پیشبینی مهم یک اقتصاددان از جهش قیمت دلار
اقتصاد 100- کامران ندری اقتصاددان و اشتاد دانشگاهع در یادداشتی نوشت اگر شرایط فعلی تداوم پیدا کند و این درگیری های منطقه ای تشدید شود و ایران یک نقش سازنده در فروکش کردن این درگیری ها نداشته باشد من خیلی به آینده نرخ ارز و شکوفایی اقتصاد خوش بین نیستم.
در پی افزایش اخیر قیمت دلار ، برخی معتقدند علت این رخداد، نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات اسفند است. اما نمیتوان چنین ارزیابیای را واقعبینانه دانست. تحولاتی که در بازار ارز اتفاق افتاده، بیشتر ناشی از درگیریهایی است که در خاورمیانه وجود دارد و یک پای این داستان هم ایران است ،گرچه ایران این موضوع را انکار میکند ولی متاسفانه نقش ایران در این قضیه برجستهسازی رسانه ایشده و این دهنیت را به وجود آورده که در پی اتهامات وارده ضدایرذانی، کشورمان در آینده و شاید بزودی، در معرض اقدامات تحریمی و تنبیهیبیشتری قرار خواهد گرفت و همین نگاه، باعث تشدید ناامنی روانی و افزایش نرخ بازار ارز شده که اثر خود را بر شاخص های اقتصادی و بخصوص تورم و گرانی هم بر جای حواهد گذاشت.
شرایط سخت برای بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز
اگر شرایط فعلی تداوم پیدا کند و این درگیری های منطقه ای تشدید شود و ایران یک نقش سازنده در فروکش کردن این درگیری ها نداشته باشد من خیلی به آینده نرخ ارز و شکوفایی اقتصاد خوش بین نیستم و بانک مرکزی خیلی سخت ، خواهد توانست، نرخ ارز را کنتزل کند و ثابت نگه دارد چرا که شرایط برای بانک مرکزی نسبت به یکی دوماه قبل برای کنترل نرخ ارز خیلی سخت تر شده است.
نرخ ارز یکی از عوامل کلیدی در تعیین نرخ تورم در اقتصاد است و بانک مرکزی نیز در این مدت تمام تلاش خود را برای پایین آوردن نرخ رشد نقدینگی بکار گرفته و دیگر پایین آوردن نرخ رشد نقدینگی بیشتر از این خیلی سخت و دشوار است،با فرض اینکه اگر به سختی بتوانیم رشد نقدینگی را زیر ۲۵ درصد هم بیاوریم الان مسئله کلیدی برای اقتصاد و کنترل تورم مسئله مهار نرخ ارز است که بنظر می رسد فعلا مدیریت اینکار خیلی سخت و دشوار شده است .
راهکار کاهش نرخ ارز
بنظر می رسد ایران باید به نحوی بتواند بحث مناقشات منطقه ای و اتهامات ضد ایرانی را مدیریت و مهار کند تا جلوی تبعات منفیاین فشارها گرفته شود.الان ، حتی تبلیغات رسانه های غربی درباره احتمال درگیری با ایران هم اوج گرفته، سوای اینکه آرزوی تندروهای غربی برای کشاندن ایران به باتلاق جنگ، محقق شود یا خیر، نکته پابرجا اینجاست کع آمریکا و متحدان عربی آن، از تلاش برای تزریق سم بیشتر به دیپلماسی و تجارت ایران دست بر نخواهند داشت و متناسب با تشدید این تللاش ها، نرخ ارز هم تاثیر گرفته و صعودی خواهد شد و تنگنای مردم و اقتصاد کشورمان، فزونتر میشود.بنابراین تا زمان باقی است باید تدبیری گرهگشا اندیشید و اجرایی کرد که البته در مقایسه با حتی چند ماه پیش، کار دشوارتری شده است.
دلار ۷۰ هزار تومانی در راه است؟!
