تغییر ساعت رسمی کشور از ابتدای اردیبهشت
اقتصاد100- تغییر ساعت رسمی کشور از ابتدای اردیبهشت با هدف کاهش مصرف برق و مدیریت بهینه انرژی، میتواند صرفهجویی قابلتوجهی معادل ظرفیت دو نیروگاه بزرگ ایجاد کند و به کاهش هزینههای میلیارد دلاری برای کشور منجر شود.

اهمیت تغییر ساعت رسمی کشور
سید سعید میرشریفی در خصوص تغییر ساعت رسمی کشور و تأثیرات آن بر کاهش مصرف برق توضیحاتی ارائه داد. وی بیان کرد که ثابت ماندن ساعت رسمی در سه سال گذشته، موجب شده همکاری مؤثری در مدیریت بار شبکه و کاهش هزینههای تولید برق اتفاق نیفتد.
میرشریفی به کاهش ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاواتی مصرف برق با تغییر ساعت رسمی در فصل گرم اشاره کرد. این میزان صرفهجویی به اندازه ظرفیت دو نیروگاه بزرگ بوده و در صورت عدم اجرای این سیاست، ساخت نیروگاههای اضافی هزینهای بالغ بر ۲ میلیارد دلار به کشور تحمیل خواهد کرد.
نقش تغییر ساعت در کاهش مصرف برق
ناظر شورای عالی مدیریت مصرف برق به تأثیر تغییر ساعت رسمی در کاهش استفاده از وسایل سرمایشی و روشنایی در ساعات اوج مصرف اشاره کرد. وی گفت که این کاهش مصرف میتواند معادل مصرف برق یک استان مانند سیستان و بلوچستان یا زنجان در بازهای مشابه باشد.
تغییر ساعت، باعث هماهنگی بیشتر میان ساعات فعالیت ادارات، سازمانها و کسبوکارها با روشنایی طبیعی روز، و در نتیجه کاهش مصرف انرژی در ساعات پیک میشود.
صرفهجویی اقتصادی حاصل از تغییر ساعت
میرشریفی اظهار کرد که تغییر ساعت رسمی نهتنها موجب صرفهجویی در زیرساختها میشود، بلکه هزینههای سوخت و نگهداری نیروگاهها را نیز کاهش میدهد. وی افزود که در هر ساعت، این تغییر میتواند بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار دلار صرفه اقتصادی مستقیم به همراه داشته باشد و در ماههای گرم سال، این صرفهجویی به چند صد میلیون دلار میرسد.
ضرورت تغییر ساعت رسمی در شرایط فعلی
وی تأکید کرد که با توجه به ناترازی تولید و مصرف برق، استفاده حداکثری از روشنایی روز ضروری است. تغییر ساعت رسمی به انتقال بار مصرف به صبحها که فشار کمتری به شبکه وارد میشود، کمک میکند. این اقدام بهویژه برای مناطق گرمسیر که وسایل سرمایشی بهطور طبیعی مصرف بیشتری دارند، اهمیت فراوان دارد.
جدول مزایا و چالشهای تغییر ساعت رسمی
مزایا چالشهاکاهش مصرف برق در ساعات پیک | نیاز به هماهنگی بیشتر در برنامههای کاری |
صرفهجویی اقتصادی (120-150 هزار دلار در هر ساعت) | اختلال احتمالی در ساختار فعالیتهای روزانه |
کاهش نیاز به سرمایهگذاری در زیرساختهای جدید | تغییر عادتهای روزانه |
کمک به پایداری محیط زیست | پایداری برنامهریزی در فصلهای مختلف سال |
درخواست بازنگری در تصمیم حذف تغییر ساعت
میرشریفی در پایان خواستار بازنگری در تصمیم حذف تغییر ساعت رسمی شد. وی بیان کرد که با توجه به اقلیم ایران و ساختار مصرف برق، تغییر ساعت میتواند اثرات گستردهای در مدیریت مصرف انرژی، کاهش نیاز به سرمایهگذاری جدید و پایداری زیستمحیطی داشته باشد.