چه خسارتهایی تحت پوشش شرکت بیمه قرار میگیرند؟
اقتصاد 100- شرکتهای بیمه بر اساس اصل جبران خسارت، موظفاند زیان وارده به بیمهگذار یا زیاندیده را به صورت کامل و مطلوب جبران کنند؛ البته این تعهد هرگز نباید باعث افزایش دارایی فرد زیاندیده شود و تنها او را به وضعیت پیش از حادثه بازگرداند.

اصل جبران خسارت یکی از اصول بنیادی و مهم در قراردادهای بیمه خسارت محسوب میشود. این اصل نقش مهمی در جبران خسارات وارد شده به بیمهگذار دارد و نسبت به مفهوم خسارت در مسئولیت مدنی، دامنه گستردهتری از موضوعات را شامل میشود.
جلوههای اصل جبران خسارت
این اصل شامل دو جلوه اصلی است:
بیمهگر متعهد است خسارتی که در نتیجه حادثه مورد بیمه به اموال یا اشخاص بیمهگذار وارد شده است را جبران کند. هدف اصلی این است که فرد زیاندیده به وضعیت قبل از وقوع حادثه بازگردد.
جبران خسارت نباید موجب افزایش دارایی زیاندیده شود. بیمه هرگز نباید برای زیاندیده به عنوان منبع سودآوری عمل کند.
تعهدات شرکتهای بیمه
بر اساس این اصل، شرکتهای بیمه موظفاند خسارت واقعی ارزیابیشده زیاندیدگان را طبق شرایط و مفاد بیمهنامه صادرشده، تا سقف تعهدات بیمهای جبران کنند. تلاش بر این است که زیاندیده به وضعیت قبل از حادثه بازگردد. این اصل تضمین میکند که بیمه ابزاری برای سوءاستفاده یا سودجویی نباشد و از ایجاد خسارتهای عمدی جلوگیری کند.
مبنای اصل جبران خسارت
مبنای این اصل در حقوق بیمه برقراری عدالت و حفظ نظم اجتماعی است:
عدالت اقتضا میکند تمام زیاندیدگان به میزان خسارت وارد شده، غرامت دریافت کنند؛ نه بیشتر و نه کمتر.
اصل غرامت باعث حفظ نظم اجتماعی میشود و از سوءاستفاده بیمهگذاران جلوگیری میکند.
این اصل همچنین نشاندهنده رویکرد اجتماعی کردن خطرات است. در صورتی که زیاندیده برای جبران خسارت خود به نهادهای اجتماعی مراجعه کند، حمایت اجتماعی از وی ممکن است به جبران کامل خسارت کمک کند.
هدف اصلی عقد بیمه
هدف اصلی در عقد بیمه، به خصوص بیمه خسارت، جبران خسارت واقعی زیاندیده است. در این نوع بیمه، تلاش میشود تا وضعیت زیاندیده به حالت قبلی بازگردد و روابط مختل شده اصلاح شود.
جدول مقایسه ویژگیهای جبران خسارت
ویژگی توضیحاتحفظ عدالت | غرامت باید دقیقا به میزان خسارت وارده باشد. |
حفظ نظم اجتماعی | بیمه نباید باعث تحمیل خسارتهای عمدی یا فساد شود. |
رویکرد اجتماعی کردن خطرات | جبران خسارت با حمایت اجتماعی امکانپذیر است. |