پیشبینی قیمت مسکن در آینده/ کدام سناریو محتملتر است؟
اقتصاد 100- پیشبینی آینده بازار مسکن: ثبات قیمت با اثر مذاکرات سیاسی تحقیقات میدانی نشان میدهد که دماسنج دلاری مسکن پس از نشست مسقط تغییرات مثبتی داشته، بهطوریکه کاهش میل به خرید و فروش در بازار، احتمال جهش قیمت را کاهش داده و مسیر ثبات را تقویت کرده است.

دماسنج دلاری مسکن از تخلیه انرژی جهش قیمت حکایت میکند. مطابق بررسیها سطح قیمت دلاری مسکن از کف اسفند برگشته و به سطح متعارف رسیده است. نوع واکنش بازار ملک به خبر مذاکرات طی روزهای قبل و بعد از نشست مسقط مشخص میکند، طرفین معاملات متوقف شدهاند.
پتانسیل بازار مسکن برای «رشد خرید سرمایهای ملک» و «جهش قیمت» که سال گذشته بهواسطه جابهجایی ریسکهای بیرونی و تغییرات قیمت دلار شکل گرفته بود، با «شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا» و برگزاری نشست اول در مسقط فروکش کرد. نتایج تحقیقات میدانی از نبض بازار معاملات مسکن طی روزهای قبل و بعد از «نشست مسقط» حاکی است، دو سمت بازار هر کدام با برداشتهای غیرهمجهت از روند مسیر «رفع تنش سیاسی»، رفتار همجهت پیدا کردهاند به این معنا که میل به فروش و میل به خرید کاهش چشمگیر پیدا کرده است.
معجزه تحول سیاسی در دماسنج دلاری مسکن
قیمت دلاری مسکن یک دماسنج برای بررسی استعداد حرکت بازار ملک به سمت «تورم بیشتر» یا «کمنوسانی و ثبات قیمت» است. بررسیها مشخص میکند، سال گذشته به علت ثبات نسبی قیمت مسکن و جهش نرخ دلار، قیمت دلاری مسکن از «قله تاریخی نزدیک به 1500 دلار در هر مترمربع»، پایین آمد.
با اعلام خبر مذاکرات ایران و آمریکا و سپس برگزاری نشست در مسقط، اکنون یک معجزه در دماسنج دلاری بازار ملک اتفاق افتاده است. بدون آنکه بازار مسکن شاهد رشد شدید قیمت باشد، بهای دلاری هر مترمربع آپارتمان از کف زیر 1000 دلار بالا آمده و به سطح «نرمال» یعنی 1171 دلار رسیده است. احیای شرایط متعارف قیمت دلاری مسکن ناشی از «اثر قدرتمند تحول سیاسی» بر انتظارات فعالان بازار است.
وضعیت دلاری مسکن نرخ دلار پیشبینی وضعیتثبات نسبی | بازه 1100 تا 1200 دلار | پیشبینی تثبیت در بازه مذکور |
تکرار وضعیت سال 94 تا 96؟
سناریوی محتمل برای بازار مسکن در صورت «توافق» و حصول نتیجه در مذاکرات، مشابه سالهای 94 تا 96 است. در آن دوره پس از توافق برجامی، موتور تورم ملکی آرام گرفت و قیمت مسکن برای حدود سه سال به ثبات رسید.
خروج مشترک از بازار مسکن
در کنار قیمت دلاری مسکن، نبض بازار معاملات براساس شاخص قیمت مسکن طی روزهای قبل و بعد از «نشست مسقط» نشاندهنده خروج مشترک عرضه و تقاضا از این بازار است. توقف نسبی معاملات، کاهش عرضه فایل و میل کم به خرید و فروش از نتایج این وضعیت بوده است.
دو سناریوی مسکن با توافق یا عدمتوافق
در سال 1403 بازار مسکن کمترین رشد قیمتی را تجربه کرد. شاخصهای مختلف نشان میدهد، بازار مسکن به «نقطه اوج» رسیده بود که عمدتاً ناشی از ورود تقاضای سرمایهای به بازار بود.
بهروز ملکی، کارشناس اقتصاد مسکن، دو عامل «توافق یا عدمتوافق در مذاکرات» و «سیاست پولی» را در تعیین چشمانداز بازار مسکن در سال 1404 تأثیرگذار میداند. در صورت توافق، بازار دلار آرامتر و قیمت دلاری مسکن ممکن است کاهش یابد؛ اما اگر تنشها افزایش یابد، احتمالا کف 1000 دلار از دست خواهد رفت.