جدال بازار سرمایه با سه عامل مهم در این هفته / کارشناس بورس چه گفت؟
اقتصاد 100- بازار سهام در آخرین روز کاری هفته با رشد شاخصها به کار خود پایان داد؛ شاخص کل بورس تهران ۰.۷۷ درصد و شاخص هموزن ۱.۳۶ درصد افزایش یافتند
الیاس کردی، کارشناس بورس، در تحلیل خود از روند بازار سهام در هفته جاری به ارزیابی وضعیت شاخصها پرداخت و گفت: «اکثر سهمهای بزرگ و شاخصساز در حال رسیدن به سقف مقاومت خود هستند. به نظر من، هفته آینده بازار سرمایه در معرض یک آزمون بزرگ قرار دارد، چرا که سه عامل اصلی شامل قیمت دلار، نرخ بهره و وضعیت تنشهای خاورمیانه در حال اثرگذاری بر روند بازار هستند.
بسیاری از سهمها اکنون به سقفهای قبلی خود در دهم دی ماه رسیدهاند و در پنجم دی ماه نیز بازار به سقفهایی رسید که پس از آن استراحتی نسبی در بازار مشاهده شد. حال باید دید آیا بازار قادر است از این مقاومتها عبور کند یا خیر. به نظر من، بازار نیاز به کمی استراحت دارد تا مجدداً به این سه عامل مهم نگاهی بیندازد و وضعیت آنها را ارزیابی کند. البته در حالی که بسیاری از معاملهگران بازار سرمایه کمتر به نرخ بهره توجه دارند، فعالان حرفهایتر به شدت این عامل را رصد میکنند.»
وی در ادامه به سوالی درباره عواملی که ممکن است مانع عبور شاخص کل از ۳ میلیون واحد شوند، پاسخ داد و گفت: «برای ارزیابی این موضوع، باید این سه عامل که پیشتر ذکر کردم را بررسی کنیم. این عوامل عبارتند از قیمت دلار، نرخ بهره و تنشهای منطقهای. بازار از زمانی رشد کرد که آقای فرزین اعلام کردند که نرخ سپردهگذاری خاص تسعیر نمیشود و نرخ بهره پایین خواهد آمد. اما چند نکته وجود دارد که باید به آنها توجه کنیم.
اول اینکه رشد قیمت دلار نیما هنوز متوقف نشده است و افزایش نرخ دلار آزاد هم باعث شده تا روند صعودی دلار نیما ادامه پیدا کند. دومین مسئله این است که نرخ بهره، که در ابتدا روند نزولی داشت، به ۳۳ درصد رسیده و این وضعیت برای بازار مطلوب نیست. در واقع، در ابتدای صعود، نرخ بهره پایین بود، اما اکنون با افزایش آن به ۳۳ درصد، فشار جدیدی به بازار وارد شده است.»
کردی همچنین به وضعیت تنشهای منطقهای و تاثیر آن بر بازار اشاره کرد و گفت: «از آنجا که تنشها در خاورمیانه احتمالاً در ماههای آینده شدت خواهد گرفت، این امر میتواند به افزایش ریسک در بازارها منجر شود و تأثیر منفی بر روند بازارهای مالی داشته باشد. به طور کلی، اگر هرکدام از این سه عامل به صورت قابل توجهی تغییر کنند، میتوانند موجب ریزش در شاخص کل بورس شوند.»
در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است بورس پس از رسیدن به ۳ میلیون واحد، کاهش قابل توجهی مانند افت به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد را تجربه کند، وی گفت: «این موضوع بستگی به روند قیمت دلار دارد. در حال حاضر، دلار به عنوان پیشران اصلی بازار سرمایه عمل میکند و هرگونه تغییر در قیمت دلار میتواند تاثیر قابل توجهی بر روند بازار بورس داشته باشد. اگر دلار اصلاحی را تجربه کند، احتمال کاهش شاخصها وجود دارد، اما این به شدت به نحوه تغییرات قیمت دلار بستگی دارد.»
وی در پایان افزود: «با توجه به شرایط موجود، باید به این سه عامل با دقت توجه کنیم تا بتوانیم پیشبینی دقیقی از روند آینده بازار بورس داشته باشیم. هرگونه تغییر در این عوامل میتواند تغییرات زیادی در وضعیت بازار به وجود آورد.