مرز ترکیه و ارمنستان پس از 35 سال به لطف زلزله باز شد
اقتصاد 100- یک مقام ترکیهای روز شنبه اعلام کرد که برای اولین بار در ۳۵ سال گذشته، کامیونهای ارسال کمکهای بشردوستانه برای کمک به قربانیان زمین لرزه ترکیه، از گذرگاه مرزی بین ارمنستان و ترکیه عبور کردند. این دو کشور مدتهاست با بستن مرزهای مشترک زمینی و بدون داشتن ارتباط دیپلماتیک، روابط تیرهای را پشت سر گذاشتهاند.
به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی، سردار قیلیچ، فرستاده ویژه ترکیه در امور ارمنستان، عکسهایی از عبور پنج کامیون حاوی مواد غذایی و آب آشامیدنی از ایست بازرسی علیجان در مرز بین دو کشور منتشر کرد. آقای قیلیچ با تشکر از مقامات ارمنستان گفت: «برای همیشه کمکهای سخاوتمندانه ارسال شده توسط مردم ارمنستان برای کمک به کاهش آلام مردم در منطقه زلزلهزده ترکیه را به یاد خواهم داشت.»
این گذرگاه آخرین بار برای ارسال کمکهای هلال احمر ترکیه به مناطق زلزلهزده ارمنستان در سال ۱۹۸۸ مورد استفاده قرار گرفت. در هفتم دسامبر ۱۹۸۸ زمینلرزه ویرانگری به بزرگی ۶.۸ مقیاس ریشتر در شمال ارمنستان ۲۵ هزار کشته برجای گذاشت و صدها هزار نفر را در این جمهوری دوران شوروی سابق بیخانمان کرد.
سال گذشته میلادی، رهبران ترکیه و ارمنستان در حاشیه یک اجلاس اروپایی و پس از دیدار وزرای امور خارجه دو کشور، در تلاش برای ترمیم خصومتهای چندین دههای فیمابین، به طور غیررسمی با یکدیگر دیدار کردند. آنکارا از دهه ۱۹۹۰ با ارمنستان روابط دیپلماتیک و تجاری ندارد.
اختلاف ایروان و آنکارا عمدتا بر سر موضوع قتلعام ۱.۵ میلیون ارمنی در سال ۱۹۱۵ توسط امپراتوری عثمانی است. ارمنستان معتقد است که این کشتار باید به عنوان «نسلکشی» تلقی گردد. ترکیه پذیرفته است که بسیاری از ارامنه ساکن امپراتوری عثمانی در درگیری با نیروهای عثمانی در طول جنگ جهانی اول کشته شدند، اما آمار نسبتداده شده به آن و همچنین سیستماتیک بودن آن را رد میکند.
دو کشور ترکیه و ارمنستان در دسامبر ۲۰۲۱ فرستادگان ویژهای را برای کمک به عادیسازی روابط بین ایروان و آنکارا منصوب کردند.
در فوریه ۲۰۲۲ نیز ترکیه و ارمنستان پروازهای تجاری خود را بعد از دو سال گذشته وقفه از سر گرفتند، اما وسایط نقلیه زمینی همچنان مجبور بودند برای رسیدن به آن طرف مرز و کشور، از کشورهای گرجستان یا ایران گذرکنند.
انتهای پیام
ارسال نظر