هزینه خانوار دهک دهم ۱۴ برابر دهک اول است
اقتصاد 100- مرکز آمار ایران اخیراً گزارشی درباره ضریب جینی خانوارهای ایرانی در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده است. براساس این گزارش، ضریب جینی برای خانوارهای کل کشور ۰.۳۹۷۹ اعلام شده که نسبت به سال قبل افزایش ۰.۰۱۰۲ را نشان میدهد.
ضریب جینی یکی از مهمترین معیارها برای ارزیابی نابرابری درآمد در جوامع است. این ضریب عددی بین صفر و یک را نشان میدهد که در آن عدد صفر به معنای توزیع کاملاً برابر درآمد یا ثروت است و عدد یک نشاندهنده نابرابری مطلق در توزیع درآمدها میباشد.
سهم دهکهای درآمدی
طبق آمار، در سال گذشته سهم دهک اول (کمهزینهترین دهک) در هزینههای خانوار ۲.۲۹ درصد بوده، در حالی که سهم دهک دهم (پرهزینهترین دهک) ۳۱.۹۴ درصد را به خود اختصاص داده است. این تفاوت نشاندهنده فاصله ۱۳.۹ برابری در هزینهکرد بین این دو دهک است.
علاوه بر این، سهم ۲۰ درصد از جمعیت با کمترین هزینه (دو دهک پایین) ۵.۹۵ درصد از درآمدهای کشور و سهم ۲۰ درصد با بیشترین هزینه (دو دهک بالایی) ۴۷.۵۰ درصد است. این ارقام نشاندهنده نابرابری چشمگیر در توزیع درآمد در کشور هستند.
نسبتهای دیگر
نسبت هزینه کرد دهکها به صورت زیر است:
- نسبت هزینهکرد دهک دهم به دهک اول: ۱۳.۹۵
- نسبت هزینهکرد دهک بیستم به دهک اول: ۷.۹۹
- نسبت هزینهکرد دهک چهلم به دهک اول: ۴.۲۰
این آمار به وضوح نشان میدهد که ۲۰ درصد از جمعیت با پایینترین درآمد (دو دهک پایین) تنها ۵.۹ درصد از درآمدهای کل کشور را در اختیار دارند، در حالی که ۲۰ درصد از جمعیت با بالاترین درآمد (دو دهک بالا) به تنهایی ۴۷.۵ درصد از درآمدها را به خود اختصاص دادهاند. این وضعیت نابرابری اقتصادی و اجتماعی در جامعه را به خوبی نمایان میسازد و ضرورت توجه به سیاستهای مؤثر در کاهش این نابرابری را به تصویر میکشد.
ارسال نظر