مهمترین دلیل توقف رشد بورس ایران چیست؟
اقتصاد 100- سایه مذاکرات بر سر بازار سرمایه؛ با وجود چشمانداز مثبت سیگنالهای سیاسی، عمق اختلافات میان طرفین مانع توافق سریع است و رشد بورس تحتتاثیر این عوامل به مسیری تدریجی وارد شده است.

بازار سرمایه در اولین روز معاملاتی هفته با رشد ۰.۵۴درصدی در شاخصکل و افزایش ۰.۱درصدی در شاخص هموزن به کار خود پایان داد. همچنین در بازار طلا شاهد اصلاح قیمت بودیم که نشاندهنده تاثیر مثبت اخبار مذاکرات عمان بر بازارها بود.
اثر مذاکرات بر روند بازارها
اردلان عزیززاده، کارشناس بازار سرمایه، در ارزیابی وضعیت بازار سهام اظهار داشت: با توجه به اختلافات میان طرفین مذاکرات، نمیتوان انتظار داشت توافق جامعی در کوتاهمدت حاصل شود. وی افزود که اخبار مثبت مذاکرات میتوانند محرک بورس باشند و روند صعودی اخیر ادامه یابد. اما نباید انتظار توافق نهایی در کوتاهمدت داشت.
او درباره تاثیر کاهش فشارهای تورمی گفت: دستیابی به توافق میتواند منجر به کاهش نرخ بهره شود، که این اتفاق به کسبوکارها کمک کرده و به رونق تولید و سرمایهگذاری منجر خواهد شد.
وضعیت حال حاضر بازار سرمایه
حسامالدین درمیشی، دیگر کارشناس بازار سرمایه، در بررسی ارزش دلاری بازار سهام افزود: در حال حاضر این ارزش در محدوده ۱۰۵ میلیارد دلار قرار دارد، که پایینترین کف از سال ۱۳۹۸ تاکنون محسوب میشود. این در حالی است که میانگین ارزش دلاری بازار طی سالهای گذشته حدود ۲۰۰ میلیارد دلار بوده و این نشاندهنده پتانسیل رشد دوجانبه در بازار است.
شاخص ارزش (در میلیارد دلار) میانگین تاریخی پتانسیل رشدارزش دلاری بازار | ۱۰۵ | ۲۰۰ | ۲ برابر |
نسبت P/E | ۵.۵ واحد (آیندهنگر) | ۹ واحد | ۶۰ تا ۷۰ درصد |
وی همچنین اضافه کرد که نسبت قیمت به درآمد (P/E) آیندهنگر بازار حدود ۵.۵ واحد است، که در صورت بازگشت شرایط طبیعی، احتمال رشد قابل توجهی وجود دارد.
چالشها و راهکارها در بازار سرمایه
درمیشی توضیح داد که یکی از چالشهای اصلی فعلی بازار عدم ورود پول به صندوقهای سهامی است؛ چراکه بخش عمده نقدینگی به سمت سرمایهگذاری در طلا هدایت میشود. دلیل این امر، نگرانیهای ناشی از ریسکهای ژئوپلیتیک و احتمال درگیری نظامی است.
وی افزود که هرچند بازار مسکن نیز مورد توجه است، اما کاهش قدرت خرید به رکود در این بازار منجر شده و به نظر نمیرسد در آینده نزدیک تحول بزرگی در آن رخ دهد.
در نهایت، یکی دیگر از عوامل کلیدی تاثیرگذار بر روند بازار سرمایه، نرخ بهره است. تا زمانی که این نرخ در سطح فعلی باقی بماند، ورود گسترده نقدینگی به بازار دور از انتظار خواهد بود. همچنین وضع تعرفههای تجاری توسط آمریکا موجب کاهش قیمت کامودیتیها شده و این امر میتواند برای بازار سرمایه ایران که اقتصاد آن کامودیتیمحور است، چالشآفرین باشد.