رشیدی کوچی: آقایانی که مگس نر و ماده را در هوا تشخیص میدهند نمیتوانند بفهمند چه کسی فیلترشکن میفروشد؟
جلال رشیدی کوچی در گفتگو با اقتصاد 100 با هشدار به مسئولان درباره فیلترینگ گفت: اگر هرچه سریعتر فیلتر را برندارید به زودی استارلینک در ایران از همه جای دنیا فعال تر خواهد بود، شک نکنید. بعد بگویید ما تمام شبکهها را فیلتر کردهایم. دیگر کسی برایتان تره هم خرد نمیکنند.
جلال رشیدی کوچی، نماینده پیشین مجلس در گفتگوی تصویری با اقتصاد 100 ضمن هشدار درباره فساد ایجاد شده در کشور درپی فیلترینگ گفت: بنده با قاطعیت میگویم زمانی که نماینده بودم بارها پیش آمده مادرانی پیش من میآمدند و به پنهای صورت اشک میریختند که این چه فیلتری است که انجام دادید.
او در خصوص فروش فیلترشکنها با اشاره به صحبت های حمید رسایی، نماینده تندرو مجلس بیان کرد: همه ما تقریبا فیلترشکن می خریم. بعد یک فردی در تلویزیون مصاحبه کرده و گفته میخواستیم با طرح صیانت استفاده از فیلترشکن را هم جرم انگاری کنیم اما آقایان اجازه ندادند. این فرد عقلش چقدر است که میخواهد 80 میلیون آدم رو مجرم کند؟
در ادامه گفت و گو جلال رشیدی کوچی با اقتصاد 100 را می خوانید؛
*******
آقای رشیدی کوچی! حالا که نماینده مجلس نیستید، احتمالا ارزیابی شما از جایگاه مجلس در کشور به خصوص در سالهای اخیر باید با زمانی که در مجلس بودید متفاوت باشد. به نظر شما در حال حاضر جایگاه مجلس چه تفاوت هایی با مجالس دوره های قبل دارد؟
نگاه من بعد از تقریبا یک سال که در مجلس بودم و الان که خارج از مجلس هستم فرقی نکرده است. بعد از حدودا یک سال، یک سال و نیم به این نتیجه رسیدم که واقعا مجلس شورای اسلامی علی رغم اینکه در قانون اساسی جایگاه رفیعی داشته اما در حکمرانی عملا هر دوره ضعیف تر میشود. من در صحبت می شد به شوخی به بعضی از همکاران که البته شوخی بود جدی نگیرند دوستان می گفتم حضرت امام (ره) فرمودند مجلس در راس امور است، و واقعا هم در آن زمان در راس امور بود، اما الان ما در امور که چه عرض کنم انتهای امور هم نیستیم. مجلس گاها از امور خارج شده که چند مثال ساده هم برای شما میزنم؛ مثلا همین بحث تاثیر معدل در کنکور که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شد علی رغم اینکه فرمایش صریح مقام معظم رهبری بود که جایی که مجلس قانون تفسیر کرده شورا ورود نکند، اما دیدیم که برای خودشان تصمیم گرفتند و اعمال کردند و نارضایتی زیادی به دنبال داشت و هر چه تلاش کردیم در مجلس به نتیجه ای نرسیدیم. از این دست موارد زیاد هست که باعث شده مجلس واقعا آن جایگاه اصلی خودش را از دست بدهد. زمانی فقط مجلس در این کشور قانون گذاری میکرد اما امروز نهادها و شوراهای مختلفی هستند که هم قانون گذاری میکنند هم قوانین را اصلاح میکنند و هم قوانین رو به دلخواه خودشان اجرا میکنند و این باعث شده که مجلس جایگاه اصلی خودش را از دست بدهد. نکته بعدی هم اینکه تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس، نمایندگان شهرستان ها هستند و من چون خودم نماینده شهرستان بودم به صراحت عرض میکنم و هیچ ابایی هم ندارم از گفتن آن. نمایندگان شهرستان ها عموما حالا هر کدام که بگویندما نیستیم شاید استثنائاتی هم پیدا بشود ولی عموما بیشتر از اینکه تمرکزشان و فکر و ذکرشان بر تصویب قوانین در سطح ملی باشد به دنبال کارهای دولت در حوزه انتخابی خودشان هستند؛ آب، برق، گاز، راه، درمان، بهداشت ،کشاورزی و امثال این مسائل را پیگیری میکنند. البته اگر غیر از این کار انجام بدهند دور بعد در مجلس نخواهند بود، چون مردم شهرستان ها همین را از نمایندگان مطالبه میکنند. یک قشر خیلی خاصی از مردم هستند که در شهرستان ها از نمایندگانشان در سطح ملی مطالبه قانون گذاری و نظارت بر حسن اجرای قوانین دارند. اکثریت این چیزها برایشان مهم نیست.
نمایندگان درباره طرح ها و لوایح صرفا رای می دهند بدون اینکه منتظر عواقبش باشند
کوچه ما آسفالت شد؟ روستای ما آب بهش رسید، گازش تامین شد؟ حوزه کشاورزی محصول کاشتند فروش نرفته و نماینده باید فشار بیاورد به وزیر جهاد تا صادرات را باز کند یا ببندد یا خرید تضمینی انجام بدهد؛ در واقع کار نمایندگان شهرستان این است. تلفن مردم را جواب می دهند، کارها، دغدغه ها و خواسته های مردم را پاسخ گو می شوند، بنابراین زمانی اضافه نمی آورند.
