چرا قیمت دلار به خبرهای خوب «همتی» بیتفاوت است؟
اقتصاد 100- یک کارشناس اقتصادی گفت: در این مدت هیچ دلالی دلار عرضه نکرد و عدم عرضه از سوی بانک مرکزی باعث افزایش قیمتها در بازار شد.
آلبرت بغازیان، کارشناس اقتصادی در گفتگو با ایلنا، درباره تصمیمات اخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص لوایح FATF و بررسی دوباره آن گفت: این موضوع عملاً یک تصمیم فرادولتی است که نیاز به تایید مقامات بالای کشور دارد، چراکه ممکن است در آینده برخی مخالفتها بهوجود آید و ایران از عضویت در کارگروه ویژه مالی (FATF) انصراف دهد. بنابراین، تصمیمگیری در این زمینه باید در سطح حکومتی و با دقت نظر صورت گیرد.
وی در ادامه به نگرانیها درباره تصویب دو کنوانسیون CFT و پارلمو که بخش مهمی از مجموعه FATF هستند، اشاره کرد و افزود: این دو کنوانسیون مربوط به مبارزه با تروریسم و پولشویی هستند و عضویت در FATF به پذیرش این دو بند بستگی دارد. برخی منتقدان نگرانیهایی دارند که با پذیرش FATF، مشکلات داخلی همچون فرار مالیاتی شرکتها یا انتقال پولهای غیرقانونی توسط برخی بانکها، که اکنون شفافیت آنها کمتر است، بیشتر نمایان خواهد شد.
بغازیان همچنین به چالشهای موجود برای ایران در ارتباط با درآمدهای نفتی تحت تحریمها اشاره کرد و گفت: با پذیرش FATF، این درآمدها از طریق مسیرهای شفافتری وارد کشور خواهند شد که ممکن است شناسایی و پیگیریهای بینالمللی را برای ایران دشوارتر کند.
این کارشناس اقتصادی در بخش دیگری از صحبتهای خود به تبیین موضع ایران در قبال گروههای مقاومت پرداخت و اظهار داشت: ایران همواره این گروهها را گروههای آزادیبخش دانسته و از ابتدا اعلام کرده که به هیچ وجه آنها را تروریستی نمیداند. لذا پیوستن به FATF ممکن است از دیدگاه برخی کشورها، به معنای پذیرش این گروهها بهعنوان گروههای تروریستی تلقی شود.
وی با اشاره به اظهارات برخی مخالفان FATF که بر این باورند که عضویت در این نهاد تاثیر چندانی بر اقتصاد ایران ندارد، تاکید کرد: عضویت در سازمانهای بینالمللی مانند FATF میتواند اعتماد سرمایهگذاران خارجی را به کشور افزایش دهد. همچنین، عدم حضور در لیست سفید FATF، برای سرمایهگذاران خارجی یک هشدار است و ممکن است آنها را از ورود به بازار ایران منصرف کند. این همانند عدم عضویت ایران در سازمان جهانی تجارت است که باعث میشود در برابر برخی محدودیتها و تعرفهها هیچ امکانی برای اعتراض نداشته باشیم.
در ادامه، بغازیان به مسئله دشواریهای تحریمی ایران اشاره کرد و افزود: در حال حاضر برای انجام معاملات بینالمللی، کشور مجبور است از سیستمهای جایگزین مانند سوییفت روسی (میر) استفاده کند که این خود هزینهها و پیچیدگیهای زیادی را به همراه دارد. وی همچنین یادآور شد که این شرایط باعث میشود که درصد قابل توجهی از درآمدهای نفتی به کشور وارد نشود و در عوض، برخی صرافها و دلالها از این وضعیت بهرهبرداری میکنند.
این کارشناس اقتصادی در نهایت به واکنش بازار ارز به خبر بررسی دوباره لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد که بازار ارز واکنش خاصی به این خبر نداشته است. او این موضوع را به این علت میداند که بازار از پیش میداند که احتمال رد این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت وجود دارد و این باعث شده که خبری مانند این تاثیر خاصی بر بازار ارز نگذارد.
وی افزود: اگرچه بانک مرکزی میتوانست با عرضه دلار در بازار، تا حدودی از افزایش قیمتها جلوگیری کند، اما در این مدت این عرضه صورت نگرفته است و این خود عامل دیگری است که به تثبیت قیمتها در سطح فعلی کمک کرده است.