انتخاب: اسلامی بیدگلی ، پژوهشگر اقتصادی درباره وضعیت قیمت دلار در اسفندماه گفت: پیشبینی دلار در ایران خیلی سخت است. دولت یک انتخابات را در پیش دارد و حتی حاضر است با از دست دادن ارزهایش قیمت را کنترل کند. دولت اگر رفتار عاقلانهای داشته باشد، سعی نمیکند در شب عید قیمت را کاهش دهد. شاید یک کنترل صورت بگیرد اما افزایش قیمت را میپذیرد. به نظر من ارز در محدوده ۶۰ تا ۶۵ تومان در شب عید باقی خواهد ماند.
افزایش قیمت دلار و تنشهای ارزی هفته اخیر، نگرانیهایی را نسبت به بازار شب عید ایجاد کرده است. این نگرانیها که ناشی از افزایش تورم در اثر کسری بودجه و افزایش قیمت دلار است؛ یک نگرانی دیگر را هم ایجاد میکند. افزایش قیمت دلار در نتیجه تورم، خود به خود منجر به تورم بیشتر میشود و زیان آن را طبقه متوسط و فرودست پرداخت میکنند.
سعید اسلامی بیدگلی، پژوهشگر اقتصادی، درباره علل افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر به «انتخاب» گفت: همانطور که شما هم مطلع هستید، افزایش نرخ ارز با اتفاقات سیاسی در منطقه خلیج فارس پیوند دارد. بنابراین آغاز ماجرا از تنشهای منطقه شروع شده است. البته طی یکسال گذشته مرتباً کارشناسان میگفتند که دولت سعی میکند ارز را بر خلاف قواعد اقتصادی در یک سطح نگه دارد. خیلیها پیشبینی میکردند که جهش ارزی به بعد از عید موکول شود اما الان شاهد آن هستیم. البته پیشبینی نمیشود که جهش ۲۰۰ درصدی مثل قبل داشته باشیم.
وی در ادامه افزود: پیشبینی روزانه قیمت ارز از طریق متغیرهای اقتصادی کار دشواری است. دولت این توانایی را دارد که با ارزپاشی مجدد، قیمت را کنترل کند و پیشبینیها تا خرداد نزدیک ۷۰ تومان هم بوده است اما با این اتفاق، دولت اگر یک برنامهریزی درستی داشته باشد و بخشی از افزایش قیمت را بپذیرد، تأثیرات منفی کمتری در بلندمدت میگذارد.
او در رابطه با سود دولت از افزایش نرخ ارز بیان کرد: این بحث همیشه وجود دارد که دولت از جهش ارزی برای کسری بودجه استفاده کند. با توجه به تنشهای اجتماعی ناشی از افزایش قیمت ارز، رفتار عقلانی نیست که دولت به خاطر این موضوع به تنش ارزی راضی شود. کسری بودجه هم اینقدر زیاد است که از این طریق جبران نمیشود. دولتها عمداً قیمت ارز را افزایش نمیدهند چون رفتار عقلانی نیست و آسیبهای اجتماعی به دنبال خواهد داشت.
این پژوهشگر اقتصادی در رابطه با تأثیر افزایش قیمت دلار بر افزایش تورم اظهار داشت: اینکه تورم قیمت ذاتی ارز را افزایش میدهد در تئوریهای اقتصادی وجود دارد. یکی از روشهای قیمت تعادلی ارز، محاسبه قیمت فعلی با نرخ اختلافی است. اگر دولتها به افزایش طبیعی قیمت ارز تن بدهند، افزایش قیمت ارز اثرات تورمی کمتری خواهد داشت. وقتی دولتها مقاومت میکنند و به سرکوب قیمتی دست میزنند، جهش ارزی منجر به تورم بیشتر میشود و در تمام اقتصاد تأثیر خواهد داشت.
اسلامی بیدگلی درباره وضعیت قیمت دلار در اسفندماه گفت: پیشبینی دلار در ایران خیلی سخت است. دولت یک انتخابات را در پیش دارد و حتی حاضر است با از دست دادن ارزهایش قیمت را کنترل کند. دولت اگر رفتار عاقلانهای داشته باشد، سعی نمیکند در شب عید قیمت را کاهش دهد. شاید یک کنترل صورت بگیرد اما افزایش قیمت را میپذیرد. به نظر من ارز در محدوده ۶۰ تا ۶۵ تومان در شب عید باقی خواهد ماند.
منبع:عرشه
ارسال نظر