البته این هم دلیل دارد که آن هم این است که نهادهای دولتی کارشان را درست انجام نمی دهند. چون مردم هیچ مرجع و پناهی ندارند و فقط به نماینده دسترسی دارند و میتواند به وزیر در بحث سوال و تذکر فشار بیاورد، مردم هم به این سمت میروند که امروز محصول گوجه مثلا در کشور قیمتش افزایش یافته، بنابراین مردم میان فشار می آورند که چرا گوجه گران شده است. حتی گاهی فشار می آورند که قیمت گوجه پایین آمده روی دستمان مانده ، خرید تضمینی انجام بدهید.
با صراحت به شما می گویم همین موضوع باعث شده که اکثریت نمایندگان که خود من هم گاهی همین طور بودم، اصلا وقت نکنند مطالعه ای داشته باشند و در خصوص طرح ها و لوایح صرفا یک رایی بدهند بدون اینکه منتظر عواقبش باشند.
در هر دوره تعداد افراد تاثیر گذار در مجلس کاهش پیدا کرد
شما اصطلاحا جز سلبریتی های مجلس بودید. اما آیا افول جایگاه مجلس به نمایندگان آن هم هست
دقیقا میخواستم این موضوع را به عنوان نکته سوم عرض کنم. عرض کردم در درجه نخست آن نهادها و شوراهایی که در کنار مجلس کار تحقیق را انجام می دهند، دو ماهیت کار نمایندگان شهرستان ها که باعث شده از آن حوزه قانون گذاری و نظارت فاصله بگیرند و معدود نمایندگانی مطالبات ملی را پیگیری می کنند که به قول شما سلبریتی می شوند. نکته سوم همین هست که اشاره کردید.
شما مجالس مختلف را از اول انقلاب تا به این مجلس در نظر بگیرید مشاهده می کنید در هر دوره تعداد افراد تاثیر گذار که میتوانند وزن مجلس را افزایش دهند کاهش پیدا کرده است. از مجلس اول در نظر بگیرید تا برسیم به این مجلسی که در حال حاضر وجود دارد، من نمیخواهم اسم ببرم یا از اسامی یادی بکنم اما ما داریم به عینه می بینیم که افرادی وارد مجلس میشوند که واقعا بعضی از آن ها سطح توانایی های سیاسی ، اثربخشی و اثرگذاریشان کاهش پیدا کرده است. شاید حداکثر در همان حوزه انتخابی خودشان اثر گذار باشند.
رایی که در قیر هست در هیچ چیزی نیست
اشاره کردید که نماینده ها کارهای دولت را پیگیری می کنند، آیا این مصداق دخالت در سایر قواست؟
ناخواسته این موضوع صورت میگیرد. مثال عرض میکنم وظیفه آسفالت معابر شهری در قانون با کیست؟ با شهرداری است. شهرداری باید برود این قیر رو تامین کند، اما شهرداری شهر کوچکی که در یک استان قرار گرفته آنقدر بودجه ندارد که بتواند چند میلیارد قیر خریداری کند و آسفالت انجام دهد. لاجرم دست به دامن نماینده می شود، نماینده هم یک روز از وقتش رو می گذارد و میرود وزارت راه، سازمان دهیاری ها و شهرداری، وزارت کشور و بالاخره به هر شکلی که شده از یک جایی این قیر را جفت و جور می کند، در اختیار شهرداری قرار میدهد و شهرداری هم آسفالت رت انجام می دهد.
در مقابل نماینده هم توقع دارد که شهرداری یک بنر بزرگ بزند و از او تقدیر و تشکر کند که فردا روزی تعدادی رای برایش جمع شود. من همیشه به شوخی به دوستان میگفتم رایی که در قیر هست در هیچ چیزی نیست.
همین موارد ناخواسته باعث دخالت و قاطی شدن مباحث میشود. وقتی من یک نماینده توانمندی باشم که وزرا از من احساس خطر میکنند یا به من احترام میگذراند. وقتی من رفتم آنجا از سهم نماینده شهر دیگری میخواهم بردارم که نماینده ضعیف تری دارد و عملا اینجا عدالت از بین میرود.
یعنی فساد همین جا شروع میشود؟
اسمش رو بگذاریم فساد، بگذاریم رانت، توانمندی یا هر چیزی می توانیم اسمش رو بذاریم ولی احتمالا بله چون هر چی این سطح بالاتر میرود خب قاعدتا امکان فساد هم افزایش پیدا میکند.
می گویند گاهی اوقات نماینده ها از ابزارهایی مثل سوال و استیضاح و تذکر برای فشار آوردن به دولت استفاده میکنند، نه حالا این دولت، هر دولتی. این مکانیزم چگونه شکل میگیرد؟
در قانون اساسی آمده که یکی از وظایف نمایندگان نظارت هست. این نظارت یک سری ابزار دارد، تذکر هست، سوال هست، ارجاع به قوه قضاییه هست و در سطح آخر هم استیضاح هست. من خودم را مثال میزنم که به عزیزی برنخورد. من به عنوان یک وزیر نشسته ام پشت میز وزارتم و نمایندگان میتوانند با 15 امضا من را استیضاح کنند و به مجلس بیاورند، خب آنجاهم که بیام میدانم که سخت میشود کار را از آب درآورد. بنابراین تلاشم را میکنم که به مجلس نرسم، سوال رو همان جا رفع و رجوع می کنم.
