دوران فرار مغزها گذشت به خطر موج مهاجرت نیروی کار رسیدیم
اردیبهشت امسال، جاب ویژن یک نظرسنجی از «افراد شاغل» درباره مهاجرت انجام داد و نتیجه ۶۰۰۰ داده معتبر شد ۷۷٪ تمایل به مهاجرت دارند.

به گزارش اقتصاد 100 به نقل از جاب ویژن : پیش از این، اصطلاح « فرار مغزها » برای پدیده مهاجرت دانشآموختگان چند دانشگاه خاص استفاده میشد ولی متأسفانه نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که مهاجرت از قشر به اصطلاح «مغز» عبور کرده و به یک تمایل جدی در میان « نیروی کا ر» تبدیل شده است.
نکته دیگر این است که تمایل به مهاجرت در گروههای مختلف این نمونه آماری تقریباً تفاوت معناداری با هم ندارند. یعنی مستقل از سطح ارشدیت، تأهل، جنسیت، سطح سواد و حتی شهر بزرگ و کوچک، تمایل افراد به مهاجرت بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است. این یعنی چه؟
این تمایل عمومی شدید به مهاجرت در گروههای مختلف افراد شاغل یک پیام مهم دارد: راه حل این مسئله در گروههای مختلف نیست. یعنی متأهل شدن یا رشد در طبقات سازمان و تحصیلات و امثالهم قرار نیست از شدت این پدیده بکاهد.
بیشترین تمایل به مهاجرت را در گروه هتلداری-گردشگری و برگزاری مجالس و همایشها میبینیم. بیش از ۸۰ درصد تمایل زیاد به مهاجرت دارند.
کمترین مربوط به املاک و مستغلات و بانکداریست.
در سمت چپ نمودار تلکام و فروش و بازاریابی هم دیده میشوند ولی با توجه به اختلالات شدید اینترنت، تعطیلی تعداد زیادی از کسب و کارهای اینترنتی و اخبار تعدیلهای گسترده در سه ماهه گذشته، احتمالاً وضعیت این گروهها بسیار بدتر است.
نتایج تحقیق به طور کل
1. بیش از 70% افراد با سابقه شغلی قابل توجه (بیش از 10 سال حتی!) تمایل جدی به مهاجرت دارند.
2. مدیران ارشد و کارآفرینان نیز با درصدی بالا تمایل به مهاجرت دارند.
به چه دلایلی اینقدر تمایل به مهاجرت بالاست؟
1. بیثباتی اقتصادی
2. دغدغه فرزندان
3. شیوه حکمرانی و رویکردهای سیاسی
کمترین دلیل به مسائل اخلاقی و مذهبی برمیگردد که البته این نظرسنجی مربوط به اردیبهشت امسال است و شاید این دادهها تغییر کرده باشند.
همانطور که این نمودارهای نامهربان شهادت میدهند قضیه مهاجرت دیگر محدود به گروهی محدودی از دانشجویان نیست بلکه بلای جان نیروی کار و متخصص کشور شده است.
لینک کامل گزارش با نمودار