خبر جدید از افزایش سن بازنشستگی | سن بازنشستگان نهایی شد؟
اقتصاد 100- نماینده کارگران در برنامه تلویزیونی درمورد افزایش سن بازنشستگی اظهار کرد: کجای دنیا وکلای ملت بر علیه مردم تصمیم می گیرند؟ همچنین کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در بیانیه ای با انتقاد شدید از مصوبه مجلس در افزایش سن بازنشستگی آن را ضربه ای غیر قابل ترمیم به جامعه کارگری توصیف کرد. در قسمتی از این نامه تصریح شده است: از شورای بیانیه محترم نگهبان انتظار داریم با رد این مصوبه غیر شرعی التیامی بر نگرانی های عمیق وارد شده بر پیکر کارگران باشد.
تصویب برنامه هفتم توسعه و بدنبال آن موافقت شورای نگهیان با «افزایش سن بازنشستگی » و «متناسبسازی حقوق بازنشستگان» فصلی جدید در سالهای اشتغال و بیمهپردازی زنان و مردان ایجاد کرد؛ بهطوریکه از این پس زنان در ۵۵ سالگی و مردان با رسیدن به ۶۲ سالگی و با داشتن ۳۰ و ۳۵ سال سنوات، میتوانند «بازنشسته» شوند.
تمامی افراد باسابقه زیر ۱۵ سال بعد از ۳۵ سال بازنشسته می شوند. طبق قانون، سن بازنشستگی برای بانوان تا اندازهای از آقایان کمتر است؛ بهطوری که حداکثر سن بازنشستگی تامین اجتماعی زنان در قانون ۵۵ سالگی ذکر شده است.
پایان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در شورای نگهبان، بندی از ماده ۲۹ لایحه درخصوص «افزایش سن بازنشستگی» در راستای «کاهش ناترازی صندوقهای بازنشستگی و تقویت توان صندوقها در انجام تکالیف محوله» خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد، بدین ترتیب این بند نیز به تأیید شورای نگهبان رسید و علیرغم تمامی مخالفتها، آب پاکی را به روی دست بیمهشدگان ریخت؛ لذا به ازای هر سال سنوات اشتغال بیمهشدگان، چندین ماه به سالهای اشتغال آنها اضافه خواهد شد.
کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور با انتقاد شدید از مصوبه مجلس شورای اسلامی برای افزایش سن بازنشستگی خواستار رد این مصوبه از سوی شورای نگهبان شد.در قسمتی از این نامه تصریح شده است: از شورای بیانیه محترم نگهبان انتظار داریم با رد این مصوبه غیرشرعی التیامی بر نگرانیهای عمیق واردشده بر پیکر کارگران باشند.جلوگیری از انفجار بمب ساعتی» یا «تصمیم غیرمنطقی»؛ اینها عناوینی است که برخی در خصوص مصوبه جدید افزایش سن بازنشستگی انتخاب کردهاند؛ مصوبهای که سوالاتی را هم در ذهن شهروندان به وجود آورده است.
صفر تا صد افزایش سن بازنشستگی
به گزارش خبرنگار گروه رفاه و آسیبهای اجتماعی، «افزایش سن بازنشستگی» بدون شک مهمترین مصوبه خانه ملت در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۸ آبان بود. نمایندگان مجلس بند الحاقی بند خ و بند ز ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه را به تصویب رساندند و این به این معنا بود که سن بازنشستگی را برای گروههای مختلف افزایش خواهد یافت.
با قانون جدید افراد در چه سنی بازنشسته میشوند؟
۱. بیمه پردازانی که ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنها برای بازنشستگی اضافه نمی گردد.
۲. بیمه پردازانی که ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی دو ماه اضافه می گردد.
۳. بیمه پردازانی که ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی سه ماه اضافه می گردد.
۴. بیمه پردازانی که مطابق قوانین ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی چهارماه اضافه می گردد.
۵. بیمه پردازانی که مطابق قوانین تا ۱۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی پنج ماه اضافه می گردد.
شایعه بازنشستگی بعد از ۴۲ سال
بلافاصله بعد از انتشار خبر این مصوبه، بسیاری از رسانهها نوشتند که سن بازنشستگی ۱۲ سال افزایش پیدا کرده است. حتی برخی دیگر با استناد به این شایعه آن را حاشیه ساز و دردسر آفرین عنوان کردند.
پاسخ شفاف رئیس مجلس به ابهامات
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره ابهامات به وجود آمده توضیح داد که سقف افزایش سنوات خدمتی برای آقایان «حداکثر۳۵ سال یا ۶۲ سال سن» است و سقف سن بازنشستگی برای خانم ها ۵۵ سال است.
روابط عمومی مجلس نیز اعلام کرد که براساس مصوبه مجلس، میزان افزایش سنوات خدمت پلکانی است و بیشتر افراد در حد چند ماه به سنوات خدمتشان اضافه میشود و افرادی که بهتازگی شروع به کار کنند به میزان سنوات خدمت آنها حداکثر ۵ سال اضافه میشود.
