کارگران در صورت ارسال نکردن لیست و واریز حق بیمه از کارفرما شکایت کنند
اقتصاد 100- مدیر کل وصول حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد که در صورت عدم ارسال لیست و واریز حق بیمه توسط کارفرما، کارگران میتوانند علیه وی شکایت کنند.
![کارگران در صورت ارسال نکردن لیست و واریز حق بیمه از کارفرما شکایت کنند](https://cdn.eghtesad100.ir/thumbnail/CffdD0u209tO/vKATQCJZ1E5lg_QRKQ8Zy6Wfsdzl44BrS9x7IAwvKa2JqaqwDOvBRgzMiMbfjjWneBVG919gLpNirnVe6MnqekM1bEhLBZdTTZNRdyMHzAm-fq57Z-c2XEGoIv2ljWpI7G9wORDCCYNc7EfoEiO9A9E7ehIstCt6/%D8%AD%D9%82+%D8%A8%DB%8C%D9%85%D9%87.jpg)
ابراهیم کشاورز، مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی، درباره حقوق کارگران و مسئولیت کارفرمایان در پرداخت حق بیمه اظهار داشت که طبق ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایان ملزم به بیمه کردن کارگران خود هستند. در صورت عدم ارسال لیست یا پرداخت حق بیمه، کارگر میتواند از طریق هیئتهای تشخیص و حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شکایت کند یا به شعبه تأمین اجتماعی در محل کار خود مراجعه و درخواست ادعای اشتغال بدهد.
وی افزود: کارفرما طبق ماده ۳۶ قانون تأمین اجتماعی مسئول پرداخت سهم بیمه خود و بیمه شده به سازمان تأمین اجتماعی است. این ماده تأکید دارد که در صورت تأخیر یا عدم پرداخت حق بیمه، مسئولیت و تعهدات سازمان در قبال بیمهشده همچنان برقرار است. همچنین، طبق ماده ۳۹، کارفرما موظف است حق بیمه هر ماه را حداکثر تا آخرین روز ماه بعد به سازمان تأمین اجتماعی بپردازد.
کشاورز هشدار داد که عدم پرداخت حق بیمه توسط کارفرما میتواند کارگر را از مزایای قانونی چون خدمات درمانی، غرامت دستمزد، بازنشستگی و سایر حمایتهای بیمهای محروم کند. طبق ماده ۳ قانون تأمین اجتماعی، این مزایا شامل حوادث کاری، بیماریها، بارداری، ازکارافتادگی و مرگ میشود.
وی همچنین توضیح داد که به منظور تسهیل فرآیند ارسال لیست بیمه و جلوگیری از سوءاستفاده، سامانه دریافت هوشمند لیست حقوق و دستمزد کارگران در سازمان تأمین اجتماعی طراحی شده است که در حال حاضر برای کارفرمایان و بیمهشدگان در دسترس است.
در خصوص مزایای حقتاهل و مزد پایه سنوات، کشاورز اشاره کرد که کارفرما مکلف است طبق بخشنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مبلغ مزد پایه سنوات و حقتاهل را در لیست ماهانه پرداختی خود درج کند. حقتاهل برای همه بیمهشدگان متأهل شاغل در کارگاهها (اعم از مرد یا زن) در سال ۱۴۰۳ به میزان ۵ میلیون ریال در ماه تعیین شده است.
سازمان تأمین اجتماعی هماکنون خدمات بیمهای به ۱۶ میلیون و ۳۰۵ هزار بیمهشده اصلی و ۸ میلیون و ۵۲۸ هزار مستمریبگیر ارائه میدهد. در بهار ۱۴۰۳، تعداد بیمهشدگان اصلی و تبعی به ترتیب به ۱۶ میلیون و ۵۲۲ هزار نفر و ۲۳ میلیون و ۷۲۱ هزار نفر رسیده است که از مجموع بیمهشدگان اصلی، ۱۲ میلیون و ۸۱۸ هزار نفر مرد و ۳ میلیون و ۷۰۴ هزار نفر زن بودند.