دلار در این مناطق تهران پول رسمی شد!
اقتصاد 100- اجاره به دلار یک پدیده پیچیده است که دلایل مختلفی دارد و پیامدهای گستردهای بر اقتصاد و جامعه دارد. برای مقابله با این پدیده، نیاز به اقدامات هماهنگ و همه جانبه از سوی دولت، مجلس و سایر نهادهای مسئول است.
بنگاهیها میگویند که در سایت دیوار ، اجاره به خارجی، به معنی اجاره به دلار است. هرچند به گفته برخی از آنها اجاره به خارجی میتواند به معنی اجاره به توریستها یا افراد خارجی که بهطور موقت در آن شهر زندگی میکنند هم باشد. بااینحال نگاهی به آگهیهای سایت دیوار بهعنوان یکی از معروفترین سایتی که در زمینه اجاره و فروش ملک شناخته میشود، نشان میدهد که تعداد این واحدها کم نیست. مثلاً یکی از آنها اجاره یک واحد ۱۷۰ متری در شرق محله یوسفآباد است؛ واحدی مبله با رهن یک میلیون تومان و اجاره ماهانه ۱۵۰ میلیون تومان یعنی حدود ۲ هزار دلار. ویلای دربست در شهرک غرب تهران هم به یک خارجی اجاره داده میشود؛ اجاره ماهانه ۱۰۰ دلار. در فرشته آگهی واحد ۹۵ متری دوخواب مبله، با ماهی ۸۰ میلیون تومان ثبت شده است؛ اجاره به خارجی و احتمالاً به دلار.
آن یکی اجاره ۱۳۰۰ دلاری در نظر گرفته. در فرمانیه ۳۰۰ متر آپارتمان ۴ خواب، با یک میلیون تومان رهن، ۲۱۰ میلیون تومان اجاره ماهانه در نظر گرفته شده است. در منطقه دیگری در شمال تهران هم واحد مبلهشدهای با ۳۵۰۰ دلار آگهی شده. قبلاً درباره اجارههای دلاری، زمزمههایی شنیده میشد؛ اجارههای ۷۰۰ و هزار دلاری. همان موقع اعلام شد که برخی از مالکانی که در خارج از کشور بهسر میبرند، اجارههایشان را دلاری تعیین میکنند. البته در ایران هم مالکانی به دنبال این گزینه هستند.
به گفته بنگاهداران و مشاوران املاک، نمیتوان اجارههای دلاری را ثبت کرد و گاهی این اتفاق با توافق میان مستأجر و مالک اتفاق میافتد یا معادل دلار محاسبه و به تومان پرداخت میشود. چند روز پیش دبیر کارگروه تنظیم بازار املاک وزارت راه و شهرسازی تاکید کرد که خرید و فروش مسکن با سکه، طلا و ارز غیرقانونی است و آن را مصداق پولشویی خواند.
اجاره دلاری برای فرار از مالیات
ماجرای اجارههای دلاری اما به گوش خیلی از مشاوران املاک رسیده و برخی هم اطلاعات بیشتری درباره آن ندارند. یکی از آنها آقای محتشم است که در یکی از بنگاههای املاک در اطراف میدان ونک کار میکند. او ۶ سال است که در این زمینه فعالیت میکند و میگوید که گرفتن سکه و دلار عمومیت زیادی ندارد اما گاهی بین خود مالک و مستأجر این اتفاق میافتد و خودشان به صورت دستی قرارداد مینویسند.
مشاورانی که به صورت شخصی کار میکنند بیشتر در این زمینه فعالیت میکنند، اما وقتی به مشکل بخورند، به کجا میخواهند مراجعه کنند؟ «قیمتگذاری با دلار و سکه اصلاً قاعده و قانونی ندارد، هر چقدر تیغ مالک ببرد، مستأجر باید پرداخت کند. اینها توافق بین خودشان است. در سایت دیوار هم آگهیهایش را میتوان دید. هر جا که نوشته اجاره به خارجی منظور، اجاره به دلار است. چراکه اساساً نمیتوان به یک افغانستانی خانه داد و یا با او قرارداد بست، به همین دلیل منظور این افراد نیستند. آنها دلارشان را میخواهند.»
او در ادامه به وضعیت سایت دیوار، اشاره میکند. به گفته او، این سایت پول زیادی برای تبلیغ اجاره و فروش خانه میگیرد و گاهی یک خانه برای فروش، نزدیک به ۲۰ میلیون تومان به تبلیغ نیاز دارد. هر یک تبلیغ، ۲۵۰ هزار تومان است و وقتی تبلیغ نردبان شود، هر بار ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان گرفته میشود. درحالیکه میزان کمیسیون یکچهارم ارزش خانه است. مسئولان باید در این زمینه نظارت بیشتری داشته باشند و برای کنترل قیمتها، میزان کمیسیون را به یک درصد برسانند. چراکه در شرایط فعلی بسیاری از املاکیها قیمت را بالاتر میگیرند تا کمیسیون آنها هم بیشتر شود.
به گفته این مشاور املاک، وضعیت خانه در دولت سیزدهم به بحرانیترین دورهاش رسید: «در این سه سال بنگاهها نابود شدند، قیمتها به شدت بالا رفته است، در منطقه سه یک ملک نوساز متری ۲۵ میلیون تومان بود حالا شده ۲۲۰ میلیون تومان. خیلی از مستأجران نمیتوانند دوباره همان واحد را اجاره کنند. در برخی از مناطق قیمتها ۱۱۰ درصد بالا رفته است.»
یک مشاور املاک دیگر در خیابان گاندی با ۲۲ سال سابقه کار در این زمینه میگوید که اجاره و فروش خانه به دلار با هدف فرار مالیاتی انجام میشود. در خیلی از معاملات دیده میشود که مالک دلار و سکه میخواهد. در این زمینه هم نظارتی وجود ندارد. به گفته او آنقدر اجارهها بالا رفته که خیلی از مستأجران به سمت دماوند و کرج رفتهاند و این را میتوان از ترافیک صبحها و شبها در این مسیر متوجه شد.
ارسال نظر