سهم هر ایرانی از بودجه 1404 اعلام شد
اقتصاد 100- هر ساله دولت برنامهای برای درآمدها و هزینههای خود تنظیم میکند که به آن بودجه میگویند.
دولت برای تأمین منابع مالی خود به مجموعهای از درآمدها متکی است که نقش مهمی در تدوین و اجرای بودجه سالانه ایفا میکنند. عمده این درآمدها از طریق مالیاتها تأمین میشود که شامل مالیات بر درآمد، مالیات بر شرکتها و مالیات بر ارزش افزوده است. در کشورهای غنی از منابع طبیعی مانند نفت و گاز، درآمدهای حاصل از فروش این منابع نیز بخش قابل توجهی از بودجه را تأمین میکند. همچنین، عواید گمرکی، جرایم مالیاتی و درآمدهای حاصل از سرمایهگذاریهای دولتی نیز بهعنوان منابع دیگر درآمد در نظر گرفته میشوند.
هزینههای دولت به دو دسته کلی تقسیم میشود: هزینههای جاری و هزینههای عمرانی. هزینههای جاری شامل حقوق و مزایای کارکنان دولت، هزینههای اداری، و سایر هزینههای روزمره است. هزینههای عمرانی نیز برای تأمین منابع مالی پروژههای زیرساختی مانند جادهها، بیمارستانها، مدارس و دیگر نیازهای عمومی اختصاص مییابد. علاوه بر این، دولت بخشی از بودجه را به یارانهها و حمایتهای اجتماعی تخصیص میدهد تا از اقشار کمدرآمد حمایت کند و هزینههای زندگی آنان را کاهش دهد.
اگر بخواهیم این ارقام را به صورت سرانه بررسی کنیم، میتوانیم سهم هر ایرانی از درآمدها و هزینههای مختلف را برآورد کنیم. در ادامه، به بررسی این سهمها برای بودجه سال ۱۴۰۴ پرداختهایم.
سهم ۷۱ میلیون تومانی هر ایرانی از منابع بودجه
با توجه به اطلاعات موجود در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، کل منابع عمومی بودجه کشور برای این سال به رقم ۵ هزار و ۹۸۷ هزار میلیارد تومان (همت) میرسد که سهم هر ایرانی از این منابع، بهطور متوسط، معادل ۷۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود. این بدان معناست که اگر دولت بخواهد این منابع را بین تمام ایرانیان توزیع کند، سهم هر ایرانی از بودجه عمومی کشور حدود ۷۱ میلیون تومان خواهد بود.
سهم ۲۵ میلیون تومانی هر ایرانی از درآمدهای نفتی
در سال ۱۴۰۴، درآمدهای نفتی دولت نیز بهعنوان یکی از منابع مهم تأمین بودجه کشور، حدود ۲ هزار و ۱۰۷ هزار میلیارد تومان (همت) برآورد شده است. اگر این درآمدها را بر اساس جمعیت کشور تقسیم کنیم، سهم هر ایرانی از این منابع حدود ۲۵ میلیون تومان خواهد بود.
سهم ۲۰ میلیون تومانی هر ایرانی از درآمدهای مالیاتی
درآمدهای مالیاتی که دولت از مردم و شرکتها دریافت میکند، در بودجه ۱۴۰۴ به میزان یک هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. اگر این مبلغ را بین تمامی ایرانیان تقسیم کنیم، سهم سرانه از درآمدهای مالیاتی بهطور متوسط ۲۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود.
یارانه نان: ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان برای هر ایرانی
دولت در سال ۱۴۰۴ همچنین مبلغ ۲۵۰ هزار میلیارد تومان را برای یارانه نان اختصاص خواهد داد. اگر این مبلغ را بین جمعیت کشور تقسیم کنیم، سهم هر ایرانی از این یارانه بهطور متوسط معادل ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان خواهد بود.
یارانه نقدی: ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای هر ایرانی
دولت در ادامه برنامههای حمایتی خود، به حدود ۹ دهک درآمدی یارانه نقدی پرداخت خواهد کرد. اگر کل مبلغ یارانه نقدی را بین تمام جمعیت ایران تقسیم کنیم، سهم هر ایرانی معادل ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خواهد بود.
جمعبندی
بهطور کلی، بررسی سرانه منابع و مصارف بودجه ۱۴۰۴ نشان میدهد که سهم هر ایرانی از درآمدهای دولت از جمله مالیات، نفت و یارانهها، بهطور متوسط ۷۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. از طرفی، یارانههای نقدی و نان که بخش قابل توجهی از هزینههای دولت را تشکیل میدهند، سهم قابل توجهی در کاهش فشارهای اقتصادی بر اقشار مختلف مردم خواهند داشت.
ارسال نظر