افزایش سن بازنشستگی از چه زمانی اجرایی میشود؟
زمان اجراییشدن افزایش سن بازنشستگی یکی دیگر از ابهامات این مصوبه بود. که زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه در این باره می گوید در صورت تصویب(در شورای نگهبان) این مورد «از سال ۱۴۰۳ اجرایی میشود»، یعنی برای کسانی که۲۸ و ۲۹ سال خدمت کرده اند، هیچ تغییری اتفاق نخواهد افتاد.
علت تصویب قانون افزایش سن بازنشستگی
بر اساس آن چه در بند الحاقی بند خ ماده ۲۹ لایحه آنده این تصمیم به منظور «کاهش ناترازی صندوق های بازنشستگی و تقویت توان صندوق ها» گرفته شده است.
از سوی دیگر طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شواری اسلامی سن امید به زندگی در ایران از سال ۱۳۳۰ تا به امروز از ۴۶ سال به ۷۶ سال افزایش پیدا کرده، در حالی که طی همین سالها متوسط سن بازنشستگی از ۵۷ سال به ۵۱ سال کاهش یافته است؛ فاصله سن بازنشستگی تا امید به زندگی که عاملی تعیین کننده در میزان سالهای دریافت مستمری توسط مشترکان صندوق بیمه ای و هزینه های آن محسوب می شود، از منفی ۱۰ سال در سال ۱۳۳۰ به حدود مثبت ۲۵ سال در سال ۱۳۹۹ رسیده است. به عبارت دیگر سن بازنشستگی که ۱۰ سال بزرگتر از سن امید به زندگی بوده است اکنون ۲۵ سال کوچکتر از آن است.
راهکار کشورها برای نزدیک کردن سن بازنشستگی به امید به زندگی
با وقوع بحران سالمندی در دنیا و افزایش امید به زندگی و به منظور حفظ تعادل منابع و مصارف صندوق های بازنشستگی، سن و سابقه الزام برای بازنشستگی در اکثر کشورهای دنیا افزایش یافته و تناسب الزام بین سن و سابقه بازنشستگی و تغییرات جمعیتی صورت پذیرفته است
در سالهای اخیر، سیستمهای بازنشستگی در سراسر اروپا نیز ، با توجه به افزایش سن جمعیت، محدودیتهای مالی و اصول حاکم بر پایداری صندوقها در حال تغییر به سمت زندگی کاری طولانیتر و به تعویق انداختن بازنشستگی هستند.
سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی با استناد به روند افزایش سنوات مورد انتظار برای دوره بازنشستگی، پیشبینی کرده است که سن بازنشستگی در کشورهای عضو همچنان روندی صعودی داشته باشد.
اتحادیه اروپا نیز پیشبینی کرده که متوسط سن بازنشستگی تا سال چندین سال بعد برای مردان به ۶۶.۱ سال و برای زنان ۶۵.۹ سال برسد
همچنین مطالعات حاکی از آن است که در یک دوره بیست ساله از سال ۱۹۹۵ تا پایان دسامبر ۲۰۱۵ ،پنجاه کشور ازجمله آلمان، اسپانیا، کره جنوبی، فرانسه، یونان و ...، به منظور کاهش هزینه های مالی، سن بازنشستگی را افزایش داده اند.
اکثر کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در میانه قرن حاضر دارای حداقل سن بازنشستگی ۶۷ سال خواهند بود. تعدادی از کشورها با ایجاد پیوند مستقیم بین افزایش سن بازنشستگی با روند تکاملی امید به زندگی، از این سن نیز فراتر خواهند رفت.
دلایل نمایندگان موافق و مخالف چه بود؟
علی بابایی کارنامی از مخالفان این طرح عنوان کرد که در این بند سن بازنشستگی برای گروههای مختلف شاغلان افزایش پیدا کرده است. قطعا تصویب این بند تبعات اجتماعی به همراه خواهد داشت و باعث ایجاد نگرانی در شاغلان میشود. از طرف دیگر شیوه پرداخت حقوق و دستمزد را برهم میزند. در این بند فرمول پیچیدهای برای تعدادی از شاغلان در نظر گرفته شده و سن بازنشستگی را افزایش دهد.
سیدمحمدرضا میرتاجالدینی در موافقت با این بند از لایحه بیان کرد: دولت نیز با آن موافق است. اکنون در دنیا میانگین سن بازنشستگی بالای ۶۳ سال است، از سوی دیگر در کشور ما به دلیل تقویت سلامت و بهداشت امید به زندگی افزایش پیدا کرده اما سن بازنشستگی ۵۰ سال است فرد بازنشسته نمیرود در خانه بنشیند بلکه جای دیگر مشغول کار میشود و این امر برای جذب جوانان در عرصه اشتغال مفید نیست.
ارکانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز می گوید دولت به علت عدم توان مدیریت صندوقهای بازنشستگی و تأمین اجتماعی به دنبال رفع ناترازی این صندوقها است اما مجلس همه تلاش خود را کرده تا با کنترل تصمیمات دولت در این حوزه، کمترین فشار به مردم بیاید.
محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق در دفاع از این بند از لایحه برنامه بیان کرد: اکنون سن امید به زندگی به ۷۶ سال و در زنان به ۷۸ سال رسیده است و در یک سازمانی مانند آموزش و پرورش میانگین سن بازنشستگی ۴۸ تا ۵۰ سال میباشد، یعنی فرد بازنشسته از ۵۰ سالگی تا ۷۸ سالگی شغلی ندارد.
ارسال نظر