ریخت و پاش بانک ها برای خودیها + جزییات
اقتصاد ۱۰۰- بانکها تا پایان آذرماه امسال، بیش از ۳۲۱ هزار میلیارد تومان وام به شرکتهای زیرمجموعه خود پرداخت کردهاند. طبق گزارش بانک مرکزی، این تسهیلات عمدتاً به شرکتهای مرتبط با بانکها همچون ایرانمال، توسعه تجارت نگین بینالود و شهرداریها اختصاص یافته است.
آمارهای جدید تسهیلات پرداختی بانکها به شرکتهای زیرمجموعه خود نشان میدهند که تا پایان آذرماه امسال، بانکهای دولتی و خصوصی مجموعاً ۳۲۱ هزار میلیارد تومان وام به شرکتهای خود اختصاص دادهاند.
در بند «5» تبصره «16» قانون بودجه سال 1402، مجلس شورای اسلامی دولت را ملزم به انتشار اطلاعات مربوط به تسهیلات پرداختی به شرکتهای زیرمجموعه بانکها (شرکتهایی که بانکها در آنها سهام دارند) کرد.
در همین راستا، بانک مرکزی تا پایان آذرماه امسال، اطلاعات تسهیلات پرداختی به شرکتهای زیرمجموعه بانکها را منتشر کرد. از میان 28 بانک و مؤسسه اعتباری، لیست تسهیلات اعطایی 22 بانک و مؤسسه به شرکتهای زیرمجموعهشان منتشر شده است.
اطلاعات 6 بانک شامل توسعه صادرات، مسکن، ایران ونزوئلا، پستبانک، سرمایه و توسعه تعاون در این زمینه منتشر نشده است.
دادههای بانک مرکزی نشان میدهد که مجموع تسهیلات پرداختی 22 بانک و مؤسسه اعتباری به شرکتهای زیرمجموعه آنها تا پایان آذرماه امسال به 321 هزار و 442 میلیارد تومان میرسد.
بانک آینده همچنان رکورددار بیشترین تسهیلات پرداختی به اشخاص مرتبط است. مانده غیرجاری تسهیلات این بانک که عمدتاً مربوط به ایرانمال است، 85 هزار و 367 میلیارد تومان است.
بعد از بانک آینده، بانکهای شهر، ملل، پاسارگاد، گردشگری، ایرانزمین و ملت به ترتیب بیشترین تسهیلات را به اشخاص مرتبط خود پرداخت کردهاند. بانکهای خاورمیانه، صنعت و معدن، سپه و کارآفرین کمترین میزان تسهیلات را پرداخت کردهاند.
براساس آمار منتشرشده، بانکها در مجموع تسهیلات زیادی به شرکتهای زیرمجموعه خود پرداخت کردهاند که شامل بخشهای مختلفی از جمله توسعه ساختمان، لیزینگ، بیمه، صنایع فولاد و فرآوردههای غذایی میشود.
این تسهیلات بهطور کلی به شرکتهای مرتبط با بانکها از جمله توسعه تجارت، کارگزاریها و شرکتهای وابسته به صنایع مختلف اعطا شده است.
در پایان، طبق آییننامه تسهیلات و اشخاص مرتبط مصوب سال 1389، افرادی که بهواسطه مالکیت، مدیریت یا نظارت توانایی نفوذ بر تصمیمگیریهای بانکها را دارند، به عنوان "اشخاص مرتبط" شناخته میشوند.
مجموعه اطلاعات منتشر شده از بانکها به وضوح نشاندهنده گسترش روابط مالی میان بانکها و شرکتهای وابسته به آنها است، که در برخی موارد به شکلهای پیچیدهای در حال شکلگیری هستند.
منبع: تسنیم