اقدامی که سبب کوچک شدن مغز میشود
سلامت : نداشتن فعالیت بدنی تنها در ۱۰ روز میتواند مغز را کوچک کرده و خطر ابتلا به بیماریهای نورودژنراتیو مانند آلزایمر را افزایش دهد؛ پژوهش جدید دانشمندان نشان میدهد که تحرک جسمی برای سلامت مغز و جلوگیری از زوال آن حیاتی است.

وبسایت علمی «سایتکدیلی» گزارشی را به انتشار رسانده است که در آن به نتایج پژوهش جذابی در مورد تاثیرات عدم فعالیت بدنی بر سلامت مغز پرداخته شده است. در این بررسی، «ناتان کر» (Nathan Kerr)، دانشجوی فوق دکتری از دانشگاه میزوری آمریکا، و استاد ۸۱ سالهاش، «فرانک بوث» (Frank Booth)، یافتههایی مهم در این زمینه ارائه دادهاند.
عدم فعالیت بدنی و تاثیرات سریع و خطرناک بر مغز
این پژوهشگران دریافتهاند که فقط طی ۱۰ روز بدون فعالیت بدنی، بدن به مقاومت نسبت به انسولین دچار شده و میزان تولید گونههای فعال اکسیژن در هیپوکامپ، یکی از بخشهای کلیدی مغز که وظیفه حافظه و یادگیری را بر عهده دارد، افزایش پیدا میکند.
ناتوانی عضلات و ارتباط آن با بیماریهای مغزی
نتیجه دیگر این تحقیق نشان داد که استفاده نکردن از عضلات تنها در مدت کوتاه ۱۰ روز، باعث افزایش نشانگرهای مربوط به پروتئینهای خاص در مغز میشود که ارتباط مستقیمی با بیماری آلزایمر دارند. آلزایمر که نوعی بیماری نورودژنراتیو و تخریبکننده اعصاب است، اکنون به یکی از دلایل اصلی مرگ افراد سالمند تبدیل شده است. این بیماری روش درمانی یا بازگشتی ندارد و سلامت مغزی افراد را بهشدت تحت تاثیر قرار میدهد.
ورزش، کلید طلایی برای حفظ سلامت مغز
نتایج این پژوهش بر این نکته تأکید دارد که ماندن در وضعیت فعالیت بدنی نه تنها مزایای بیشمار برای سلامت جسمی به همراه دارد، بلکه میتواند خطر بیماریهای عصبی مانند آلزایمر را کاهش دهد و یا ایجاد آنها را به تعویق بیندازد؛ امری که تاثیر مستقیم بر حفظ سلامت مغز دارد.
توصیههایی برای سلامت مغزی در آینده
فرانک بوث، یکی از پژوهشگران این پروژه علمی، توضیح داده است که شروع تغییرات عصبی مربوط به بیماری آلزایمر، معمولاً از دهه چهلم و پنجاهم زندگی افراد مبتلا آغاز میشود، در حالی که بهطور رسمی این بیماری در سن ۶۵ سالگی یا بعدها تشخیص داده میشود. وی توصیه میکند که اگر افراد بتوانند در دوران جوانی، عادات خوب مانند ورزشکردن و سبک زندگی سالم را در پیش بگیرند، مغز آنها در سالهای آینده از این تصمیم تشکر خواهد کرد.