کسی نمی تواند منکر لابی های خارج از صحن مجلس شود
حالا یک عده ای فی سیبل الله این کار را انجام می دهد یا واقعا به این نتیجه ای میرسن که فلان وزیر ضعیف است. یه عده ای هم نه ما نمی توانیم این را منکر بشویم. هر کسی که گفت همه برای رضای خدا میخواهند کار کنند، به نظرم یه مقداری دارد خودش را فریب میدهد. ما در دولت های مختلف شاهد بودیم که یکی از وزرا که اسمش را نمیبرم. سه مرتبه استیضاح شد و هر دفعه از دور قبل رای بیشتری می آورد. خب این یک معنا دارد، شما هرجوری هم بخواهید خدا و پیغمبر را در نظر بگیرید نمی گنجد. مثلا برای خود ما هم اتفاق افتاد. 170 نفر این موضوع را امضا کردند که در دستور قرار گیرد اما زمانی که میخواستند رای گیری کنند از آن تعداد 50 تا رای آورده بود، 100 نفر رای نمی دادند. بعضی پای امضای خودشان هم نمی مانند. کسی نمی تواند منکر لابی هایی که در خارج از صحن مجلس، اتاق ها ، وزارت خانه ها و در مکان های خاصی صورت می گیرد، بشود. هر کسی منکر شود دارد خودش را فریب می دهد.
در طرح صیانت نمایندگان تهدید شده بودند
از لابی صحبت کردید، شما زمانی که نماینده بودید بحث طرح صیانت مطرح بود، نقش لابی های خارج از مجلس در جا اندازی این طرح چه اندازه قوی بود؟
آن قدر قوی بود که طرح صیانت رو طرح حاکمیت جا زده بودند. در صورتی که اصلا اینطور نبود. چند نفر از نمایندگان به پشتوانه چند نفر از آقایون در خارج از مجلس برای اعمال محدودیت که آن ها میگفتند نظام مند کردن، طرح صیانت را به مجلس آوردند که تصویب کنند. این لابی که شما میفرمایید به حدی قوی بود که این اول طرح را به عنوان طرح حاکمیت جا زده بودند و دوم اینکه به نحوی لابی کرده بودند که از نمایندگان کسی جرات نمیکرد علنی مخالفت کند. تنها کسی که عملا مخالفت علنی میکرد بنده بودم. نماینده ها می آمدند کمک میدادند، میگفتند که امضا میکنیم و واقعا هم امضا میکردند اما خیلی از آن ها حاضر نمیشدند رسمی اعلام کنند. چون تهدید شده بودند و میگفتند سری که درد نمیکند چرا دستمال ببندیم. فلذا این لابی ها در همه موارد وجود دارد که طرح صیانت نمونه از از آن بود.
در داستان خودرو و واردات آن چی؟
به شدت! وحشتناک بود. نگاه من بر این است که قصه خودرو به شدت دارد به حاکمیت ضربه میزند و اگر دوستان اصلاح نکنند، خودشا ضرر خواهند کرد. مسائلی مانند خودرو، فیلترینگ، گشت ارشاد و... البته تا ما صحبت میکنیم می گویند معیشت مردم در خطر است، دلار شده فلان قیمت، چرا فقط چسبیده اید به این موارد. اما من میگم این ها هم قسمتی از معیشت است و اگر درست شود خیلی از مشکلات حل میشود. که میتونم این مسئله با عدد و رقم به شما ثابت کنم.
در ماجرای واردات خودرو لابی های بسیار سنگین کردند
اما درباره قصه خودرو باید بگویم هر جایی در این ممکلت پول سنگین و بزرگ باشد، حتما یک سری آدم که اثر گذار و تصمیم ساز هستند آنجا حضور دارند. من با سن کمکی که دارم و زیاد هم در عالم سیاست حضور نداشتم این را متوجه شدم که هر جایی بوی پول به مشام یه عده ای برسد آنجا حضور دارند و تلاش میکنند صرفا برای خودشان نفعی ببرند. قصه خودرو همین است. گردش مالی حوزه خودرو بسیار سنگین است و محال است آنجا آدم هایی باشند که فقط برای خدا کار کنند و فقط عشقشان تولید ملی و خدمت به مردم و .... باشد. این ها شعارهایی است که در این سالها زیاد داده شده ولی وقتی به ریشه ماجرا وارد می شوید، متوجه می شوید این ها فقط ویترین کار هست.
در قصه خودرو لابی های بسیار سنگین کردند که قانون واردت تصویب نشود. کار به جایی رسید که عملا نامه میزدند. زمانی که دیدند پشت پرده ها جواب نمیدهد، قطعه سازان و خودروسازها رسما نامه می زدند که اگر واردات انجام بشود ما به خاک سیاه می نشینیم. در صورتی که خودشان بهتر از همه میدانستند که اصلا قرار نیست به خاک سیاه بنشینند. فقط یک مقداری باید به خود سختی می دادند. و آن ها به خوبی می دانند باید چه کاری انجام دهند که سودشان آسیب نبیند.
واقعا فقط قطعه سازان و خودروسازان مخالف بودند یا جاهایی از حاکمیت هم در این جریان حضور داشت؟
به نظر شما در کشور ما بخش خصوصی انقدر توانمند هست که بتواند تا این اندازه مخالفت بند؟ حتما پشتشان به جایی دیگر گرم هست و حتما اینها ویترین کار هستند. کسانی که تصمیمات اصلی را میگیرند، پشت پرده هستند.
