مطرح شده،گفت: با توجه به اهمیت قطارهای مسافری، کلیه صورت وضعیتهای قابل پرداخت شرکت مذکور تا پایان خرداد ماه 1402 پرداخت شده و آمادگی لازم برای پرداخت صورت وضعیت تیرماه سال جاری نیز پس از ارسال توسط پیمانکار و رسیدگی توسط ناظر مربوطه وجود دارد.
مدیرکل سابق راه آهن خراسان در ادامه به عنوان نمونه با اشاره به موضوع حذف قطارهای مسافری وزیان بخش حمل و نقل مسافری گفت: ادعای زیان برای شرکتهای مسافری با حذف لوکوموتیو در حالی مطرح میشود که در سال گذشته با حمایت راه آهن جمهوری اسلامی و همراهی شرکت های حمل و نقل مسافری با جابجایی بیش از 29 میلیون و 600 هزار نفر رکورد حمل و نقل مسافری شکسته شد و در 4 ماهه امسال نیز با جابجایی بیش از 10 میلیون و هفتصد هزار مسافر، نسبت به مدت مشابه سال گذشته میزان حمل و نقل مسافری راه آهن 13 درصد افزایش داشته است.
ضیایی مهر افزود: لکوموتیو قطارهای مسافری توسط راه آهن ج.ا.ا تامین میگردد و استمرار فعالیت این لکوموتیوها مستلزم هزینههای بالای نگهداری و تعمیرات است که بالغ بر 2500 میلیارد تومان در سال میشود. از سوی دیگر شرکتهای حمل و نقل مسافری به دلیل اقتصاد نامناسب قطارهای مسافری که ناشی از عدم توازن قیمت بلیط و هزینههای تمام شده آنها است، امکان جبران بخش بسیار اندکی از هزینه های نگهداری و تعمیرات لکوموتیوها را دارند و الباقی هزینه ها باید مستقیما و به طور مستمر از منابع دولتی تامین شود اما با وجود پیگیریها و مکاتبات متعدد راه آهن ج.ا.ا از مراجع ذیربط تاکنون مابهالتفاوت هزینههای نگهداری و تعمیرات لکوموتیوهای مسافری توسط سازمان برنامه و بودجه بصورت کامل تامین نشده و همین موضوع باعث کاهش تعداد لکوموتیوهای آماده بکار مسافری شده است.
وی تاکید کرد: البته بخش عمدهای از این کاهش، با اختصاص روزانه 30 دستگاه (بطور متوسط) لکوموتیو باری برای جابجایی قطارهای مسافری جبران شده است و در نیمه دوم تابستان در برنامه روزانه قطارهای مسافری تعداد محدودی قطار حذف شده است که در صورت تامین به موقع منابع مالی از سوی سازمان برنامه و بودجه با برنامه ریزی های اولیه انجام شده، بخشی از لکوموتیو های مسافری متوقف در کوتاه مدت قابل راه اندازی بوده و امکان افزایش تعداد لکوموتیوهای آماده بکار مسافری در شهریور ماه و ایام اربعین حسینی (ع) وجود خواهد داشت.