تزریق پول بورس را نجات می دهد؟ + جزئیات دستور محمدرضا عارف
اقتصاد 100- شاخص کل بورس تهران در واکنش به ترور و شهادت اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که برای مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به ایران سفر کرده بود با ۵۲ هزار واحد کاهش مواجه شد.با این حال با دستور معاون اول رئیسجمهور قرار شد با تزریق منابع از بورس حمایت شود انتظار می رود با این کار بورس به تعادل برسد.
شهادت اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس ، ریسک تازهای به بورس تحمیل کرد؛ بهطوری که از همان ابتدای صبح ترور، معاملات بازار سهام تحت تأثیر قرار گرفت و تا پایان مبادلات، شاخص کل بورس تهران با ۵۲هزار و ۲۰۹واحد کاهش به ۲میلیون و ۶۸هزار واحد رسید.
تحتتأثیر این نزول، ارزش کل بازار سهام با ۵میلیارد و ۱۳۰میلیون دلار نزول مواجه شد و برای نخستین بار در چند سال گذشته به زیر ۱۴۰میلیارد دلار نزول کرد. دیروز همچنین نسبت خروج نقدینگی به معاملات خرد به منفی ۳۶درصد رسید که نشان میدهد روند خروج نقدینگی از بورس شتاب گرفته است. با این حال سهامداران حقوقی برای حمایت از بازار از میانه معاملات وارد عمل شدند و طبق آخرین خبرها قرار است روند حمایتی از بورس برای کاهش هیجانها در بورس ادامه یابد.
حمایت سهامداران حقوقی
فضای هیجانی شکل گرفته در بازار سهام منجر به تشکیل صفهای سنگین فروش شد و تعداد زیادی از سهامداران حقیقی در حال خروج از بازار سهام بودند؛ بهطوری که در داد و ستدهای روز گذشته بیش از ۱۲۵۰میلیارد تومان نقدینگی سهامداران خرد از بازار خارج شد و به دلیل فضای هیجانی شکل گرفته، قیمت سهام ۹۰درصد شرکتهای بورس افت کرد.
با وجود این فضای روانی منفی، سهامداران حقوقی از میانههای معاملات وارد عمل شدند و با جمعآوری سهام فروخته شده از سوی سهامداران حقیقی تلاش کردند از گسترش فضای روانی منفی بازار جلوگیری کنند.
با حمایت سهامداران حقوقی از گسترش جو منفی ایجاد شده در بازار در پایان مبادلات تا حدودی کاسته شد و آنطور که آمارها نشان میدهد حجم خرید سهام توسط سهامداران حقوقی به ۲.۲برابر روزهای گذشته رسید که رقم بیسابقه ظرف چند سال گذشته تلقی میشود.
در داد و ستدهای روز گذشته سهامداران حقیقی جمعا نزدیک به ۳۱۰۰میلیارد تومان سهام فروختند که بیشتر از ۶۰درصد از این میزان سهام توسط سهامداران حقوقی خریداری شد.
حالا قرار است طبق دستور معاون اول رئیسجمهور صندوق توسعه ملی وارد عمل شود تا از التهابها و فضای هیجانی ایجاد شده در بازار سهام در هفته آینده کاسته شود.
آیا نزول تداوم خواهد داشت؟
نزول معنادار شاخص بورس در مبادلات ، واکنش دولت را در روز نخست فعالیتش پس از مراسم تحلیف ریاستجمهوری در پی داشت و منجر به صدور فرمانی از سوی معاول اول رئیسجمهور شد که میتواند شرایط بازار را در هفته آینده تغییر دهد.
طبق دستور محمدرضا عارف، این حمایت از طریق واریز وجه توسط صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار و همچنین واریز وجه توسط شبکه بانکی به صندوق توسعه بازار انجام خواهد شد و آنطور که خبرها نشان میدهد از همان دقایق نخست این دستور بیش از ۱۰۰میلیارد تومان نقدینگی به بازار سهام تزریق شد و قرار است از ابتدای هفته بعد نیز ۵۰۰میلیارد تومان نقدینگی جدید به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شود. خبرهای تکمیلیتر نشان میدهد این امکان وجود دارد که صندوق توسعه ملی تا ۱۷۰۰میلیارد تومان نقدینگی تازه به بازار سهام تزریق کند و رویه معاملات را در بورس تغییر دهد.
مصوبه افزایش قیمت خودرو لغو می شود؟
مهدی غضنفری، رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی دیروز در همین باره گفت: در راستای پولی که صندوق توسعه ملی باید به صندوق تثبیت بدهد، روز چهارشنبه ۱۰۰میلیارد تومان نقدینگی تازه به بورس تزریق شد و روز شنبه هم ۵۰۰میلیارد تومان دیگر به بازار سهام واریز خواهد شد.
او با بیان اینکه این واریزیها ادامه خواهد داشت اضافه کرد: در ۳ سال گذشته ۱۳هزار و ۵۰۰میلیارد تومان نقدینگی به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شده و با واریز ۶۰۰میلیارد تومان، حجم بدهی صندوق توسعه ملی به ۱.۷هزار میلیارد تومان میرسد که آن را نیز واریز خواهیم کرد.
غضنفری با تأکید بر اینکه همه واریزیها در آینده بستگی به مصوبات هیأت عامل صندوق توسعه ملی دارد، تأکید کرد: با توجه به اینکه دیدگاه ما سرمایهگذاری است، با توجه به تصمیمات، امکان دارد صندوق تصمیم بگیرد مبالغ بیشتری هم پرداخت کند و هیچ مشکلی در اینباره وجود ندارد. قطعا سرمایهگذاری در بورس ادامه دارد و واریزیها افزایش خواهد یافت.
تحلیلگران بر این باورند که با توجه به حمایتهای دولت از بازار سرمایه و تزریق منابع مالی جدید، هفته آینده از شدت هیجانها در بازار کاسته خواهد شد و بازار میتواند به تعادل باز گردد.
حسن کاظمزاده یک کارشناس بازار سرمایه در اینباره نوشت: در شرایط فعلی راه بهبود اوضاع بورس، تزریق پول حمایتی برای خروج از شرایط فعلی است. همچنین روز گذشته صحبتهایی از تزریق پول به صندوقهای برای حمایت از بازار سهام شد. در واقع بورس در وضعیتی است که با برنامههای حمایتی، اصلاح دستورالعملها و تغییر در شرایط معاملات، مثل کاهش دامنه نوسان و ... کار از پیش نمیرود و راهحل اصلی تزریق نقدینگی است.
ارسال نظر