چرا به خاطر یک ماشین جوان باید بیاد به کل سیستم بد و بیراه بگوید
شما که جزء مدافعان واردات خودرو بودید، عمده استدلال تان برای موافقت با این طرح چه بود؟
فقط کسب رضایت مردم. تقریبا 55 سال است که خودرو سازی انجام میدهیم. درسته؟ خیلی از کشورها با ما شروع کردند بعد از ما شروع کردند، اما بسیار از ما جلوتر افتادند. تمام بحث من در حوزه خودرو، فیلترینگ، صیانت، گشت ارشاد... شیوه حکمرانی است. من روی روشها دارم بحث میکنم و دعوا میکنم. می گویم این روشی که پیش گرفته اید اشتباه هست. کار غلط را هرچه قدر درست تر انجام بدهی، غلط تر میشود. شما کار غلطی را دارید به درستی انجام می دهید. این شیوه در قصه خودرو اشتباه است و خروجی آن شده، افزایش مصرف بنزین، افزایش آلودگی هوا، افزایش مرگ و میر در تصادفات جاده ای و نارضایتی مردم از جمهوری اسلامی. حرف من این است که چرا به خاطر یک ماشین جوان باید بیاد به کل سیستم بد و بیراه بگوید.
مگر نمی گوییم این جمهوری اسلامی تنها حکومت اسلامی که بعد از حکومت پیامبر تشکیل شده، پس چرا با چیزهای بی خود و بی جهت دارید تیشه به ریشه آن میزنید. چرا یه جوان باید به خاطر یک گوشی بیاد بد و بیراه بگوید. یک گوشی چیست که ما برایش محدودیت میگذاریم.
آقای رشیدی کوچی، مخالفان شما می گویند طرفدار یه عده سرمایه دار هستید که میخواهند فلان گوشی را داشته باشند یا ماشین خوب سوار شوند، این افراد چند درصد از کشور ما را تشکیل میدهند؟
من جمله ای دارم که می گویم مغزهای فقیر از جیب های خالی دردناک تر هستند.در ذهن مردم ما این مسئله را جا انداخته اند که هر چه فقیر تر، با ارزش تر. در صورتی که ما اصلا چنین چیزی را در اسلام نداریم. ما می گوییم ساده زیستی. تازه ساده زیستی هم که حضرت علی (ع) بسیار از آن صحبت کرده، برای حکمرانان و به مسولینش گفته است. سواد من خیلی کم است اما تا جایی که میدانم هیچ کجا حضرت علی به مردمش نگفته سنگ به شکمتان ببندید و زندگی بکنید. اتفاقا حضرت علی یکی از سرمایه داران زمان خودش بوده است. درسته؟
ما از مسئولین همین را می خواهیم. می گوییم شما بروید کار انجام دهید پولی که به دست می آورید را انفاق کنید. نه اینکه بروید در نیاوران و ولنجک کاخ بسازید. با همه هم دعوا راه بیندازید بعد هم یک کفش کتونی بپوشید و در مجلس راه برید بگویید ساده زیست باشید یا بگویید لنگ به خودمان ببندیم و یک وعده غذا بخوریم.
به گوشی و خودرو تعرفه می بندند بعد می گویند لاکچری است
من طرفدار لاکچری نیستم. بحث من این است که این لاکچری بودن را ابتدا باید تعریف کنیم بعد بگوییم فلانی دنبال لاکچری بازی است. کجای دنیا گوشی 800 دلاری لاکچری است، کجای دنیا ماشین 15 هزار دلاری لوکس است. جالب اینجاست برخی از مردم این رو می پذیرند می گویند جلال رشیدی دنبال لوکس و لاکچری بازی برای یک جمعیت خاصی است. نه به الله قسم.
800 دلار، نصف حقوق یک کارگر ساده در کشورهای اطراف ماست. البته 800 دلار دو برابر حقوق نماینده مجلس است که این هم از بخت برگشته ماست که این بلا ها سرمان آمده است.
ما دومین کشور از لحاظ گاز هستیم و ذخایر گازی ما دومین در جهان است بعد ما کمبود گاز داریم. خیلی خنده دار است.
800 دلار در هیچ جای دنیا لاکچری حساب نمی شود. 15 هزار دلار و 20 هزار دلار برای یک خودرو هیچ جای دنیا لاکچری نیست ولی وقتی وارد این مملکت می شود و نمیتوانید دلار رو کنترل کنید، حقوق مردم 100 دلار است، روی همین 800 دلار هم تعرفه می بندید و میشود 2 الی 3 هزار دلار و از طرفی بر ماشین 15 هزار دلاری تعرفه 150 درصدی می بندید و می کنید 40 هزار دلار بعد قیمت آن میلیاردی میشود و مردم نمی توانند بخرند. بعد هم می گویید جلال رشیدی دنبال لاکچری بازی بود. من دنبال لاکچری بازی هستم؟ شما یک چیز بیخودی را می کنید لاکچری.
شما عکس های دبی را همین 20 - 25 سال پیش که آقایی رئیس جمهور ما بود رفته بود آنجا نگاه کنید. در همین کشورهای پیرامون ما که 20 سال پیش هیچ چی نبودند. گوشی آیفون را می برید نمایندگی مدل قدیمی اش را از شما بر می دارند و از دم قسط مدل جدید آن را به شما می دهند.
