آینده بازار مسکن پس از توافق احتمالی ایران و آمریکا

اقتصاد 100- با توافق احتمالی ایران و آمریکا و گشایش‌های مالی، بازار مسکن می‌تواند یکی از اولین بخش‌های اقتصادی باشد که تحت تأثیر جذب سرمایه قرار گیرد و شاهد تغییرات قیمتی شود؛ این در حالی است که افزایش قیمت اجاره‌بها و کمبود مسکن همچنان از چالش‌های اصلی مستاجران محسوب می‌شود.

آینده بازار مسکن پس از توافق احتمالی ایران و آمریکا

آینده بازار مسکن پس از توافق احتمالی میان ایران و آمریکا، پرسشی است که بسیاری از افراد به دنبال آن هستند. به گفته کارشناسان، در صورت تحقق این توافق، بخش مسکن اولین بخشی خواهد بود که با تحرک سرمایه‌ها روبه‌رو شده و تغییراتی را تجربه خواهد کرد. اما آیا این تغییرات به معنای کاهش قیمت‌ها خواهد بود یا افزایش تورم را به دنبال دارد؟

وضعیت فعلی بازار مسکن

قیمت و اجاره‌بهای مسکن در چند سال اخیر با رشد چشمگیری همراه بوده است. دولت با تعیین سقف افزایش ۲۵ درصدی برای اجاره‌بها تلاش کرده این روند را کنترل کند، اما آمارها نشان‌دهنده افزایش بیش از حد مقرر، حتی تا ۴۰ درصد است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، شاخص کرایه مسکن اجاری در کل مناطق شهری تا تیرماه سال گذشته رشدی ۴۹ درصدی را ثبت کرده است.

سال رشد اجاره‌بها
۱۴۰۱ ۴۹ درصد
۱۴۰۲ بیش از ۴۰ درصد

برنامه‌های دولت برای بازار مسکن

دولت سیزدهم وعده ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال را مطرح کرد. طبق آمار وزارت راه و شهرسازی، دو میلیون و ۶۸۷ هزار واحد نهضت ملی مسکن در دست ساخت قرار دارند، اما اطلاعات دقیقی از میزان پیشرفت این طرح‌ها ارائه نشده است. حالا معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده در دولت چهاردهم برنامه تحویل حدود ۱۴۲ هزار واحد مسکونی وجود دارد.

تاثیر توافق احتمالی ایران و آمریکا

یک کارشناس مسکن پیش‌بینی کرده در صورت توافق میان ایران و آمریکا، بازار مسکن از رکود خارج شده و با تورمی ملایم مواجه خواهد شد. به گفته بیت‌الله ستاریان، در چنین شرایطی، سرمایه‌ها از بازارهایی مانند ارز و طلا به سمت بخش مسکن حرکت خواهند کرد و نرخ ارز و طلا به ثبات نسبی خواهند رسید.

او همچنین تأکید کرد که توافق می‌تواند رونق اقتصادی را در سایر صنایع نیز به همراه داشته باشد، اما ادامه این روند به برنامه‌های اقتصادی دولت وابسته خواهد بود.

مسکن باز هم گران می‌شود؟

هرچند توافق احتمالی می‌تواند باعث رونق بازار شود، اما ستاریان معتقد است که بازار مسکن همچنان تورمی خواهد بود. دلیل این موضوع کمبود تولید مسکن است. تا زمانی که تولید به تعادل نرسد، شاهد افزایش قیمت، معاملات، سرمایه‌گذاری و تولید خواهیم بود.

ستاریان اظهار کرد که در صورتی که هر سال یک میلیون مسکن تولید شود، بین ۷ تا ۱۰ سال طول خواهد کشید تا بازار به تعادل برسد و افزایش قیمت کنترل شود.

رکود در صورت عدم توافق

در صورتی که توافقی میان ایران و آمریکا حاصل نشود، بازار مسکن به رکود خود ادامه خواهد داد. ستاریان خاطرنشان کرد که تورم در چنین شرایطی همچنان پابرجا خواهد بود، زیرا کشور با کمبود شدید مسکن مواجه است.

او همچنین گفت که در سال گذشته، بازار مسکن با وجود تورم و افزایش قیمت راکد بود و درگیر «رکود تورمی» شد.

وبگردی
    ارسال نظر