تفاهم رهبر انقلاب و پزشکیان بر پیوستن به FATF
اقتصاد 100- پیوستن ایران به FATF و الحاق به کنوانسیونهای پالرمو و سیافتی دوباره در اولویت نهادهای حکومتی قرار گرفته است.
موضوع پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) دوباره به طور جدی در دستور کار نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است. دولت تحت رهبری مسعود پزشکیان بر لزوم پیوستن به دو کنوانسیون پالرمو (مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی) و سیافتی (مقابله با تأمین مالی تروریسم) تأکید کرده است تا بتواند از مزایای این پیوستگی در بهبود روابط مالی با جهان بهرهمند شود.
اصغر فخریه کاشان، معاون ارزی بانک مرکزی در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، در خصوص این موضوع گفت: «واقعیت این است که آقای پزشکیان وعدههایی به مردم ایران داده و در تلاش است تا این وعدهها را به شیوه خود عملی کند، بدون اینکه تنشهای زیادی در جامعه ایجاد کند. من فکر میکنم که ایشان با رهبری جمهوری اسلامی به تفاهماتی در این زمینه دست یافته است.»
وی همچنین به روابط ایران با چین در زمینه بانکی اشاره کرد و افزود: «چینیها در مقایسه با اروپاییها در روابط بانکی با ایران بسیار سختگیرتر بودهاند. آنها حتی برای ایرانیها حساب بانکی باز نکردهاند و حسابهای قبلی را نیز بستهاند. استدلالشان این بوده که به دلیل عدم پیوستن ایران به کنوانسیونها، بانکهای آنها در معرض خطر قرار گرفتهاند. اما اگر ایران به FATF ملحق میشد، این مشکلات برای آنها ایجاد نمیشد. بنابراین اگر ایران به این کنوانسیونها بپیوندد، به احتمال زیاد همکاریهای مالی با چین بهبود خواهد یافت.»
با این حال، فخریه کاشان در خصوص روابط مالی ایران و روسیه ابراز نگرانی کرد و افزود: «روسیه به دنبال استفاده از شبکه بانکی ایران است. در صورتی که ایران به FATF بپیوندد، انتقالات مالی روسیه از طریق بانکهای ایرانی شفاف خواهد شد، که این برای روسیه که خود در تحریمها به سر میبرد، خوشایند نخواهد بود. بنابراین بعید است که روسیه تمایل داشته باشد ایران به FATF بپیوندد.»
در نهایت، پیوستن ایران به FATF و دو کنوانسیون پالرمو و سیافتی میتواند بر روابط مالی ایران با کشورهای مختلف به ویژه چین تأثیرگذار باشد، هرچند که در روابط با کشورهایی مانند روسیه ممکن است چالشهایی به وجود آید.