همین ماشینی که آرزوی جوان های ما است در کشورهای حوزه خلیج فارس با هر نوع درآمدی که داشته باشی قسطی می دهند. این ها کجاش لاکچری است؟ لاکچری می شود گوشی های مدل vertu که قیمتش 4 هزار دلار است، جالب است که این گوشی 4 هزار دلاری در عرض 24 ساعت در ایران رجیستر میشود.
کار ما به جایی رسیده که افغانی ها ما را مسخره میکنند
به خدا قسم تویوتا ، هیوندا و میتسوبیشی ماشین های لوکس نیستند. بنز هم لوکس نیست. بنز هم مدل لوکس خود را میباخ می گذارد. این فقری است که در ذهن مردم ما جا انداخته اند.
من دوست دار کل مردم ایران آیفون دست بگیرند و بهترین ماشین ها را سوار شوند. قبلا خودمان را با انگلیس، آلمان و آمریکا مقایسه میکردیم ،یواش یواش رفتیم سمت کشورهای حوزه خلیج فارس، الان باید با افغانستان خودمان را مقایسه کنیم. حرف هم بزنیم آقایان ناراحت میشوند. این افغانستان اصلا حکومت دارد؟ مشتی دیوانه ریخته اند آنجا. کار ما به جایی رسیده که افغانی ها ما را مسخره میکنند که ما داریم سوار ماشین های روز میشیم ولی ایرانی ها نمیتوانند سوار شوند. این خفت است، این برای ما زشت است. همین مسیر را بروید تا ببینیم به کجا می رسید.
کسی که می گوید آیفون کالای لوکس آمریکایی است خودش و خانوادهاش همه آیفون دارند
نمی گویند سیاه نمایی می کنید؟
من یک بار این جمله رو گفتم. چه سیاه نمایی من کردم، من سیاهی ها را بیان می کنم. من سیاه نمایی نمیکنم. یک وقت یک چیزی نیست شما سیاه نمایی میکنی. الان مطالبی که من گفتم سیاه نمایی بود؟ اینکه می گویم چرا ماشین 15 هزار دلاری را میاد می کنید 40 هزار دلار سیاه نمایی است؟ اینکه سیاه نمایی نیست، خب بروید اصلاح کنید. الان دولت آیفون را وارد کرد، چه قدر پول گیرش آمد؟ خب هم مردم راضی هستند هم دولت راضی است. یک ضرب المثلی هست که حالا ما نمی خواهیم مثل آقای لاریجانی کاملش را بگوییم.
یه عده ای میگویند نه آقا این گوشی ها منفجر میشود، کالای لوکس آمریکایی است. کسی که می گوید کالای لوکس آمریکایی است خودش ، نوه هایش ، بچه هایش، و عروس ها، دامادها... همه آن ها آیفون دارند. کسانی که میگویند از لحاظ امنیتی آیفون مشکل دارد خودشان آیفون استفاده میکنند. حتی فیس تایمش را هم استفاده می کنند..
آقای رشیدی این روزها نماینده نیستید، خوش میگذرد؟
بله خدا رو شکر
چرا؟
داریم استراحت میکنیم.
دوستان نخواستند من در مجلس باشم
آن سه چهارسال هم استراحت میکردید در مجلس
خنده.... فکر نکنم، نه. شغل نمایندگی یا خیلی سخت است، یا خیلی آسان. برای کسی که بخواهد کار کند، خیلی سخت و برای کسی که نخواهد کاری انجام دهد بسیار راحت است. حقیقتا من در این چهار ساله نتوانستم خیلی استراحت کنم و بیشتر وقتم را سعی میکردم در خدمت مردم باشم. الان می گویم دارم استراحت میکنم چون در دوران نمایندگی روزانه، 150 تا 200 مرتبه تلفن من زنگ میخورد. روزی 300 الی 400 پیامک داشتم. همه هم مردم مشکل داشتند. ولی خب الان تعداد تماس های تلفنی من به روزی 5 - 6 تا رسیده و استراحت میکنیم. البته نمی گویم خوشحال هستم چون احساس میکنم که اگر در مجلس بودم شاید میتوانستم بیشتر به نفع مردم کار انجام دهم. ولی ظاهرا دوستان نخواستند، ما هم فعلا استراحت میکنیم.
نماینده های مجلس پولدار هستند آقای رشیدی؟
بعضی ها بله.
بیشتر توضیح می دهید؟
ابتدا پولداری را تعریف کنیم. اگر کسی یک خانه و ماشین داشته باشد و مثلا ماهی 30 الی 40 میلیون تومان در آمد. آیا پولدار است؟
خیر.
ولی من نماینده مجلسی را سراغ دارم که یک ساختمان 5 طبقه در ولنجک ساخته دو طبقه هم با شهرداری تهران دعوا دارد. عضو چند هیئت مدیره هم هست. این میشود پولداری.
تعداد این نماینده ها چقدر است؟
واقعا خیلی نیستند. به خصوص اکثر نماینده هایی که از شهرستان می آیند معمولا تا جایی که من اطلاع پیدا کردم زندگی های عادی دارند. البته خب حقوق مجلس بالاتر از حقوق کارمندان عادی است.
حقوق نمایندگان حدود 33 میلیون تومان است
اندازه حقوق وزراست؟
بله . البته شاید مردم قبول نکنند اما من مستندش را دارم. آخرین فیش حقوقی که گرفتم که مربوط به فروردین 1403 بود حالا دقیق خاطرم نیست اما حقوق برابر 32 الی 33 میلیون تومان بود.
می گویند نماینده ها علاوه بر این مبلغ دریافتی دیگری هم دارند
نه نماینده ها یک حقوق دارند که متعلق به خودشان هست. همین که خدمتتان عرض کردم، یکی هم هزینه دفاتر دارند. البته از دید من این دومی اشتباه است. مثل اینکه شما فرماندار یه شهرستانی هستی، یک حقوقی برای خودت داری بعد هزینه فرمانداری، کارمندای فرمانداری ، حمل و نقل و .. را هم به حساب شما بریزند و بگویند آقای فرماندار این دخل و خرج فرمانداری و کارمندان مثلا 200 میلیون تومان، برو و کار خود را راه بنداز. مبلغ اضافه ای که از آن صحبت می شود یک همچین چیزی است که فکر میکنم حدود 70 80 میلیون تومان باشد الان، نمیدونم شاید هم بیشتر.
نماینده ای که فرض کنید در مرکز استان است، دفتر هم بخواهد داشته باشد هزینه هایش خیلی بالاتر است تا نماینده ای که در یک شهر کوچک است. چطور همه یکسان پول دریافت می کردند؟
فکر نکنم. اتفاقا نمایندگان شهرستان ها هزینه بیشتری دارند. برای مثال حوزه انتخابی که خود من حضور داشتم شامل سه شهرستان مرودشت، رفسنجان و پاسارگاد بود. بنابراین به سه دفتر نیاز داشتم و هر دفتری هم احتیاج به نیرو، تجهیزات، کامپیوتر، پرینتر و ... داشت، همه این مسائل وجود دارد. برخی از حوزه های انتخابی هم 6 الی 7 تا شهرستان است.
درست است که 7 شهرستان دارد اما به هر حال هفت فرماندار هم دارد که می توانند کمک کنند
بله خب. بعضی از دوستان هم میروند یه اتاق از فرمانداری میگیرند، که از نظر من اشتباه هم هست. به هر حال این نماینده به طریقی زیر منت فرماندار رفته و درصدی از استقلال او خدشه دار می شود.
پیشنهاد ما این بود که به جای این هزینه ها و واریز این مبلغ برای نمایندگان مثل این موضوع که هر کسی بخشدار و فرماندار می شود وارد ساختمان فرمانداری می شود، مجلس هم در هر شهرستانی برای نمایندگان دفتر درست کند که هر کس نماینده شد وارد آن دفتر شود بعد از اتمام کارش هم وسایلش را جمع کند و برود.
در ارگانهای دولتی و خدماتی تا سر کیسه را شُل نکنید کارتان راه نمیافتد
یکی از موضوعاتی که شما به آن میپرداختید موضوع فساد بود. موضوعی که به صورت نهادینه شده در کشور وجود دارد. شما ریشه های فساد را ساده می بینید؟ شما در ریشه یابی هایی که کردید به چه نتیجه ای رسیدید؟
عرض کردم خدمتتون، جایی که پولهای سنگین باشد فسادهای سنگین هم وجو دارد. متاسفانه باید به این مسئله اذعان کنیمم که فساد امروز در کشور ما در سطوح مختلف نهادینه شده است. من نمی گویم سیستمی است، نهادینه شده است.
دوستان ناراحت میشوند اما من حقیقت را میگویم و خودشان هم بهتر میدانند که حقیقت است. شما اگر بخواهید در ارگانهای دولتی به ویژه ارگانهای خدماتی مجوزی بگیرید، تا سر کیسه را شُل نکنید کارتان راه نمیافتد. اگر هم بخواهید سروصدا کنید طوری کارت را قفل می کنند که از زندگی ساقط میشوی. این مسئله از زیر مجموعه شروع شده تا به سطحهای بالاتر برسد.
همه ما تجربیات این چنینی را داشته ایم. این موضوع از زیرمجموعه شروع میشود تا به سطوح بالاتر برسد.
شنیدهام برای معرفی یک آشپز برای یک سازمان، میلیاردی پول گرفتهاند، الله اعلم
من نمیخواهم نام ببرم اما در همین انتخابات مجلس مستندات زیادی ارائه شده بود از نمایندگانی که برای مسئولیتهای مختلف رشوهها و پولهای سنگین گرفته بودند. من شنیدم و نمی دانم چقدر درست باشد الله اعلم، بنده فقط شنیدم و نقل میکنم که حتی برای انتخاب یک آشپز در یکی از بنگاههای اقتصادی بزرگ معدنی میلیاردی پول گرفتهاند که مثلا فلانی آنجا آشپر بشود. حالا شما در نظر بگیرید تا برسیم به مدیر عامل و ...کسی نمی تواند این مسائل را انکار کند. فلذا به نظر من بله فساد وجو دارد، زیاد هم است و متاسفانه در این مملت عادی شده یا در حال عادی شدن است.
برخی تصمیماتی میگیرند که زمینه بروز فساد رو فراهم میکند
یکی از مصادیق فساد داستان فروش فیلتر شکن ها بود که شما هم خیلی راجع به این موضوع صحبت کردید. آیا قبول دارید که فروش فیلتر شکن از مصادیق فساد است؟
بله. یک سری افراد هستند که تصمیماتی را در این کشور میگیرند که زمینه بروز فساد رو فراهم میکند. من نمی گویم که این افراد حتما از این فساد نفع می برند و اصلا صحبتی هم راجع به آن نمی کنم. اما اکثر تصمیماتی که گرفته می شود بستر فساد را فراهم میکند. برای مثال مسئله آیفون و فیلتر شکن را در نظر بگیرید.
گوشی آیفون داشت وارد کشور میشد مشکلی هم نبود، رجیستر هم میشد هر کسی هم میخواست به صورت قانونی خریداری می کرد. یک مرتبه تصمیم گرفتند آیفون دیگر وارد نشود. چه اتفاقی افتاد؟ یکی از فسادهایی که شکل گرفت را برای شما توضیح می دهم؛ یک عده از کسانی که از این موضوع آگاه بودند رفتند تعداد زیادی آیفون 13 خریدداری کردند و نگه داشتند. به محض اینکه این قانون ابلاغ شد و اعلام شد رجیتسری آیفون های 14 به بعد ممنوع است قاعدتا باعث شد که قیمت آیفون 13 بالا برود، درست است؟ بنابراین بازار تشنه شد. افرادی که این آیفون ها رو خریداری کرده و انبار کرده بودند، این گوشی ها را وارد بازار کردند.
گوشی 700 دلاری را 2 هزار دلار به خلق الله فروختند
آن زمان هم چون آیفون 14 آمده بود، قیمت 13 کاهش یافته بود. بنابراین گوشی آیفون 13 که خریده بودند 600 الی 700 دلار به خلق الله با قیمت 2 هزار دلار فروختند. خب این یک فساد است که عددی نسبتا سنگین و برابر چند هزار میلیارد بود. از طرفی یک سری از افراد هم قاچاق آورند که یک فساد دیگری شکل گرفت. درسته؟ بعد آقایان گفتند حالا پس ستاد مبارزه با قاچاق کالا هم باید وارد بشود.
من نمی گویم فساد شامل همه دوستان می شود اما بالاخره توضیح دادم فساد در سطوح مختلف وجود دارد؛ از سطح بالا که چند هزار گوشی آیفون انبار کرده بود و سطح پایین تر هم کسی که قاچاق آورد. سطح پایین پایین هم میشود ستاد مبارزه با کالای قاچاق که گفتند هرکسی آیفون 14 و 15 در ویترین مغازه خود داشته باشد ما جمع میکنیم. اما زمانی که بازرس به سراغ یک مغازه می رود یک گوشی آیفون به او می دهد و می گوید کاری به مغاره من نداشته باش و به سراغ یک مغاره دیگر بود. هست یا نیست؟ هرکسی بگوید نیست سر خودش را زیر برف کرده است.
بنابراین یک تصمیم اشتباه در سه سطح فساد ایجاد کرده و دولت را از یک درآمد هنگفت محروم کرد. الان هم اصلاح کرده اند و دوباره همه چیز به حالت عادی بازگشت.
فیلترشکن فروشها را هم توضیح می دهید؟
فیلتر شکن هم به همین شکل است. به نظر باید این موضوع را بیشتر باز کنیم. ظاهرا یک عده خیلی نگران فساد و فحشا در جامعه هستند، حداقل ما بگوییم شاید اجازه دادند به گوش آنها رسید و کمی آگاه شدند. البته آقایان آگاه هستند ما ناآگاه هستیم، ولی شاید ذره ای اطلاعات ما به درد آنها خورد. درباره فساد فیلرشکن؛ مردم داشتند از فضای مجازی استفاده می کردند که دوباره عده ای با همان بهانه های همیشگی امنیت، فساد، فحشا و فلان فیلتر کردند. البته قبلا هم فیلتر کرده بودند اما چون شبکه های جایگزین بود مردم خیلی به سمت فیلترشکنها نمیرفتند. اما زمانی که به یک باره تمام برنامه ها فیلتر و محدود شد دیدند بهتر است به سراغ فیلترکشن بروند. بحالا به وسیله فیلترشکن چه فسادی شکل گرفت؟
مگس نر و ماده را روی هوا تشخیص میدهند بعد نمیتوانند بفهمند چه کسی فیلترشکن میفروشد؟
همه ما تقریبا فیلترشکن می خریم. بعد یک فردی در تلویزیون مصاحبه کرده و گفته میخواستیم با طرح صیانت استفاده از فیلترشکن را هم جرم انگاری کنیم اما آقایان اجازه ندادند. این فرد عقلش چقدر است که میخواهد 80 میلیون آدم رو مجرم کند؟
من یک سوال خیلی ساده میپرسم، این فیلترشکنی که مردم خریداری می کنند و پولی که بابت آن پرداخت می کنند مگر در سامانه بانکی ما جابجا نمیشود؟ آیا نمی توانند پیدا کنند که چه کسی دارد آن را میفروشد؟ این آقایانی که مگس نر و ماده را روی هوا تشخیص میدهند نمیتوانند بفهمند چه کسی فیلترشکن میفروشد؟ این پولها به حساب چه کسانی میرود؟
جمعیت زیادی که ما در نظر می گیریم حداقل 20 میلیون نفر که البته شما بروید روی 50 میلیون. در این کشور فیلترشکن استفاده میکنند. در نظر بگیریم 30 میلیون هم فیلترشکن رایگان استفاده میکنند که تازه همان فیلترشن رایگان هم مجانی نیست و به شکل دیگری کم میشود.
وقتی فیلترشکن روی گوشی نصب شد سایت های مستهجن هم باز می شود
اما ببخشد من فیلترشکن برای خانواده خریداری می کنم 150 تا 200 هزار تومان هزینه می کنم تازه شاید کار کند شاید هم نکند. حتی اگر میانگین این مبلغ را 100 هزار تومان در نظر بگیریم و بگوییم فقط 10 میلیون نفر فیلترشکن می خرند. چه مبلغی می شود؟ میشود ماهانه 10 هزار میلیارد تومان. این فساد هست یا خیر؟ آقایانی که نگران فساد هستند از اینکه فیلتر برداشته بشود من یک بار دیگر هم گفتم هیچ وقت حاضر نیستم برای سایت های مستهجن که درصد بسیار بسیار کمی ازش استفاده میشود امنیت گوشی خود را با فیلترشکن پایین بیاورم. اما برای استفاده از اینستاگرام، واتساپ و تلگرام این کار را انجام می دهم و فیلترشکن روی گوشی ام نصب می کنم. اما وقتی فیلترشکن روی گوشی نصب شد سایت های مستهجن را هم میتواند باز کند.
فیلترینگ بنیان خانواده را از هم می پاشد
بنده با قاطعیت میگویم زمانی که نماینده بودم بارها پیش آمده مادرانی پیش من میآمدند و به پنهای صورت اشک میریختند که این چه فیلتری است که انجام دادید. من در گوشی بچه 12 ساله خود فیلم مستهجن دیده ام در صورتی که تا قبل از این نبوده است. آقایانی که نگران فساد هستند من به شما میگویم که این فیلتر خیلی وحشتناکتر است و بنیان خانواده ها را دارد از هم میپاشد. بعد هم شما نسبت به بچه های مردم دلسوزتر هستید یا پدر و مادرشان نسبت به آنها؟ انقدر نگوید فساد، فساد اصلی در حال حاضر با فیلترشکنها شکل گرفته؛ فساد مالی، فساد اخلاقی، فساد اجتماعی و فساد سیاسی.
بعد هم مینشینند و میگویند فضای مجازی میدان جنگ است و فقط بعضی ها باید بروند جنگ، همه نباید بروند جنگ. خب اصلا کی به شماها گفته بروید جنگ؟ چه کسی کی تو را نماینده خودش کرده که بروی در فضای مجازی بجنگی؟ پس فساد در اینجا شکل میگیرد. فریاد ما در بحث فیلترینگ این بود.
آقایان بفهمید قبل از آنکه دیر شود
من درباره خیلی از مسائل هشدار دادم اما گوش نکردند و اتفاق هم افتاد. الان هم میگویم؛ اگر هرچه سریعتر فیلتر را برندارند به زودی استارلینک در ایران از همه جای دنیا فعال تر خواهد بود، شک نکنید. بعد بگویید ما همه شبکهها رو فیلتر کردهایم. دیگر کسی برایتان تره هم خورد نمیکنند. مثل همان اتفاقی که برای صدا و سیما افتاد. پس تا فرصت هست اقدام کنید. مدام میگویند حکمرانی در فضای مجازی، اصل حکمرانی در فضای مجازی یعنی شما بتوانی حداقل نفوذ خود را در فضای مجازی حفظ کنید. میگویند اینترنت استارلینک گرون است اما زمانی که زیاد شد هزینه آن سر شکن میشود و مردم با خود میگویند ما که داریم هزینه اینترنت و فیلترشکن میدهیم، کمی بیشتر هزینه می کنیم اما از یک اینترنت آزاد استفاده میکنیم. آنوقت دیگر نمیتوان جمعش کرد، بفمند. این چیز سختی نیست، آقایان بفهمید قبل از آنکه دیر شود.
شنیده ایم که قرار است فیلترینگ رو بردارند؟
امیدوارم طوری فیلتر رو بردارند که مردم نگویند ای کاش فیلتر بود.
چطور؟
یعنی اگه قرار است فیلتر رو بردارند و از آن طرف هزینه ها را به شکل سرسام آوری بالا ببرند یا سرعتش را پایین بیاورند همان برندارند بهتر است .
فیلتر رو میخواهید بردارید؟ برگردید به قبل از اتفاقات مهسا امینی. صحبت من با آقای رئیس جمهور همین است.
یک زمانی در این مملکت رئیس جمهور وقت که خدا رحتمش کند در تلویزیون گفت که مردم ما تا آرام شدن فضای کشور شبکه ها رو فیلتر میکنیم. فضا که آرام شد به حالت قبل برمی گردانیم. الان فضا آرام شده یا نشده؟ یا دوباره میخواهند دردسر درست کنند؟ من خیلی دوست دارم با کسی مناظره ای درباره فیلترینگ انجام دهم. میگویند کشورهای خارجی هم فیلتر میکنند. بله درست است اما مثل ما فیلتر میکنند؟ از بیخ و بن همه را میبندند؟ یک شبکه اجتماعی پر کاربر و پرکاربرد در دنیا نام ببرید که در ایران فیلتر نیست. هیچی، هرچه فکر میکنی چیزی به ذهنت نمی آید.
باید در همه چیز مثل دنیا باشید نه فقط فیلترینگ
حتی اگر بفهمند مردم یه چیزی پیدا کردهاند، سریع آن را می بندند. بله ترکیه فیلتر میکند اما زمانی که به بحران میخورد و زلزله میآید و ملت در توئیتر دارند فضا را به سمتی می برند که شاید دولت قادر به کنترل آن نباشد، می بندد تا مدیریت دست خودشان باشد و فضا آرام شود اما بعد از چند هفته هم باز می کند، پس فیلترینگ این است. ما هر چه را که بسته ایم دیگر باز نکردیم.
شما که می گویید همه جا فیلتر میکنند، باید در همه موارد مثل همه جای دنیا باشید تا در فیلتر کردن هم مثل آنها باشید.
ارسال نظر